Cearta dintre Biden și un muncitor dintr-o fabrică din 2020, distribuită în mod fals ca fiind o înregistrare recentă

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare în care președintele american Joe Biden se ceartă cu un muncitor dintr-o fabrică pe tema controlului armelor de foc este din timpul campaniei sale prezidențiale din martie 2020, contrar afirmațiilor false răspândite în mediul online, potrivit cărora ar arăta un incident recent. Postările de pe rețelele de socializare susțin în mod incorect că discuția a avut loc pe 26 septembrie, ziua în care Biden a intrat în istorie prin demonstrația de susținere a muncitorilor aflați în grevă în Detroit și a devenit primul președinte american în exercițiu care a vizitat o linie de pichetare. În continuare, postările susțin că disputa „nu va fi arătată” de către mass-media, dar, de fapt, aceasta a fost relatată pe larg în 2020, când a avut loc în realitate.

„Joe Biden, ieri, 26 septembrie 2023, vizitând muncitorii din Detroit care se aflau în grevă. În fața camerei el spune că aceștia merită mai mulți bani. Când camerele sunt oprite, se întâmplă așa ceva! Mass-media nu va arăta asta!”, spun mai multe postări pe Facebook (aici, aici, aici) din 27 septembrie, distribuite de zeci de ori de atunci.

Afirmațiile au început să fie distribuite pe scară largă după ce au fost publicate inițial pe Telegram, unde au fost vizualizate de peste 10.700 de ori. Același canal de Telegram a distribuit în trecut și alte afirmații false pe care AFP le-a demontat, spre exemplu aici, aici sau aici.

Image
Capturi de ecran ale postărilor false de pe Facebook (stânga) și Telegram (dreapta) realizate pe 3 octombrie 2023

Această înregistrare video circulă în contextul vizitei președintelui Biden în Michigan, pe 26 septembrie, unde acesta și-a exprimat sprijinul pentru greva muncitorilor de la United Auto Workers împotriva constructorilor de automobile din Detroit. Biden a devenit primul președinte în exercițiu al SUA care a pichetat o uzină, alăturându-se greviștilor din industria auto, într-o campanie îndrăzneață de atragere a voturilor muncitorilor împotriva probabilului rival electoral Donald Trump.

Cu toate acestea, afirmațiile care se răspândesc pe rețelele de socializare sunt false. Videoclipul cu discuția dintre Joe Biden și un muncitor dintr-o fabrică datează din 2020, când Biden făcea campanie în Detroit înaintea alegerilor prezidențiale din acel an. La acea vreme, el candida la alegerile primare în încercarea sa, în cele din urmă de succes, de a obține nominalizarea din partea Partidului Democrat.

Videoclipul în cauză începe cu un muncitor care îl întreabă pe Biden cum intenționează „să obțină votul sindicatului, când o mare parte dintre sindicaliști sunt adepți ai armelor de foc”, dat fiind că el „încearcă în mod activ să diminueze drepturile garantate de cel de-al Doilea Amendament și să le ia armele”. Biden neagă acuzația bărbatului cu o imprecație și apoi îi închide gura unui consilier care încerca să pună capăt interacțiunii.

Al Doilea Amendament (Amendmentul II) din Constituția Statelor Unite, menționat de muncitorul din fabrică, prevede că „dreptul poporului de a deține și de a purta arme nu va fi încălcat”.

La un moment dat, lucrătorul a citat un „video viral” în care fostul vicepreședinte ar fi făcut o astfel de declarație „cu Beto”, referindu-se probabil la Beto O'Rourke, un fost congresman democrat. Nu este clar la ce videoclip se face referire cu exactitate, dar Biden a răspuns că „este un videoclip viral ca și celelalte pe care (cineva - n.r) le lansează”, adăugând: „Este pur și simplu o minciună”.

Videoclip de dinaintea alegerilor

O căutare pe Google folosind cuvintele cheie auzite în acest videoclip a găsit mai multe relatări media despre interacțiunea din 10 martie 2020, de exemplu de la Reuters, CNN, CNBC, New York Post sau CBS, contrar afirmației că „mass-media nu va arăta acest lucru” din postările din social media.

Cuvintele din acest schimb de replici sunt identice cu cele din clipul distribuit pe rețelele de socializare, iar o comparație a celor două videoclipuri arată că este vorba despre același eveniment, cu același bărbat cu caschetă roșie care vorbește cu Biden:

Image
Capturi de ecran ale imaginilor false de pe Facebook (stânga) și Youtube postate de The Guardian (dreapta) realizate pe 3 octombrie 2023

La vremea respectivă, presa americană a relatat că înregistrarea video a fost distribuită de reporterii care îl însoțeau pe Biden în turul său la uzina auto Fiat-Chrysler din Detroit, în timp ce făcea campanie electorală înaintea alegerilor prezidențiale care au avut loc în acel an. O mare parte a reportajelor s-au concentrat pe natura aprinsă a schimbului de replici și pe limbajul dur folosit de Biden.

Imagini cu întreaga interacțiune au fost publicate de cotidianul britanic The Guardian pe canalul lor de Youtube.

AFP a surprins momentul în imagini, așa cum se poate vedea mai jos.

Image
Joe Biden se întâlnește cu muncitorii în timp ce vizitează uzina Fiat Chrysler din Detroit, Michigan, 10 martie 2020 ( AFP / MANDEL NGAN)

Biden și controlul armelor de foc

Potrivit Gun Violence Archive, o organizație non-guvernamentală, 44.394 de persoane au murit din cauza împușcăturilor în Statele Unite anul trecut, iar totalul actual pentru acest an este de 32.660.

Modul de abordare a problemei violenței cu arme de foc a fost mult timp un subiect controversat din punct de vedere politic în Statele Unite, o țară cu mai multe arme de foc decât oameni.

În timpul campaniei sale prezidențiale din 2020, Joe Biden a susținut în mod activ politicile de siguranță a armelor ca parte a programului său electoral pentru a deveni următorul președinte al Statelor Unite, afirmând că dorește să introducă măsuri precum verificarea universală a antecedentelor pentru toți cumpărătorii de arme și interzicerea armelor de asalt.

Cu toate acestea, o mare parte din puterea semnificativă de a promulga controlul armelor de foc aparține Congresului. În prezent, republicanii controlează Camera Reprezentanților și, în general, au fost mai puțin favorabili unor astfel de măsuri decât partidul democrat al lui Biden. Prin urmare, Biden a încercat să ocolească cerințele legislative și a impus anumite restricții de reglementare și administrative, care au doar un domeniu de aplicare limitat.

De exemplu, în martie 2023, Biden a emis un ordin executiv menit să crească numărul de verificări ale antecedentelor efectuate înainte de vânzarea de arme de foc, să promoveze o depozitare mai sigură a armelor de foc și să se asigure că agențiile de aplicare a legii din SUA obțin mai mult de pe urma unei legi bipartizane privind controlul armelor de foc adoptate în 2022.

AFP a demontat multe alte afirmații false despre președintele american Biden, de exemplu aici, aici sau aici.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne