Această fabrică de țânțari din Columbia nu produce țânțari modificați genetic și nu este deținută de Bill Gates

Sute de utilizatori ai rețelelor de socializare au distribuit un videoclip în mai multe limbi, inclusiv în română, cu o fabrică de țânțari din Columbia, însoțit de afirmații potrivit cărora clipul arată o fabrică deținută de Bill Gates care produce milioane de țânțari modificați genetic în fiecare săptămână. Deși este adevărat că Fundația Gates finanțează cercetarea în domeniul țânțarilor modificați genetic, fabrica din clip este de fapt deținută de World Mosquito Program, care are mulți alți donatori și care nu folosește modificarea genetică, ci o bacterie naturală.

„Aceasta este fabrica de țânțari a lui Bill Gates din Columbia. Este cel mai mare din lume. În fiecare săptămână, 30 de milioane de țânțari modificați genetic sunt eliberați în 11 țări. Pentru că Bill știe mai bine decât natura de ce avem nevoie”, spun mai multe postări pe Facebook în limba română postate (aici, aici, aici) de la începutul lunii iunie 2023 și distribuite de sute de ori. Postările sunt însoțite de un videoclip care arată o facilitate de reproducere a țânțarilor.

Afirmațiile similare au fost postate și pe Telegram, unde au fost vizualizate de 15.000 de ori.

Postări asemănătoare au fost distribuite și în alte limbi, inclusiv în croată.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Telegram realizată pe 31 iulie 2023
Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 31 iulie 2023

 

 

Videoclipul în sine este o introducere în activitatea Programului Mondial de Combatere a Țânțarilor (WMP) din Columbia, care contrazice unele dintre afirmațiile pe care utilizatorii le-au distribuit pe Facebook alături de videoclip. AFP a stabilit că, deși videoclipul este autentic, multe dintre afirmațiile făcute de utilizatorii Facebook sunt cel puțin parțial false - Fundația Bill și Melinda Gates a subliniat că fabrica nu este deținută nici de fundație, nici de Bill Gates însuși, ci de WMP; WMP a precizat că are numeroase alte surse de finanțare și niciunul dintre țânțarii crescuți în această fabrică nu este modificat genetic.

Videoclipul distribuit de utilizatorii Facebook a fost publicat inițial pe canalul YouTube al lui Bill Gates (arhivat aici) în august 2022. Videoclipul îl prezintă pe Scott O'Neill, fondator și director al WMP, un grup de companii non-profit deținut de Universitatea Monash din Melbourne, Australia.

În videoclip, O'Neill prezintă „fabrica de țânțari” a WMP din Medelin, Columbia, despre care spune că produce „30 de milioane de țânțari pe săptămână”. El explică faptul că țânțarii crescuți în fabrică sunt infectați cu bacteria Wolbachia, care concurează cu alte boli transmise de țânțari, cum ar fi chikungunya, zika și febra dengue, și face ca țânțarii infectați să fie mai puțin susceptibili de a răspândi aceste boli periculoase la oameni.

Facilitatea WMP este operată de program și nu este nici deținută, nici finanțată direct de Bill Gates. Potrivit site-ului web al WMP, activitatea programului în Columbia este susținută de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul Combating Zika and Future Threats Grand Challenge.

„Fundația Bill și Melinda Gates este unul dintre donatorii noștri, dar este departe de a fi singurul”, a declarat pentru AFP directorul de comunicare al WMP, Bruno Col, într-un e-mail din 20 iulie 2023. Lista donatorilor și susținătorilor WMP include guvernele Australiei, Noii Zeelande și Braziliei, International Community Foundation, KPMG, Foundation for the National Institutes of Health, Gillespie Family Foundation și altele.

Fundația Bill și Melinda Gates a declarat pentru AFP, într-un e-mail din 20 iulie 2023, că a alocat peste 60 de milioane de dolari Universității Monash începând din 2009, „pentru a sprijini o serie de eforturi în domeniul sănătății globale, inclusiv Programul mondial de combatere a țânțarilor”. Subvențiile acordate de fundație Universității Monash pot fi consultate aici. „Fundația Gates nu deține facilitățile de cercetare științifică și dezvoltare ale Programului Mondial de Combatere a Țânțarilor din Columbia”.

Fundația a declarat pentru AFP că „sprijină mai multe proiecte de cercetare privind potențialele aplicații ale modificării genetice a țânțarilor pentru a reduce povara malariei”, dar că proiectul Wolbachia al WMP nu implică nicio modificare genetică. „Acest proiect presupune introducerea bacteriei Wolbachia, care se găsește în mod natural, în populația de țânțari Aedes aegypti pentru a-i împiedica să transmită boli”, a precizat fundația.

Image
Fotografia arată țânțari într-o pădure din apropierea orașului Sundom, în vestul Finlandei, pe 18 iunie 2023 ( AFP / Olivier MORIN)

„Țânțarii sunt cel mai mortal animal din lume”, a explicat Branimir Kutuzović Hackenberger, expert în țânțari la departamentul de biologie al Universității Josip Juraj Strossmayer din Osijek, în Croația, într-o convorbire telefonică cu AFP din 27 iulie 2023. „În fiecare an, ei ucid între o jumătate de milion și două milioane de persoane”. Hackenberger a explicat că metoda Wolbachia folosită de WMP nu este o metodă de control al populației de țânțari, ci mai degrabă o metodă de reducere a răspândirii unor boli potențial mortale.

Wolbachia este o bacterie care infectează până la 60% din speciile de insecte, dar nu se răspândește la vertebrate, inclusiv la oameni. WMP își citează propriile cercetări, susținând că țânțarii infectați reduc semnificativ răspândirea altor boli la oameni. Un studiu independent realizat în Yogyakarta, Indonezia, a constatat, de asemenea, că țânțarii Aedes aegypti - cei care apar în videoclip și care sunt produși în fabrica WMP - au mult mai puține șanse de a se infecta cu dengue dacă sunt deja infectați cu Wolbachia.

WMP explică mai multe despre metoda Wolbachia aici.

Proiect pilot în Croația, bazat pe țânțari sterili

Aceste afirmații înșelătoare au fost, de asemenea, virale în Croația în luna iulie și au fost demontate de AFP aici. Acolo, postările de pe rețelele de socializare făceau o legătură falsă între țânțarii din videoclip și alte tipuri de țânțari care sunt importați în acest moment în țară pentru a ajuta la eradicarea speciei invazive Tigrul asiatic: țânțarii sterili, așa cum explică aici acest reportaj AFP (arhivat aici).

Experții au declarat pentru AFP că țânțarii importați în Croația nu au nicio legătură nici cu metoda Wolbachia folosită de WMP în facilitățile sale, nici cu vreun fel de cercetare în domeniul țânțarilor modificați genetic. Ei au explicat că țânțarii de tip tigru asiatic importați sunt masculi care au fost iradiați pentru a deveni sterili, așa-numita tehnică a insectelor sterile (TIS), un proces care nu este dăunător nici pentru oameni, nici pentru mediu.

„Aceștia sunt bărbați. Nu mușcă, nu beau deloc sânge, se hrănesc cu nectar”, a declarat entomologul Nediljko Landeka de la Institutul de Sănătate Publică din regiunea Istria într-o convorbire telefonică cu AFP pe 27 iulie 2023. „Putem vedea că sunt acolo, dar nu au niciun efect nociv asupra noastră. În al doilea rând, sunt o specie invazivă, țânțarul tigru asiatic nu este o specie domestică, așa că nu ne 'amestecăm' în natură”.

Image
O fotografie realizată pe 29 iunie 2023 arată țânțari tigru asiatic în vase Petri la Institutul de învățământ pentru sănătate publică din Zagreb ( AFP / DENIS LOVROVIC)

Landeka a explicat că metoda folosită vizează doar țânțarii tigru asiatici și că tehnica în sine nu este nouă. „Aceasta este metoda insectelor sterile, este bine cunoscută și a fost folosită timp de zeci de ani, doar că nu pe țânțari, ci mai degrabă pe dăunători agricoli. Populația de muscă mediteraneană a fructelor a fost gestionată ani de zile cu această metodă pe valea râului Neretva”, a declarat Landeka. „Acest lucru a permis agricultorilor să economisească bani, care ar fi fost cheltuiți pe pesticide, agrumele pe care le protejează nu au reziduuri pe ele, deoarece nu sunt tratate cu nimic, iar totul este acoperit de Ministerul Agriculturii”, a mai explicat el.

Experții au mai spus că nici Wolbachia și nici țânțarii modificați genetic nu sunt folosiți în Croația în acest moment.

În România nu au fost încă raportate astfel de metode sau „importuri” de țânțari.

WMP spune că lucrează în Asia, America Latină și Oceania, dar nu menționează Europa pe site-ul său. Și nici Oxitec, o companie de biotehnologie finanțată de Fundația Gates și care lucrează cu țânțari modificați genetic.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne