
O imagine creată digital susține în mod fals ca mașinilor Tesla le este interzis accesul in Canada
- Publicat pe 17 Martie 2025, la 16:15
- Actualizat pe 26 Martie 2025, la 15:55
- 10 minute de citit
- De: Paula CABESCU, AFP România
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Granița între SUA și Canada Dacă ai Tesla, ai o problemă majoră!”, scrie această postare pe Facebook din 6 martie 2025, distribuită de peste 500 de ori de atunci. O postare similară cu textul „Canada contraatacă” a fost, de asemenea, publicată pe 5 martie 2025 și distribuită de peste 210 ori. Ambele includ o fotografie a unui punct de trecere a frontierei canadiene cu un semn pe care scrie „Tesla Not Allowed”.
Imaginea a fost distribuită și cu afirmații similare în alte limbi, cum ar fi engleză, franceză, spaniolă, poloneză sau greacă.
Vehiculele Tesla sunt produse de cel mai bogat om din lume, miliardarul Elon Musk, care este cofondator și CEO al Tesla și „conduce toată proiectarea, ingineria și producția globală a vehiculelor electrice, bateriilor și produselor de energie solară ale companiei”. Musk este acum și șeful Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), o echipă a Casei Albe responsabilă cu reducerea cheltuielilor federale în noul mandat al președintelui Donald Trump.
În timp ce unii utilizatori cred că imaginea este reală, alții subliniază că este falsă, dar rămân în continuare convinși că informațiile despre interdicția Tesla de a intra în Canada sunt adevărate. „Minciuni sfruntate! Nu exista acel panou! Sunt mii de Tesla in Canada și nimeni nu poate obliga pe cineva să aibă mașina pe care o vrea!”, spune un comentariu. „Nu e nicio minciună. În urma tarifelor impuse Canadei de Trump, canadienii boicotează tesla. Nu e vorba despre obligație aici, ci de ceea ce vrea cetățeanul canadian”, răspunde un alt utilizator.
„Dacă toate tarile ar urma exemplul Canadei, unde Tesla nu e binevenită, va deveni boicot internațional. Deja vânzarea Tesla a scăzut drastic în multe țări. Așa se protestează împotriva tarifelor lui Trump impuse în Canada și Mexic”, spune un alt utilizator.

Totuși, investigația noastră a descoperit mai multe indicii că imaginea a fost generată digital și a constatat că afirmația este falsă. Agenția Canadiană a Serviciilor de Frontieră a declarat, de asemenea, că țara nu a impus o astfel de interdicție.
Imaginea conține inconsecvențe specifice AI
AFP a urmărit versiunile timpurii ale fotografiei virale, care circulă în postări pe Facebook, până la un utilizator care a distribuit-o pentru prima dată pe Instagram pe 11 februarie 2025.
Aceste postări au fost identificate prin căutări folosind intrumentul Google Fact Check Explorer și Image Context. Niciuna dintre postările analizate de AFP nu a clarificat dacă imaginea este reală sau generată pe computer, locația exactă unde ar fi fost realizată sau cine a realizat-o.
AFP a contactat utilizatorul care a postat prima dată imaginea pe Instagram, dar nu a primit niciun răspuns până la momentul publicării.
Cu toate acestea, AFP a observat mai multe inconsecvențe în imagine, sugerând că aceasta ar putea fi generată de modele de inteligență artificială, așa cum este evidențiat cu verde în imaginea de mai jos.
De exemplu, catargul cu steagul Canadei este plasat în mijlocul străzii, ceea ce nu este doar neobișnuit, ci și nepractic, deoarece blochează trecerea mașinilor. În plus, un panou albastru din stânga pare să plutească în aer, în timp ce un alt panou din dreapta este poziționat direct pe sol.
„(…) toate indicatoarele rutiere cu fundal albastru și scris alb sunt ilizibile. Nici măcar nu arată ca un alfabet real. Imaginile generate de AI au adesea acest tip de detalii neclare și confuze în fundal”, a subliniat Denis Teyssou, fondatorul trusei de verificare InVID-WeVerify din cadrul AFP Medialab, după ce a analizat imaginea.
În plus, marcajele benzilor nu sunt corect aliniate, iar singura bandă suficient de lată pentru o mașină este cea care duce spre punctele de control de la frontieră. Însă, întâmplător, întreaga bandă este blocată de un punct de control și de separatoare.
O altă inconsecvență este amplasarea panoului „Welcome to Canada”. După verificările AFP cu Google Maps, panourile de acest tip din Canada sunt de obicei mai mici sau prezentate într-un alt format (așa cum se vede aici), având text bilingv = în engleză și franceză - și marcaje guvernamentale oficiale cu steagul, ori indicatoare rutiere care direcționează călătorii mai departe în interiorul țării, așa cum se observă aici la frontiera Champlain-Saint-Bernard-de-Lacolle, aici la frontiera Champlain Rouses Point-Lacolle sau aici la frontiera Churubusco-Franklin Centre.
Drumul din fundal pare, de asemenea, să nu ducă nicăieri, un indiciu destul de comun în imaginile create de AI, așa cum am demonstrat anterior în alte articole despre inteligența artificială.
AFP a publicat mai multe ghiduri – aici și aici – cu sfaturi pentru a evita să cădeți în capcanele inteligenței artificiale.

O analiză a imaginii realizată de Denis Teyssou de la AFP Medialab, folosind un instrument al companiei de detectare a deepfake-urilor Get Real Labs, a ajuns la concluzia că există dovezi moderate că imaginea este sintetică, „ceea ce înseamnă că a fost probabil generată de AI, mai degrabă decât capturată dintr-o sursă reală”.

Granița dintre SUA și Canada se întinde pe 8.891 km, fiind cea mai lungă graniță terestră dintre două țări, explică aici International Boundary Commission, o organizație binatională responsabilă de cartografierea și supravegherea acestei frontiere (link arhivat aici).
Există peste 100 de puncte de trecere terestre între SUA și Canada, deși nu toate sunt deschise pe tot parcursul anului sau 24/7, potrivit unei firme canadiene de avocatură specializate în imigrație.
AFP a verificat o listă a punctelor de trecere terestre (link arhivat aici) dintre SUA și Canada, folosind imagini din Google Maps și opțiunea street view, iar niciunul dintre ele nu seamănă cu cel din imaginea care circulă pe Facebook.
Multe dintre punctele de trecere dintre SUA și Canada sunt mai mici, situate în zone izolate sau în apropierea unor poduri peste ape, iar imaginile disponibile pe Google Maps sunt fie învechite, fie inexistente. Mai mult, imaginile și hărțile publice tind să se concentreze mai mult pe trecerile din Canada către SUA decât invers. Atunci când acoperă partea americană, imaginile evidențiază adesea magazinele din apropiere, parcările și infrastructura, mai degrabă decât o vedere clară asupra punctelor reale de intrare în Canada, sau sunt prea vechi pentru a permite verificarea independentă a anumitor detalii (de exemplu aici, aici și aici).
Cu toate acestea, unele dintre cele mai aglomerate puncte de trecere (așa cum se vede și aici), precum Sweetgrass-Coutts sau Pembina–Emerson, intens circulate datorită traficului comercial, nu se potrivesc nici ele vizual sau estetic cu imaginea virală care circulă pe rețelele sociale.
AFP a contactat și Agenția de Servicii de Frontieră a Canadei (CBSA) pentru a întreba dacă a fost introdusă vreo interdicție împotriva vehiculelor Tesla. „Nu există o astfel de interdicție în Canada”, a declarat purtătorul de cuvânt Karine Martel pentru AFP într-un e-mail din 12 martie 2025.
Purtătorul de cuvânt Luke Reimer a explicat ulterior într-un e-mail din 13 martie 2025: „Această imagine nu seamănă cu punctele noastre de intrare”.
El a adăugat că semnele guvernamentale ale Canadei trebuie să respecte Legea limbilor oficiale și să adere la Standardul de design pentru Programul Identității Federale. Aceste reglementări includ specificații tehnice precise, cum ar fi ghiduri pentru semnele de identificare primară utilizate pe clădirile guvernamentale. În plus, semnele oficiale urmează o paletă specifică de culori și valori de culoare definite.
Semnele vizibile în imaginea virală care circulă pe Facebook nu respectă aceste reglementări.
Reimer a oferit, de asemenea, AFP exemple de infrastructură și semnalistică autentică la frontierele Canadei, împărtășind o selecție de fotografii din conturile oficiale de social media ale guvernului (aici, aici, aici, aici) și comunicatele de presă (aici, aici, aici).
Tensiuni între SUA și Canada din cauza noilor politici ale lui Trump
Taxele de 25% impuse de președintele Donald Trump asupra importurilor de oțel și aluminiu din mai multe țări, inclusiv vecinii Canada și Mexic, pe care le semnase la începutul lunii februarie, au intrat în vigoare pe 12 martie 2025. Deși aceste tarife au ca scop stimularea producției din SUA, ele riscă să crească costurile pentru consumatori și industrii.
În aceeași dimineață, Canada a anunțat, de asemenea, tarife suplimentare de 25% asupra bunurilor din SUA în valoare de peste 20 de miliarde de dolari, ca măsură de represalii.
Dar disputele economice nu sunt singura sursă de tensiune între cei doi vecini. Președintele Donald Trump a declarat în repetate rânduri că țara vecină Canada ar trebui să devină cel de-al 51-lea stat al SUA, propunând ștergerea frontierei de 5.525 de mile care desparte cele două țări. Pentru liderii canadieni, inclusiv pentru fostul prim-ministru Justin Trudeau, ideile lui Trump devin o amenințare din ce în ce mai serioasă.
La sfârșitul lunii februarie 2025, din cauza asocierii sale cu președintele SUA, peste 250.000 de cetățeni și rezidenți canadieni au semnat o petiție parlamentară prin care cereau Canadei să-i retragă cetățenia și pașaportul lui Elon Musk. Musk este cetățean al Africii de Sud, țara în care s-a născut, al Canadei, în care a emigrat în 1989, și al SUA, în care s-a mutat ca student în 1992. Ca răspuns la petiție, Musk a scris pe rețeaua sa socială X că „Canada nu este o țară reală”, afirmație pe care a șters-o ulterior.

Concedierile masive din cadrul campaniei de reducere a cheltuielilor federale de care Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală al lui Musk (DOGE) au întâmpinat o rezistență tot mai mare, inclusiv proteste, hotărâri ale instanțelor și presiune din partea legiuitorilor, ceea ce a afectat negativ brandul Tesla. Vânzările s-au prăbușit semnificativ la nivel global, iar prețul acțiunilor a scăzut considerabil, în timp ce au apărut tot mai multe cazuri de mașini vandalizate. Proprietarii nemulțumiți de Tesla își pun chiar autocolante pe mașini care spun că le-au cumpărat „înainte ca Elon să o ia razna”.
Tesla a pierdut mai mult de o treime din valoarea sa de piață de la mijlocul lunii decembrie, pe măsură ce Musk își adâncește asocierea cu Trump.
Președintele Donald Trump a încercat pe 11 martie 2025 să crească prețurile acțiunilor Tesla, transformând pentru scurt timp Casa Albă într-un showroom, anunțând că va cumpăra o mașină electrică fabricată de consilierul său apropiat Elon Musk și amenințând protestatarii anti-Musk cu „iadul”.
A fost actualizată secțiunea de metadate.26 martie 2025 A fost actualizată secțiunea de metadate.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne