Despre AFP
AFP Fact Check este un departament din cadrul Agenției France-Presse (AFP), o agenție de știri multilingvă și multiculturală a cărei misiune este de a oferi o acoperire corectă, echilibrată și imparțială a știrilor oriunde și oricând se întâmplă în lume, în mod continuu.
Așa cum este garantat de statutul său fondator, AFP se exprimă cu o voce independentă, liberă de influențe politice, comerciale sau ideologice. Aceste angajamente sunt reflectate în Carta AFP și în standardele editoriale, care sunt detaliate aici.
Management și guvernare
AFP are un statut unic în legislația franceză, care îi impune agenției să nu compromită niciodată acuratețea și obiectivitatea informațiilor pe care le furnizează și nici să nu cadă sub controlul vreunei grupări ideologice, politice sau economice. După cum este detaliat în statutul fondator al AFP, un organism de supraveghere, cunoscut sub numele de Consiliul Superior, are sarcina de a asigura continuitatea Agenției și de a monitoriza respectarea de către aceasta a acestor obligații fundamentale.
AFP are, de asemenea, un Consiliu de Administrație care este responsabil de administrarea Agenției și își alege directorul general. Din consiliul de administrație fac parte președintele și directorul general Fabrice Fries, precum și cinci reprezentanți ai presei franceze, trei reprezentanți guvernamentali din partea ministerelor Culturii, Afacerilor Externe și Economiei din Franța, doi membri din sectorul audiovizual francez, trei membri aleși de personalul AFP și cinci experți externi aleși de Consiliul Superior al Agenției.
Declarația anuală a AFP privind previziunile legate de venituri și cheltuieli este examinată de o Comisie Financiară responsabilă de verificarea faptului că cifrele preconizate pot duce la un buget echilibrat.
Membrii Consiliului Superior, ai Consiliului de Administrație și ai Comisiei Financiare sunt prezentați aici.
Comitetul executiv al AFP, care gestionează operațiunile de zi cu zi ale agenției, este condus de președintele și directorul general (în prezent Fabrice Fries), de directorul Global News (în prezent Phil Chetwynd) și de directorul general (în prezent Dalila Zein). Organigrama completă a comitetului executiv poate fi consultată aici.
Conducerea editorial
Departamentul editorial al AFP este condus de Phil Chetwynd, directorul global de știri, de Sophie Huet-Trupheme, redactor-șef global, și de Chris Otton, redactor-șef global adjunct.
Verificarea faptelor la AFP este supervizată de redactorii-șefi pentru investigații digitale de la sediul central al agenției din Paris și de redactorii regionali din Beirut, Hong Kong, Johannesburg, Montevideo și Washington DC. Printre aceștia se numără:
Director al Investigațiilor Digitale, redactor-șef adjunct la nivel mondial: Gregoire Lemarchand
Redactori șefi adjuncți: Sophie Nicholson și Julie Charpentrat
Responsabili regionali: Rachel Blundy (Asia-Pacific), Leila Macor (America Latină și Spania), Nina Lamparski (Africa), Bronwen Roberts (Europa), Khaled Soubeih (Orientul Mijlociu și Africa de Nord) și Arthur MacMillan (SUA și Canada).
Aflați mai multe despre editori și despre întreaga echipă AFP Fact Check aici.
Parteneriate și finanțare
AFP generează venituri din mai multe surse, cum ar fi clienții media, platformele online și statul francez.
În 2021, AFP a raportat o cifră de afaceri de 309,5 milioane de euro. Găsiți mai multe detalii aici.
Mai jos este prezentată o defalcare a principalelor surse de finanțare ale AFP. AFP exercită o independență editorială strictă atunci când îndeplinește termenii tuturor contractelor.
Finanțarea statului francez
AFP are un contract financiar cu statul francez, care se împarte între un contract comercial de furnizare a serviciilor AFP pentru departamentele guvernamentale franceze și misiunile din străinătate și o compensație pentru costul misiunii de interes public a agenției. Acest lucru este detaliat în statutul din 1957, care garantează independența AFP față de stat sau alte influențe.
Clienți media
AFP primește venituri de la mii de clienți media din întreaga lume care se abonează la diversele servicii de știri text, multimedia, foto, video și grafice ale AFP.
Printre clienții din Europa se numără organizații media precum BBC, Brut, Deutsche Welle, France Télévisions, Funke Mediengruppe, Le Monde, Rai, Tamedia, The Times și Unidad Editorial. În America, printre clienții AFP se numără, printre alții, Caracol TV, Infobae, El Comercio, The New York Times și Radio-Canada. Al Jazeera, Al Arabiya, Al-Nahar și Sky News Arabia sunt exemple de clienți din regiunea Orientului Mijlociu, în timp ce Radiodiffusion Télévision Ivoirienne, Nation Media Group și Arise News sunt câțiva dintre clienții AFP din Africa. În regiunea Asia-Pacific, printre clienții media ai AFP se numără South China Morning Post, SPH Media, Mediacorp, The Times of India, NHK și News Corp, pentru a numi doar câteva dintre acestea.
AFP a semnat, la sfârșitul anului 2021, un acord pe cinci ani privind drepturile de vecinătate cu Google, pentru ca gigantul internetului să plătească pentru utilizarea conținutului agenției de presă.
AFP a semnat, de asemenea, alte două contracte cu platforma pentru cinci ani. Unul finanțează dezvoltarea de „povești mobile” - formate vizuale verticale pentru smartphone-uri - în timp ce celălalt acord este un contract de formare a jurnaliștilor și studenților la jurnalism din întreaga lume în tehnici de investigație digitală.
Pentru aceasta din urmă, AFP a creat un curs online despre investigațiile digitale pentru jurnaliști și a încărcat scurte videoclipuri explicative pentru a împărtăși sfaturi privind investigațiile online. În cadrul acestei colaborări cu Google News Initiative, AFP a produs, de asemenea, verificări și o activitate mediatică colaborativă axată pe combaterea dezinformării în legătură cu alegerile franceze din 2022.
Meta
AFP a încheiat un acord comercial cu Meta prin intermediul programului său de verificare a faptelor de către terți, prin care Meta plătește pentru a utiliza verificările de fapte ale AFP pe platformele sale de socializare. În calitate de partener, echipa de verificare a faptelor a AFP investighează conținutul potențial fals sau înșelător semnalat pe Facebook și Instagram.
AFP colaborează, de asemenea, cu WhatsApp, companie deținută de Meta, pentru a lupta împotriva dezinformării online în Brazilia, Mexic, Statele Unite (în spaniolă), Franța, Germania și India.
TikTok
AFP, împreună cu peste o duzină de organizații de verificare a faptelor, este plătită de TikTok în mai multe țări din Asia și Oceania, Europa, Orientul Mijlociu și America Latină vorbitoare de limbă spaniolă pentru a verifica, în vederea moderării interne, videoclipurile care ar putea conține informații false. Videoclipurile sunt eliminate de TikTok dacă echipele AFP demonstrează că informațiile sunt false.
Uniunea Europeană
Din 2021, AFP a fost din ce în ce mai mult implicată în proiecte de colaborare între mass-media europene, cercetători și alți experți care sunt cofinanțate de Comisia Europeană și de alte instituții europene, pentru a combate dezinformarea. În particular, AFP primește finanțare din partea UE pentru implicarea sa în mai multe hub-uri de verificare a faptelor și de cercetare care aparțin rețelei European Digital Media Observatory (EDMO): DE FACTO pentru Franța, CEDMO pentru Republica Cehă, Polonia și Slovacia, EDMO BELUX pentru Belgia și Luxemburg, HDMO-Lakmusz pentru Ungaria, GADMO pentru Germania și Austria, BROD pentru România și Bulgaria, ADMO pentru Croația și Slovenia, și MedMO pentru Grecia, Cipru și Malta.
AFP contribuie, de asemenea, la următoarele proiecte care primesc finanțare de la Uniunea Europeană:
- EFCSN, un proiect de creare și punere în aplicare a unui cod de standarde profesionale pentru organizațiile europene independente de verificare a faptelor
- Vera.ai, un proiect de cercetare și dezvoltare axat pe analiza dezinformării și pe instrumente și servicii de verificare susținute de inteligența artificială
- A European Perspective, un proiect care reunește mass-media de serviciu public care se angajează să distribuie știri online care oferă o perspectivă nouă asupra problemelor paneuropene
- MediaNumeric, un program de formare în domeniul competențelor în domeniul datelor și al dezinformării pentru studenții și tinerii profesioniști europeni
- The European Newsroom, un proiect care reunește agenții de știri din întreaga Europă pentru a coopera pe diverse teme, inclusiv combaterea dezinformării
- Transmixr, un consorțiu care explorează modalități inovatoare de proiectare a experiențelor mediatice
- The European Data News Hub, o platformă care pune la dispoziția jurnaliștilor date și informații despre subiecte europene
- European Narrative Observatory, un proiect care reunește jurnaliști și cercetători pentru a analiza modul în care narațiunile care circulă în Europa modelează sau răspândesc dezinformarea
AFP a participat, de asemenea, alături de Agenția de Presă din Austria (APA) la un proiect finanțat de Fondul European pentru Media și Informare (EMIF) pentru a oferi instruire în domeniul verificării faptelor agenției naționale de știri Ukrinform din Ucraina. EMIF a fost înființat de Institutul Universitar European și de Fundația Calouste Gulbenkian.
Factstory
Factstory este o filială a AFP care furnizează conținut personalizat pentru companii și instituții. Funcționează ca o entitate separată de compania-mamă AFP, iar producția sa poartă marca Factstory.
Informații juridice
Agence France-Presse este o entitate civilă autonomă care funcționează în conformitate cu normele comerciale. Este înregistrată la Registrul Comerțului și al Societăților din Paris cu numărul 775 658 354.