Publicul nu a scandat împotriva lui Biden în timpul discursului lui Obama din Detroit

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O înregistrare video alterată, distribuită pe rețelele de socializare, pare să-l arate pe Barack Obama pierzând controlul unui miting, în timp ce mulțimea pare să scandeze un slogan injurios la adresa președintelui Joe Biden. Însă videoclipul a fost manipulat pentru a adăuga sunetul care îl insultă pe Biden. În realitate, fostul președinte american răspundea unui protestatar care îi lansa întrebări cu privire la Rusia.

„Obama nu a fost în stare să controleze mulțimea, care scanda împotriva actualului președinte, în timpul unui discurs la Detroit”, spune această postare de pe Facebook din 30 octombrie 2022, distribuită de câteva zeci de ori. Afirmații similare au fost postate și aici, o zi mai târziu.

Postările distribuie un scurt clip care îl arată pe fostul președinte american Barack Obama cum pare să se străduiască să continue un discurs de campanie, în timp ce oamenii pot fi auziți scandând: „La naiba cu Joe Biden”.

Clipul a fost distribuit cu afirmații similar și în alte limbi, precum engleză, franceză sau greacă.

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 23 noiembrie 2022

Dar înregistrarea video a fost manipulată, a constatat AFP după ce a căutat videoclipuri originale și needitate ale evenimentului și a confirmat cu persoane care au fost prezente.

Obama a revenit pe scena din Detroit, Michigan, pe 29 octombrie, pentru un eveniment de campanie în preajma alegerilor de la jumătatea mandatului, care au avut loc pe 8 noiembrie, în urma cărora republicanii au preluat controlul Camerei Reprezentanților după ce au câștigat 220 mandate, iar democrații au păstrat controlul Senatului. AFP a relatat că cineva din public l-a întrerupt, dar mulțimea prezentă la miting nu a scandat înjurături la adresa lui Biden.

Fotograful independent Jeff Kowalsky, care a realizat imagini de la eveniment pentru AFP, a declarat pentru agenție pe 1 noiembrie 2022 că: „Acest lucru nu s-a întâmplat. A existat un scandalagiu. Cineva a adăugat acel sunet” peste videoclip.

Discursul integral poate fi găsit aici, inclusiv secvența care a fost ulterior editată în mod înșelător în postările din social media, în jurul minutului 25.

Secvența originală îl arată pe Obama ca fiind aparent deranjat de o voce care se aude din public.

„Domnule, domnule, domnule...”, spune fostul președinte când este întrerupt de o voce din afara microfonului. „Există un proces pe care l-am stabilit în democrația noastră. Chiar acum, eu vorbesc, veți avea ocazia să vorbiți cândva în curând. Nu trebuie să ne întrerupem unii pe alții. Nu trebuie să ne strigăm unii altora. Nu este un mod bun de a face afaceri”.

În imaginile de la eveniment realizate de rețeaua de televiziune MSNBC, camera se deplasează și se apropie, de asemenea, de mulțime.

Obama se mișcă pentru a redirecționa mulțimea spunând: „Doar civilizația și politețea de bază funcționează, și asta vrem să încercăm să încurajăm”.

În aceste videoclipuri, plângerile protestatarului nu sunt auzite, în parte pentru că mulțimea începe să scandeze „Obama” în semn de solidaritate cu fostul președinte de la Casa Albă.

Printr-o căutare de cuvinte pe Twitter, AFP a găsit imagini adiționale filmate din mijlocul mulțimii, în care se aud clar plângerile bărbatului.

„Domnule președinte”, spune protestatarul, „sunt mai mulți oameni care vor fi răniți dacă intrăm într-un război nuclear. Chiar acum, suntem în pragul unui război nuclear din cauza a ceea ce ați făcut în Ucraina în 2014”.

AFP a putut stabili, de asemenea, prin intermediul Twitter, că protestatarul din videoclip este Stewart Battle.

Battle a confirmat printr-un mesaj direct pe Twitter pentru AFP pe 31 octombrie 2022 că el este cel care poate fi văzut în videoclip strigând către fostul președinte și a declarat pentru AFP că afirmațiile potrivit cărora mulțimea ar fi scandat împotriva lui Biden sunt false.

„Noi am fost singurii care am vorbit și nu suntem afiliați cu MAGA, cu republicanii sau cu nicio altă cauză «conservatoare». Suntem independenți și am vorbit împotriva conducerii spre un război cu Rusia”, a spus Battle pentru AFP.

AFP a demontat aici un alt videoclip manipulat în care au fost adăugate scandări împotriva lui Biden.

Traducerea și adaptarea
US politics