Imaginile cu Statuia Libertății nu contrazic creșterea nivelului mării

Scepticii climatici susțin că o comparație a fotografiilor Statuii Libertății realizate la o distanță de 100 de ani arată că nu există o creștere globală a nivelului mării. Totuși, această afirmație este inexactă și înșelătoare. Potrivit experților consultați de AFP, astfel de afirmații nu iau în considerare influența mareelor, în timp ce datele guvernului american arată că nivelul relativ al mării în portul New York a crescut cu aproape 30 de centimetri într-un secol.

"Sunt 100 de ani între aceste imagini... după cum puteți vedea, nivelul mării a crescut dramatic...", spune textul acestei postări pe Facebook, urmată de un emoticon cu un clovn distribuită de zeci de ori începând din 21 mai 2023. Afirmații similare au fost postate și aici sau aici pe Facebook, după ce au fost publicate pentru prima dată pe un canal de Telegram pe 20 mai și a fost vizualizate de peste 8,500 de ori.

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 24 mai 2023

Afirmații similare au fost distribuite și în alte limbi, inclusiv în engleză, spaniolă și germană.

Dar imaginile nu prezintă întreaga poveste a creșterii nivelului oceanelor Pământului, au declarat experții pentru AFP. Datele Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) arată o creștere consistentă a nivelului relativ al mării din New York în ultimul secol.

„Acest tip de mesaje virale încearcă să dezmintă creșterea nivelului mării prin prezentarea unor imagini ca aceasta”, a declarat Catherine Walker, cercetător asociat specializat în fizica și ingineria aplicată a oceanelor la Woods Hole Oceanographic Institution.

„Dar adevărul este că există mareometre care măsoară cu destulă precizie nivelul mării și pe care acești oameni le ignoră, iar acestea au arătat că mările sunt în creștere. Fără îndoială.”

Fotografii realizate la 100 de ani distanță

O căutare inversă a imaginii arată că fotografia alb-negru prezentată în postări a fost publicată de Biblioteca Congresului (The Library of Congress (LoC), cea mai mare bibliotecă din lume și principala instituție de cercetare a Congresului SUA. Potrivit LoC, imaginea a fost „creată sau publicată între 1900 și 1920” de către Detroit Publishing Company.

Image
Captură de ecran de pe site-ul Bibliotecii Congresului realizată pe 23 mai 2023

Mai jos este o comparație între cele două imagini.

Image
Comparison between theimages used in the social media posts (left) and the one published by Library of Congress (right) made on May 23, 2023

Cea mai recentă imagine a Statuii Libertății a fost publicată încă din 2019 într-un anunț al unei excursii turistice cu barca în New York, pe site-ul agenției de turism Viator, potrivit unei căutări inverse de imagini. AFP nu a putut găsi nicio dovadă anterioară a fotografiei. Dacă este din 2019, acest lucru ar face ca intervalul de timp dintre imagini să fie într-adevăr în jur de aproximativ 100 de ani.

Image
Captură de ecran de pe site-ul Viator realizată pe 23 mai 2023

Mai jos este o comparație între cele două imagini.

Image
Comparație între imaginile folosite în postările de pe rețelele de socializare (stânga) și cea publicată de Viator (dreapta) realizată pe 23 mai 2023

Mareele

Walker a declarat pentru AFP că această comparare a fotografiilor distribuite online este în parte înșelătoare deoarece „nu știm când în timpul ciclurilor de maree au fost făcute”.

„Mareele zilnice în portul New York sunt mai mari de cinci picioare (1,5 metri - n.r) în fiecare zi”, a declarat ea pe 16 martie.

Dianna Padilla, profesor de ecologie și evoluție la Universitatea Stony Brook din New York, a fost de acord.

„În funcție de ziua și de ora la care a fost făcută fotografia, o poți face să pară orice vrei", a explicat ea pentru AFP pe 17 martie.

În cazul în care imaginea mai veche a fost realizată la maree înaltă, iar cea mai nouă a fost realizată la maree joasă, „atunci aceasta va masca, desigur, creșterea medie a nivelului mării”, a spus și Iris Moeller, profesor de geografie la Trinity College din Dublin, Irlanda.

„Chiar dacă imaginile ar fi o indicație a nivelului mediu al mării pe parcursul mai multor ani - și este clar că nu sunt - ele s-ar referi la ceea ce noi numim nivelul relativ al mării”, a declarat ea pe 17 martie.

Acest termen se referă la modul în care se schimbă înălțimea oceanului în raport cu linia de coastă din apropiere. Moeller a declarat că pământul „se poate ridica sau coborî din diverse motive”, motiv pentru care nivelul mării este măsurat prin intermediul mareometrelor și ajustat pentru a ține cont de acest efect.

Aparatele de măsurare a mareelor utilizează senzori pentru a înregistra continuu înălțimea apei în comparație cu un punct de referință.

Nivelul mării în creștere în New York

Datele NOAA care datează din 1856 indică faptul că nivelul relativ al mării în partea inferioară a Manhattanului a crescut în medie cu aproximativ 2,9 milimetri pe an. Acest lucru este echivalent cu aproape 30 de centimetri într-un secol, potrivit agenției americane.

Potrivit unui studiu din 2021, rata absolută de creștere a nivelului mării - care ia în considerare scufundarea terenului - în partea inferioară a orașului Manahattan este de +0,7 mm/an.

De-a lungul coastei americane, se estimează că oceanele vor crește în medie cu 10-12 centimetri între 2020 și 2050 - o creștere similară cu cea observată între 1920 și 2020, potrivit unui raport NOAA din 2022.

Jayantha Obeysekera, director al Sea Level Solutions Center de la Florida International University, a spus, de asemenea, că imaginile alăturate nu pot explica această schimbare. „Nimeni nu a spus că creșterea nivelului mării este catastrofală în acest moment”, a adăugat Walker. „Problema cu creșterea nivelului mării este că până și o cantitate mică are un impact mare”.

Image
Lucrările de construcție la un proiect de apărare împotriva inundațiilor în partea de est a Manhattan, orașul New York, pe 12 decembrie 2021 ( AFP / Ed JONES)

Într-un studiu din 2020 publicat în Urban Climate, climatologii au declarat că orașul New York s-ar putea confrunta cu un nivel al mării mai mare decât media globală din cauza apelor mai calde din Oceanul Atlantic Mijlociu și a pierderii stratului de gheață îndepărtat.

Un studiu recent a constatat, de asemenea, că riscul de inundații din cauza creșterii nivelului mării în jurul Manhattanului este agravat de faptul că orașul se scufundă sub greutatea tuturor clădirilor înalte.

În 2021, după ce furtuni majore au scos în evidență slăbiciunile New York-ului în fața schimbărilor climatice, orașul a început ridicarea un sistem de ziduri și porți de inundații în valoare de 1,45 miliarde de dolari pentru a-l proteja de creșterea nivelului mării.

Nivelul mării crește peste tot

Creșterea nivelului mării în secolul al XX-lea a fost cauzată de două procese, a explicat pentru AFP Mariano Barriendos, doctor în geografie și istorie la Universitatea din Barcelona (UB), într-o verificare similară. Pe de o parte, „topirea treptată a calotei glaciare (Groenlanda și Antarctica) și a ghețarilor din munții alpini", care se transformă în apă lichidă care ajunge în mare; iar, pe de altă parte, creșterea temperaturii apei mării, care duce la un proces de „dilatare” a acesteia, astfel încât, „pe măsură ce crește dimensiunea masei de apă, aceasta ajunge să acopere terenuri care înainte erau apărute”.

În perioada 1901-2018, „creșterea nivelului mării este de 38% din cauza expansiunii termice a oceanului și de 41% din cauza apei de topire a ghețarilor. Restul poate fi atribuit topirii calotelor de gheață, care au mai multă inerție, dar contribuția lor a crescut treptat și, prin urmare, explică accelerarea celei mai recente creșteri a nivelului mării”, a declarat Antoni Rosell-Melé, cercetător ICREA la Institutul de Științe și Tehnologii de Mediu (ICTA) al Universității Autonome din Barcelona (UAB) și profesor asociat în cadrul Unității de Ecologie a UAB.

Image
Modificarea nivelului mării din 1993 până în 2022 ( AFP / Jean-Michel CORNU, Simon MALFATTO)

Această creștere a nivelului mării din cauza expansiunii termice a apelor mărilor și oceanelor și a topirii zonelor glaciare este legată de încălzirea globală, ale cărei consecințe ar putea fi „inundarea zonelor de coastă, eroziunea plajelor, pierderea de ecosisteme etc”, a declarat pentru AFP Jorge B. Guillén, cercetător în procese sedimentare costiere și oceanice la Institutul de Științe Marine (ICM-CSIC) din Barcelona.

Datele NOAA arată că nivelul mării a crescut cu 21-24 centimetri de centimetri din 1880. „Creșterea nivelului apei se datorează în principal unei combinații de apă de topire a ghețarilor și a calotelor de gheață și de expansiunea termică a apei mării pe măsură ce aceasta se încălzește”, au precizat aceștia. „Creșterea trecută și viitoare a nivelului mării în anumite locații de pe uscat poate fi mai mare sau mai mică decât media globală din cauza unor factori locali: așezarea solului, controlul inundațiilor în amonte, eroziunea, curenții oceanici regionali și dacă pământul încă se mai reface de la greutatea de compresie a ghețarilor din epoca glaciară”, au adăugat ei.

Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), organismul ONU care furnizează evaluări periodice ale impactului crizei climatice, a remarcat în raportul său publicat pe 9 august 2021 că rata de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat în ultimul deceniu. În plus, „pe parcursul secolului XXI, majoritatea localităților de coastă vor avea o creștere medie a nivelului mării cu 20% mai mare decât creșterea medie globală a nivelului mării”, se arată în document. IPCC a mai adăugat că „influența umană a fost foarte probabil principalul factor determinant” al creșterii globale a nivelului mării „cel puțin din 1971”.

AFP a verificat aici și alte afirmații despre schimbările climatice.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne