Biden s-a întors să se adreseze studenților în timpul unui discurs în Irlanda de Nord, nu unei persoane „invizibile”

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O înregistrare video care îl arată pe președintele american Joe Biden întorcându-se cu spatele la public în timpul unui discurs la o universitate din Irlanda de Nord, pe 12 aprilie 2023, a fost distribuită în mai multe limbi, cu afirmații false că acesta s-a întors brusc și a început să vorbească în gol. În realitate, Biden se adresa unei părți a publicului din galeria de deasupra sa, așa cum arată înregistrarea video și imaginile originale ale evenimentului.

„Biden din nou a început să discute din senin cu un omuleț invizibil, în timpul unui discurs ținut în Irlanda de Nord «Nu sări, bine?», s-a adresat președintele SUA cuiva de sus”, s-a adresat președintele american cuiva de sus", spun mai multe postări pe Facebook care au distribuit videoclipul pe 12 și 13 aprilie 2023 în limba română (aici, aici). Afirmații similare au fost distribuite și în limba spaniolă.

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 21 aprilie 2023

Biden a sosit în Irlanda de Nord pe 11 aprilie 2023, într-o vizită care coincide cu cea de-a 25-a aniversare a acordului de pace care a pus capăt în mare măsură unor decenii de violențe în regiune între partidele unioniste care doresc să rămână parte a Regatului Unit și naționaliștii care favorizează reunificarea cu Irlanda. SUA au jucat un rol-cheie în medierea acordului.

Publicul din galerie

O căutare inversă pe Google a videoclipului cu ajutorul cuvintelor-cheie „Biden” și „Ulster University” a arătat că secvența din postările false de pe rețelele de socializare face parte dintr-un discurs rostit de președintele american pe 12 aprilie 2023 la Ulster University din Irlanda de Nord.

În secvența de dinaintea intrării lui Biden în sală, în videoclipul original (versiunea arhivată aici), se poate vedea cum au fost aranjate locurile în întreaga sală, inclusiv oamenii din galeria de deasupra lui. În timpul discursului său, planul camerei este redus și doar președintele SUA apare pe ecran.

Captură de ecran a unei imagini Getty realizată pe 21 aprilie 2023
Captură de ecran a unei imagini Getty realizată pe 21 aprilie 2023

Transcrierea discursului său, publicată de Casa Albă, arată, de asemenea, cum s-au derulat evenimentele:

Captură de ecran din transcriptul publicat de Casa Albă realizată pe 21 aprilie 2023, paragraful al doilea a fost încercuit de AFP

AFP a contactat biroul de presă al Casei Albe pentru a comenta afirmația făcută în postările virale de pe rețelele de socializare, dar până la ora publicării acestui articol nu a primit încă un răspuns.

„Nu săriți”: o glumă recurentă a lui Biden

Nu este prima dată când președintele american face gluma de a le spune participanților la evenimentele sale să nu sară; o face de ani de zile la evenimentele de la Casa Albă.

Una dintre cele mai recente ocazii înregistrate a fost în timpul campaniei electorale pentru alegerile de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie 2022, când un scandalagiu l-a întrerupt pe Biden, care a răspuns cu „nu sări”.

Utilizatorii rețelelor de socializare au realizat chiar și un colaj video cu președintele american repetând această frază.

AFP a demontat multe afirmații false despre Biden, în care utilizatorii au încercat să îl prezinte ca fiind inapt pentru a fi președinte, folosind videoclipuri scoase din context, de exemplu aici, aici sau aici.

Traducerea și adaptarea
US politics