
Fotografia cu mașinile avariate nu dovedește că violențele de la Bucea au fost înscenate
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 10 Mai 2022, la 10:30
- Actualizat pe 10 Mai 2022, la 18:05
- 9 minute de citit
- De: Maja CZARNECKA, Petros KONSTANTINIDIS, AFP Polonia, AFP Greece
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Bombardamentele și mașinile răsturnate de suflul exploziei mai sunt cum mai sunt, dar știe cineva ce firmă a produs termopanele alea așa de rezistente? Că am avea o mulțime de clienți în România interesați să le comande....”, spune descrierea mai multor postări pe Facebook (aici, aici), distribuite de cel puțin 1,200 de ori din 23 aprilie 2022. Postările includ o fotografie a unui soldat înconjurat de mai mulți copii care merg pe o stradă avariată pe care se află mai multe mașini răsturnate, dar unde ferestrele clădirilor din jur au rămas intacte.
„Iese adevărul la lumină, cât de curând!!! Acolo zici că a fost vandalism, nu explozie de la rachete!!! Ce bine arată clădirile!!!”, spune un comentariu la una dintre postări.

Postări care distribuie aceeași fotografie și afirmă că scena este „falsă” sau „înscenată” au apărut pe Facebook și Instagram. Imaginea a circulat, de asemenea, în postările din Polonia, Grecia, Franța și Spania.
Mesajele au început să circule după retragerea Rusiei din Bucea, o suburbie a capitalei ucrainene Kiev. Zona fusese anterior sub controlul Moscovei timp de aproximativ o lună, începând cu 27 februarie. O echipă a AFP a ajuns la Bucea pe 2 aprilie, raportând pagube importante și văzând 20 de cadavre în haine civile pe strada Yablunska.
Ucraina a acuzat forțele ruse de crime de război împotriva civililor din zonă și a declarat că aproximativ 400 de cadavre au fost găsite în gropi comune, îngropate în grădini sau lăsate în aer liber. Organizația Națiunilor Unite a documentat „uciderea ilegală” a aproximativ 50 de civili din oraș, inclusiv prin execuție sumară.
Rusia a negat orice responsabilitate și a acuzat Ucraina că a dispus cadavrele după retragerea trupelor sale, afirmație demontată de AFP cu ajutorul unor imagini din satelit care arată că trupurile se aflau acolo de săptămâni întregi.
Fotografia cu mașinile ar trebui să fie un alt exemplu de „punere în scenă” care a fost prezentată ca un atentat. Dar o analiză a relatărilor din mass-media, a imaginilor și a declarațiilor martorilor nu a găsit dovezi ale unui bombardament în acest colț de stradă, ci mai degrabă dovezi că acesta a fost acaparat de soldați și tancuri rusești. În plus, imaginile din drone par să arate că mașinile avariate se aflau acolo în timpul ocupației rusești, nu au fost plasate acolo după retragerea trupelor.
Fotografia arată o clădire de apartamente care a fost ocupată de soldații ruși
Printr-o căutare inversă a imaginilor pe Google, AFP a descoperit că fotografia din postări a fost realizată pe 4 aprilie 2022 de Rodrigo Abd pentru Associated Press (AP) și publicată cu legenda: „Un soldat ucrainean se plimbă alături de copii pe lângă mașini distruse din cauza războiului împotriva Rusiei, la Bucea, la periferia Kievului, Ucraina, luni, 4 aprilie 2022”.

Abd a declarat pentru AFP că locuitorii din zonă i-au spus că soldații ruși au confiscat clădirea.
„Clădirea era unul dintre sediile centrale ale armatei ruse din Bucea”, a spus el, adăugând că existau dovezi ale unor pagube extinse în tot cartierul, inclusiv urme ale unui tanc în noroi, în apropierea mașinilor răsturnate.
În plus față de fotografie, AP a publicat și o înregistrare video din aceeași locație.
Căutând clădiri cu o formă similară de „L” pe Google Earth și folosind Google Street View, AFP a geolocalizat clădirea în piața delimitată de străzile Tsentralna, Sadova, Vodoprovidna și Yablunska.
Mai multe fotografii din aceeași locație, în zile diferite, au fost publicate de agenția de știri Reuters și Getty Images, care arată mașini avariate și resturi din acestea pe jos în fața clădirii.
Fotografii și înregistrări adiționale au fost publicate și de membrii unui grup de Facebook al locuitorilor din Bucea, cu peste 30,000 de urmăritori.
În acest grup, un utilizator de Facebook a postat aceeași fotografie care circulă pe rețelele de socializare și a întrebat despre ea. Utilizatorii Facebook au discutat afirmația, iar AFP a cerut, de asemenea, mărturii în cadrul grupului.
Un utilizator Facebook a scris că „mașinile au fost răsturnate de echipamente grele, nu de bombe”. Acesta a precizat că „există o zgârietură mare pe partea laterală a mașinii portocalii, se poate vedea că a fost răsturnată de un transportor blindat de trupe sau ceva similar”.
Utilizatorii de internet au confirmat și adresa exactă unde au fost făcute fotografiile: Strada Centrală nr. 33, lângă Grădinița nr. 6 „Yablonska” din Bucea. Această zonă de locuințe se află la doar câteva zeci de minute de mers pe jos de cunoscuta stradă Yablonska unde jurnaliștii AFP au văzut cel puțin douăzeci de cadavre în prima zi în care au intrat în oraș.
Mai jos avem o captură de ecran cu mai multe fotografii și videoclipuri publicate pe grupul de Facebook al locuitorilor din Bucea, inclusiv o dubă albă (încercuită cu roșu de AFP) care a fost de asemenea avariată și parcată lângă mașina portocalie văzută în postarea de pe Facebook.


AFP a sunat la numărul de telefon afișat pe furgonetă și a intrat în legătură cu Pavel Stanislavovici Dirinko, directorul companiei, pe 26 aprilie.
„Aceasta este mașina noastră, una dintre cele furate de la baza noastră din Bucea”, a spus el. Acesta a vizitat locul unde a fost găsită mașina și a declarat telefonic pentru AFP că: „Mașina este lovită pe toate părțile. Se pare că un vehicul mare - un tanc sau un transportor blindat de trupe - s-a izbit de ea. Trebuie să fi fost un vehicul cu roți late sau cu șenile. Există urme adânci în sol. Sunt găuri în asfalt. Există zgârieturi pe caroseria albă de culoare verde închis”.
Dirinko a trimis către AFP și fotografiile de mai jos care arată pagube:

Pentru a găsi mai mulți martori, AFP a căutat pe Google adresa clădirii - Strada Centrală nr. 33 - și a găsit o companie medicală. Directoarea acesteia, Olena Trusz, a declarat că apartamentul ei de la etajul patru „a fost ocupat de soldații ruși” timp de o lună, împreună cu alte apartamente. Ea a spus că a plecat din Bucea pe 26 februarie și că s-a putut întoarce abia după retragerea rușilor.
„Cele mai multe dintre apartamente sunt acum complet distruse. Eu am noroc că al meu nu este atât de mult distrus. Soldații au dormit acolo, au băut tot alcoolul și au folosit instalațiile mele”, a spus ea.
Întrebată dacă există semne ale unor explozii de bombe în cartier, așa cum susțin postările de pe rețelele de socializare, ea a răspuns: „Nu există urme de explozie în jurul clădirii. Nu am văzut-o când am vizitat-o”.
Aceste relatări se potrivesc cu un material publicat de Reuters pe 7 aprilie despre exact acest cartier de locuințe, care include fotografii ale unor vehicule militare rusești parcate în fața clădirii. Articolul, care citează ca surse cel puțin doisprezece locuitori, descrie presupuse crime și intimidări din partea soldaților ruși care au ocupat mai multe apartamente din clădire. Acesta nu menționează niciun bombardament.
Un locuitor menționat în articolul Reuters, Oleksii Tarasevich, a vorbit cu Ellinika Hoaxes, un portal de fact-checking din Grecia, despre mașinile care apar în fotografia din postările de pe rețelele de socializare.
„Mașinile din curtea casei noastre au fost răsturnate de soldații ruși. Au făcut acest lucru pentru a-și ascunde echipamentul militar. Când aceste «adăposturi» erau construite, soldații ruși își mențineau echipamentul în apropierea clădirilor și îl acopereau cu mașini pe ambele părți. De asemenea, au acoperit echipamentul cu covoare și pături pe care le-au luat după ce au pătruns prin efracție în apartamentele casei din fotografie, pentru a împiedica ca acesta să fie surprins de imaginile din satelit sau de drone”, a spus locuitorul din Bucea.
Autoturismele avariate în cauză par să fie observabile și în imaginile filmate cu drona, realizate de luptătorii pro-Kiev, în Bucea, pe 29 martie 2022, când orașul se afla încă sub ocupație rusă. Rezoluția imaginilor este prea slabă pentru ca AFP să poată trage concluzii confirmate din ele, dar pare să arate aceleași mașini avariate pe care le vedem în postările distribuite pe rețelele de socializare, ceea ce ar contrazice narațiunea potrivit căreia mașinile au fost plasate acolo mai târziu, după retragerea Rusiei.
Imaginile filmate cu drona au fost verificate de portalul independent în limba rusă Meduza.


Fotografia cu mașinile avariate și cu ferestrele intacte nu dovedește, așadar, că atacurile de la Bucea au fost înscenate. Imaginile, interviurile și relatările din mass-media confirmă că în acest imobil au fost comise crime și distrugeri.
Deși nu am reușit să confirmăm cauza directă a pagubelor provocate mașinilor, relatările martorilor și alte dovezi indică faptul că acestea au fost rezultatul unei coliziuni cu un vehicul militar și nu al exploziei unei bombe. Imaginile filmate cu drona par să arate, de asemenea, că mașinile avariate erau prezente în timpul ocupației forțelor rusești a suburbiei Bucea și, prin urmare, nu au fost plasate acolo după retragerea lor.
De la începutul invaziei Rusiei, pe rețelele de socializare au fost distribuite numeroase imagini și videoclipuri care distorsionează evenimentele din Ucraina, războiul fiind însoțit de un puternic val de dezinformare online. Departamentul de fact-checking al AFP a demontat numeroase afirmații false despre război, inclusiv multe care spun că Ucraina înscenează victime și morți (aici, aici sau aici).
10 mai 2022 Data de „28 martie” din paragraful 29 a fost modificată în „29 martie”.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne