
Postări prezintă în mod eronat interviul lui Zelenski din 2022 pentru a susține că acesta a refuzat evacuarea civililor din orașe
- Publicat pe 8 Iulie 2025, la 16:50
- Actualizat pe 8 Iulie 2025, la 17:08
- 4 minute de citit
- De: Ladka MORTKOWITZ, AFP Republica Cehă
- Traducerea și adaptarea AFP Romania
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„'UkroFührer' pune că, dacă orașul Sumî este evacuat, Armata Rusă îl va cuceri cu ușurință… Așadar, vrea ca populația civilă să rămână acolo pentru a servi drept scut uman…”, afirmă această postare de pe Facebook din 11 iunie 2025, vizualizată de peste 2,200 de ori. „Dacă orașele sunt goale, va fi mai ușor să le ocupăm”, a declarat liderul ucrainean.
Comentariile de sub postările înșelătoare par să sugereze că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi fost dispus să sacrifice vieți civile. „Vrea să rămână acolo drept scut uman...pur și simplu că să-i întârzie pe ruși! Ce mizerabil...”, spune unul dintre comentarii.
Postarea conține un clip video de 12 secunde, în care Zelenski este intervievat în ucraineană de jurnalistul elvețian Darius Rochebin. Se aude cum liderul ucrainean spune: „Statul trebuie să asigure coridoare și posibilități de evacuare, și atât, dar vreau să vă spun clar: dacă orașul e gol, va fi foarte ușor de cucerit.” Videoclipul nu are subtitrări, ceea ce permite o interpretare greșită a politicii lui Zelenski privind coridoarele umanitare și evacuarea civililor.
Însă afirmația a fost trunchiată pentru a transmite ideea că Zelenski nu ar da ordin de evacuare în cazul unui atac rusesc, folosind civilii drept „scuturi umane”. În plus, deși postarea face referire la orașul Sumî, această regiune nu este menționată în interviul original, în care Zelenski vorbește în principal despre capitala Kiev.
Aceeași afirmație și același video au fost distribuite și în alte limbi, inclusiv în franceză, engleză și cehă.

Interviul original din 2022 pentru un post TV francez
O căutare inversă a imaginilor arată că secvența de 12 secunde a fost extrasă dintr-un interviu difuzat pe 16 decembrie 2022 de canalul francez de știri LCI, realizat de Rochebin. Elementele vizuale – hainele lui Zelenski, canapeaua, steagul și ușa din fundal – corespund cu cele din înregistrarea completă (linkuri arhivate aici și aici ).
Interviul, realizat la aproximativ 10 luni după începutul invaziei ruse, durează aproape 36 de minute. Clipul viral apare la minutul 3:03, când jurnalistul îl întreabă pe Zelenski: „Asta înseamnă că veți apăra Kievul cu orice preț – că nu veți evacua orașul?”
Zelenski răspunde: „Exact asta ne dorim; aici nu practicăm sclavia, suntem o societate democratică. Oamenii sunt liberi să plece când doresc, dacă doresc. Și e normal așa. Nu vom reține pe nimeni împotriva voinței lor. Dar vreau să spun că toată lumea de aici rămâne hotărâtă să-și apere țara, familiile.”
Urmează apoi fraza scoasă din context și distribuită pe rețelele sociale: „În unele cazuri, oamenii trebuie să plece. Iar statul trebuie să asigure coridoare și posibilități de evacuare, și atât. Dar vreau să vă spun clar: dacă orașul e gol, va fi foarte ușor de cucerit.”
Zelenski oferă apoi exemplul unor orașe din estul regiunii Donbas, ocupate de trupele ruse după ce populația locală a fost forțată să plece.
În august 2022, președintele ucrainean le-a cerut civililor să respecte ordinele de evacuare, în contextul intensificării atacurilor ruse în estul țării. Mulți localnici au fost însă reticenți, invocând lipsa resurselor necesare pentru a începe o viață nouă sau faptul că nu aveau unde să meargă.
Kirilo Timoșenko, care a fost adjunctul șefului administrației prezidențiale între mai 2019 și ianuarie 2023, spunea la acel moment, la scurt timp după începutul invaziei la scară largă, că aproximativ 1,3 milioane de persoane au fost evacuate din regiunea Donețk.

În interviul original, Zelenski nu exclude posibilitatea evacuării celor care aleg să plece, subliniind că statul îi va sprijini în acest demers, așa cum sugerează și în fragmentul scurt.
România a demonstrat un sprijin ferm pentru Ucraina încă de la începutul invaziei ruse, oferind ajutor umanitar și militar semnificativ țării afectate de război. Conform datelor Eurostat, aproximativ 4,3 milioane de refugiați ucraineni erau beneficiari ai protecției temporare în UE la sfârșitul lunii aprilie 2025, primul loc fiind ocupat de Germania, urmată de Polonia și Cehia.
AFP a demontat anterior afirmații înșelătoare despre Zelenski, precum în aceste articole aici și aici. Toate articolele AFP legate de războiul din Ucraina în limba română pot fi citite aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne