Personalul electoral numără buletinele de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța la o secție de votare din vestul Franței, pe 24 aprilie 2022 ( AFP / Damien MEYER)

Voturi „dispărute” pentru candidata la prezidențiale Marine Le Pen? Televiziunea franceză explică faptul că a fost o eroare de sistem

Postări care compară o intervenție a postului de televiziune francez France 2, în care Marine Le Pen pare să aibă peste 14 milioane de voturi, cu altele în care candidata de extremă-dreapta la prezidențiale a adunat doar 11,6 milioane de voturi, sau cu rezultatul final înregistrat de aceasta, pretind să arate că milioane de voturi pentru ea au dispărut în urma unei „fraude” electorale. Însă, întrebat de AFP cu privire la această diferență, canalul a invocat o „eroare informatică rapid corectată”, în special din cauza rezultatelor unor municipalități numărate de mai multe ori. Rezultatele furnizate de ministerul de Interne în jurul acelorași momente ale serii au fost într-adevăr mai mici pentru ambii candidați. În pofida unui scor istoric, Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea după ce a adunat 13,3 milioane de voturi față de cele 18,8 milioane de voturi obținute de Emmanuel Macron.

„În seara alegerilor, France 2 a prezentat rezultate « în legătură directă cu Ministerul de Interne». În jurul orei 22:00, televiziunea publică i-a acordat lui Marine Le Pen mai mult de 14,6 milioane de voturi, după cum se vede în foto. Cum a putut Marine Le Pen să fi trecut de la 14,6 milioane de voturi în jurul orei 22:00 la 13,3 milioane de voturi o oră mai târziu? France 2 a invocat o eroare tehnică pentru a explica situația", spun multe postări pe Facebook (aici, aici) publicate în zilele de după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze, desfășurate pe 24 aprilie 2022. Alte versiuni pot fi văzute aici, de exemplu.

Postările distribuie diferite capturi de ecran din transmisiunile în direct ale alegerilor prezidențiale de pe France 2, unele comparând cele 14 milioane de voturi inițiale afișate pe ecran la o oră după închiderea urnelor cu rezultatul final al lui Le Pen, de aproximativ 13 milioane, anunțat câteva ore mai târziu, în timp ce altele arată o scădere masivă a rezultatelor sale pe ecran în timpul serii (de la 14 la 11 milioane de voturi).

„Aha, alegeri măsluite”, spune un comentariu la una dintre postări, în timp ce altul citește: „Simplu, manglele globaliștilor! Cetățenii simplii merg la vot fix degeaba, rezultatele sunt comandate!”. „Eh, dacă le-a ieșsit lor în SUA, cu Trump, care SUA are de vreo 6 ori populația Franței, și un sistem electoral mult mai complicat, cu mai multe mecanisme de control și anti-fraudă, în Franta e mizilic, mai ales pe fondul absenteismului mai mare - au avut mai puține voturi de aranjat”, spune un alt utilizator.

Afirmațiile au început să circule în limba română pe Facebook, după ce au fost postate aici, pe Telegram, pe 25 aprilie 2022, unde au fost vizualizate de cel puțin 13,000 de ori.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările înșelătoare de pe Facebook realizată pe 5 mai 2022

Miercuri, 27 aprilie 2022, Consiliul Constituțional francez - cea mai înaltă autoritate constituțională din Franța - a validat oficial rezultatul alegerilor. „Emmanuel Macron a obținut 18,768,639 de voturi, adică 58,55% din voturile exprimate. Marine Le Pen a obținut 13,288,686 de voturi, adică 41,45% din voturile exprimate”, a precizat Consiliul.

La scurt timp după acest moment, unii utilizatori ai rețelelor de socializare dezamăgiți de înfrângerea candidatului partidului Raliul Național (Rassemblement National, RN, în franceză) au început să distribuie postări care pun la îndoială victoria lui Emmanuel Macron.

Cu toate acestea, Le Pen însăși nu a pus la îndoială rezultatele votului. Candidata de extremă dreapta și-a recunoscut rapid înfrângerea la doar câteva minute după aflarea rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. „Un mare vânt de libertate s-ar fi putut ridica deasupra țării. Soarta urnelor, pe care o respect, a vrut altceva”, a spus Le Pen în discursul său, subliniind ulterior că rezultatul ei este considerat ca fiind o „victorie uimitoare”.

Rezultatele au fost, de asemenea, acceptate de partidul învins, după cum a arătat deja AFP în acest material care demontează afirmațiile conform cărora partidul a decis să renumere voturile. „Recunoaștem pe deplin rezultatele și avem încredere în instituții și în aparatul de stat”, a declarat pentru AFP Alexandre Loubet, directorul de comunicare al partidului RN. „Nu știu de unde vin aceste publicații, dar noi nu contestăm absolut deloc alegerile”, a explicat el, adăugând că nu a fost întreprinsă nicio acțiune la Consiliul Constituțional.

Image
Un agent electoral numără buletinele de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța la o secție de votare din vestul Franței, pe 24 aprilie 2022 ( AFP / Damien MEYER)

Alte postări pe rețelele de socializarea pun această schimbare în rezultate pe seama „Dominion”. „Acelaşi server numit Dominion, care a schimbat voturile de la Trump la Biden, a folosit în «alegerile» de duminică din Franța!!!”, spune o postare aici.

AFP a demontat deja aici afirmații similare chiar înainte de începerea alegerilor, arătând că Ministerul de Interne din Franța, precum și compania și specialiștii în vot electronic au indicat că nu există un astfel de contract între statul francez și Dominion - o companie care fusese acuzată de Donald Trump și susținătorii săi că ar fi facilitat fraude în timpul alegerilor americane din 2020, în acuzații care încă nu au fost dovedite un an și jumătate mai târziu.

Cifrele France 2 explicate

Potrivit aceleiași narațiuni care invocă fraudă electorală, o neconcordanță în cifrele afișate în direct de postul public de televiziune France 2 a ridicat întrebări în mediul online.

Aceste imagini nu au fost trucate. France 2 a afișat rezultate parțiale de cel puțin trei ori în cursul serii. Postul pusese în funcțiune un sistem care afișa în timp real pe un ecran cifrele provenite de la Ministerul de Interne, care este responsabil de centralizarea și publicarea lor.

Prima actualizare consultată de AFP a fost la ora 21:11. Emmanuel Macron și Marine Le Pen erau atunci creditați cu aproximativ 13,7, respectiv 13,9 milioane de voturi, potrivit France 2.

Image
Captură de ecran a intervenției de la ora 21:11 a postului France 2, realizată pe 25 aprilie 2022

Doar un minut mai târziu, aceste cifre cresc la 14,2, respectiv 14,4 milioane de voturi pentru cei doi candidați.

Image
Captură de ecran a intervenției de la ora 21:12 a postului France 2, realizată pe 25 aprilie 2022

Faptul că Marine Le Pen este anunțată, în acest moment al serii, în fața lui Emmanuel Macron ca număr de voturi, nu este în mod deosebit surprinzător. Candidata extremei drepte din Franţa beneficiază a priori de un vot mai favorabil în unele zone rurale, unde secțiile de votare se închid mai devreme și sunt numărate mai repede.

Pe de altă parte, aceste cifre par mult prea mari pentru un moment la puțin timp după ora 21:00, deci la doar o oră după închiderea ultimelor secții de votare.

AFP a primit, de asemenea, în mod regulat cifre centralizate de Ministerul de Interne în timpul nopții electorale. La ora 21:15, la câteva minute după primul segment al emisiunii France 2, cifrele pe care le aveam erau de 5,440,173 de voturi numărate pentru Marine Le Pen, față de 5,412,165 pentru Emmanuel Macron.

Image
Captură de ecran cu rezultatele provizorii primite de AFP de la Ministerul de Interne la ora 21:15 pe 24 aprilie 2022

Website-ul Ministerului de Interne a fost arhivat de câteva ori în cursul serii pe motorul de arhivare WayBack Machine. AFP a putut astfel să se întoarcă în timp pentru a-l vizualiza în anumite momente ale serii. Potrivit arhivei disponibile la ora 21:42 de exemplu (22:42, ora Bucureștiului), Emmanuel Macron era creditat atunci cu 9,6 milioane de voturi, față de 8,6 milioane de voturi pentru Marine Le Pen. Cifrele sunt totuși destul de departe de cele afișate în direct de France 2 la ora 21:11.

Image
Rezultatele arhivate ale alegerilor prezidențiale din Franța de pe site-ul ministerului de Interne la ora 21:42, ora Franței, în noaptea alegerilor

O „eroare de computer”

Întrebată de AFP, direcția de informații a France Télévisions a invocat o „eroare informatică” care a dus la rezultatele „supraevaluate” difuzate față de cele furnizate de Ministerul de Interne. „France TV își cere scuze pentru această eroare în fața telespectatorilor săi”, a precizat aceasta. Canalul de știri a prezentat scuze și prin intermediul unuia dintre conturile de Twitter ale companiei.

Ce s-a întâmplat? „Nu este vorba în niciun caz de cifre editorializate de France Télévisions”, a insistat Christophe de Vallambras, șeful Medialab de la France Télévisions, contactat de AFP.

De asemenea, el a respins ambele posibilități a unei erori umane din partea televiziunii sau a uneia din partea ministerului. „Nu există absolut nicio intervenție umană între momentul în care informația pleacă de la minister și momentul în care ajunge pe ecran. Este o problemă tehnică din partea noastră”.

Contactat de AFP, Ministerul de Interne a susținut că „în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, livrarea rezultatelor s-a desfășurat fără nicio dificultate” și că „nicio sesizare nu a fost retransmisă la Ministerul de Interne, inclusiv de către numeroșii jurnaliști conectați la fluxuri (de informații, n.r)”.

„Marine Le Pen nu a avut niciodată acele 14 milioane de voturi. Este vorba de o eroare de procesare a aparatului în momentul reîmprospătării fluxului ministerului. Chiar în momentul segmentului jurnalistului nostru, (la ora 21:11, n.r.) am primit noi date de la minister care nu au fost calculate suficient de repede”, a continuat de Vallambras. Acesta a mai menționat rezultatele unor municipalități care ar fi putut fi „numărate de mai multe ori”, ceea ce ar fi putut determina televiziunea să afișeze în această etapă milioane de voturi în plus pentru cei doi candidați.

„Programatorul nostru ne-a avertizat imediat că există o problemă. Au schimbat imediat un protocol care a corectat calculele”, spune jurnalistul, care apără inițiativa postului: „Arătam hărți în direct pe care de obicei le arătăm a doua zi, dar a existat un moment în care computerul a urlat. A arătat cifre supraevaluate și, din păcate, a intrat în emisie. Ne pare foarte rău pentru asta”.

Contactat de AFP, și furnizorul tehnic al canalului pentru această noapte electorală a fost de acord: „Începând cu ora 20:00, principiul era că trebuia să actualizăm în timp real, în fiecare minut, rezultatele disponibile pe site-ul ministerului. Am constatat că indicatorii creșteau un pic prea repede. A existat o eroare de calcul”.

Canalul susține că problema a fost „rezolvată rapid”.

La ora 22:42, France Télévisions a difuzat o nouă actualizare a cifrelor. Emmanuel Macron „pierde” și el voturi față de actualizarea făcută de post în jurul orei 21:10. De data aceasta, el figurează cu 14,193,707 voturi. Marine Le Pen este creditată cu doar 11,661,111 voturi.

Image
Captură de ecran a intervenției de la ora 22:42 a postului France 2, realizată pe 25 aprilie 2022

„Este cifra potrivită”, a spus Christophe de Vallambras. Este în orice caz mai în concordanță cu arhiva Ministerului de Interne de la ora 22:30 de pe site-ul WayBack Machine, care îi acorda în această etapă 11,3 milioane de voturi lui Marine Le Pen.

Deși reales cu 58,55% din voturi, Emmanuel Macron a pierdut două milioane de voturi între turul doi din 2017 și cel din 2022; acesta a primit 18,8 milioane pe 24 aprilie 2022, față de 20,7 milioane în urmă cu cinci ani, potrivit Ministerului de Interne.

La rândul său, partidul Raliul Național, care a câștigat aproape opt puncte în cinci ani, a obținut un scor istoric (41,45% din voturi). Absenteismul (de 28%) a atins un nou record de la alegerile prezidențiale din 1969 (31%).

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne

Articole similare