Videoclipul nu arată actori care pretind că sunt victime ale războiului din Ucraina, este de la filmarea unui serial TV

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 4 Martie 2022, la 18:44
  • Actualizat pe 11 Aprilie 2022, la 16:21
  • 6 minute de citit
  • De: Marion DAUTRY, AFP Belgrad
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Un videoclip care arată o persoană aplicând sânge fals aplicat unui bărbat și publicat cu afirmația că arată „actori de criză” a fost distribuit în mai multe limbi începând cu 26 februarie 2022, unele postări susținând că arată victime false ale invaziei rusești în Ucraina. Cu toate acestea, videoclipul original nu are nicio legătură cu conflictul. Acesta a fost postat în urmă cu două luni pe TikTok, după ce a fost filmat în 2020 pe platoul de filmare al unui serial de televiziune numit „Contamin”.

„Actori de criză folosiți în propaganda conflictului din Ukraina. Bineînteles că tot Rusia e pusă la zid și Putin. Flasuri peste falsuri, se merge pe aceeași gândire de prostie a populației, așa cum s-a procedat și cu plandemia covid”, spune legenda aceastei postări de pe Facebook din 26 februarie 2022. Postarea prezintă un videoclip care arată un bărbat îmbrăcat în haine murdare, înconjurat de corturi, care este machiat cu sânge fals de o altă persoană, în timp ce o tânără stă în fața lui flancată de ceea ce pare a fi o dubă albastră.

Același videoclip care a fost distribuit de cel puțin 350 de ori în rândul utilizatorilor români a mai fost postat aici, aici și aici, cu afirmații că în el apar și „actori de criză”, fără a menționa însă Ucraina.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook, realizată pe 4 martie 2022

Videoclipul a început să fie postat pe rețelele de socializare la două zile după ce trupele rusești au intrat în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Același videoclip și afirmații similare au fost distribuie în mai multe limbi, precum sârbă, slovacă, greacă și maghiară, utilizatorii spunând că filmarea este o dovadă că mass-media minte cu privire la situația din Ucraina. Cu toate acestea, această interpretare nu este adevărată. De asemenea, nu este adevărat că aceștia sunt „actori de criză”; videoclipul este de la o filmare pentru un serial TV, vechi de câțiva ani.

Departamentul de fact-checking al AFP de la Belgrad a investigat videoclipul și a constatat că imaginile au fost postate pe TikTok (aici versiune arhivată) în decembrie 2021, cu mult înainte ca trupele rusești să intre în Ucraina, și au fost realizate pe platoul de filmare al unui serial de televiziune. Postarea originală a fost între timp ștearsă de pe platformă.

Potrivit producătorului Harald Franklin, unele scene au fost înregistrate - în afară de Zurich - și în Ucraina, mai precis la Kiev, Pripyat și în Marea Neagră, lângă Odessa. Cu toate acestea, filmul nu are legătură cu actualul conflict din Ucraina.

Căutând în comentariile din postarea în limba sârbă care conține afirmațiile false, AFP a observat că un utilizator a notat că filmarea este de fapt un videoclip din culisele unui serial produs de o anumită „Driu Production”.

Pentru a urmări originea videoclipului, AFP a căutat „Driu Production” pe TikTok și a găsit videoclipul partajat pe Facebook pe contul Daria Driuchenko, o producătoare de film ucraineană care a postat videoclipul pe 28 decembrie 2021. În descrierea videoclipului se poate citi „Driu Production”, numele companiei sale de producție, al cărei site poate fi găsit aici. În plus, videoclipul original are textul „Zombie movie” adăugat - detaliu care a fost decupat din versiunea postată pe Facebook.

Unul dintre utilizatorii din comentariile de pe TikTok a întrebat pe 28 decembrie 2021 despre numele filmului, iar Driuchenko a răspuns că este vorba despre „seria Contamin pentru Netflix”, așa cum se vede în imaginea de mai jos:

Image
Captură de ecran din videoclipul original postat pe TikTok, realizată pe 28 februarie 2022

AFP a găsit dovezi că serialul Contamin există într-adevăr și a fost creat de Harald Franklin, un producător de film din Germania, care a postat, de asemenea, detalii despre filmarea serialului pe pagina sa de Facebook.

Serialul este despre o „pandemie” provocată de un virus „făcut într-un laborator” și „mai rău decât Covid-19”, potrivit trailerului postat pe Youtube.

Tânăra din videoclipul de pe TikTok este recognoscibilă într-o scenă din serialul prezentat într-un videoclip lung postat de Franklin pe Vimeo.

Image
Capturi de ecran din videoclipul postat pe Vimeo (stânga) și din videoclipul postat pe Tiktok (dreapta), realizate la 28 februarie 2022

Daria Driuchenko, proprietara contului de Tiktok, a confirmat într-un email pentru AFP Belgrad, la 2 martie 2022, că videoclipul este „un making-off” pentru scena prezentată în videoclipul postat de Franklin pe Vimeo.

„Suntem realizatori de filme, așa că avem o mulțime de videoclipuri de making-off”, a scris ea. Driuchenko a trimis, de asemenea, capturi de ecran din galeria telefonului ei care arată alte videoclipuri similare, dar și că acest videoclip specific a fost înregistrat în telefonul ei pe 14 noiembrie 2020.

Ea a șters videoclipul de pe contul ei Tiktok pe 1 martie 2022, a mai declarat Driuchenko pentru AFP.

Tânărul, recognoscibil după jacheta pătată de sânge, poate fi văzut și alături de alți figuranți în această fotografie postată de Driu Production pe Instagram pe 17 februarie 2021.

Multe comentarii mai noi la videoclipul de pe TikTok arată că oamenii urmăresc, de asemenea, videoclipul original, crezând că acesta arată falsificarea victimelor în conflictul în curs de desfășurare din Ucraina, în ciuda datei la care a fost postat și a textului „Zombie movie” din descrierea videoclipului care spune clar contrariul.

Civili uciși în timpul conflictului

În realitate, până la 4 martie 2022, în Ucraina s-au înregistrat cel puțin 1,006 de victime civile, dintre care 331 de morți și 675 de răniți, inclusiv copii, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

„Trebuie să subliniez că cifrele reale vor fi mult mai mari, deoarece numeroase alte victime sunt în așteptarea confirmării, iar informațiile din unele zone angajate în ostilități intense au fost întârziate”, a spus Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, într-o declarație din 3 martie 2022.

Peste un milion de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia a lansat invazia la scară largă, în urmă cu doar o săptămână, a declarat șeful ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, într-un tweet din 1 martie 2022. Și, „dacă nu se pune capăt imediat conflictului, este posibil ca alte milioane de persoane să fie forțate să fugă din Ucraina”, a spus Grandi într-o declarație tot din 3 martie 2022.

Până la data de 3 martie 2022, polițiștii de frontieră români au numărat peste 167,600 de ucraineni care au intrat în țară, aproape 58,000 dintre ei aflându-se încă în România.

Image
Persoane care vin din Ucraina coboară de pe un feribot pentru a intra în România la granița Isaccea-Orlivka, pe 26 februarie 2022 ( AFP / Daniel MIHĂILESCU)

De la începutul crizei ruso-ucrainene, pe rețelele de socializare au fost distribuite numeroase imagini și videoclipuri care denaturează evenimentele din Ucraina, deoarece războiul a fost însoțit de un val puternic de dezinformare online. Departamentul de fact-checking al AFP a dezmințit deja multe dintre afirmațiile false, cum ar fi aici, aici și aici.

11 aprilie 2022 A fost eliminat un paragraf repetitiv.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne