Aceste tancuri se îndreaptă spre un exercițiu militar în vestul Finlandei, nu spre granița cu Rusia

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Mii de utilizatori ai rețelelor de socializare au distribuit pe Facebook, la începutul lunii mai 2022, un videoclip în care se vede cum numeroase tancuri sunt transportate cu un tren. Aceștia sugerează că videoclipul arată cum Finlanda își trimite tancurile la granița cu Rusia. Însă, acest lucru este înșelător. Armata finlandeză a declarat pentru AFP că transportul a făcut parte dintr-un exercițiu anual care era deja planificat anterior începerii războiului din Ucraina. Tancurile sunt mutate în vestul țării, departe de granița cu Rusia.

„Finlanda mută echipamente militare la granița cu Rusia!!??”, spune această postare de pe Facebook din 4 mai 2022, care a fost distribuită de peste 2,600 de ori de atunci. Postarea conține un scurt videoclip care arată mai multe tancuri aflate pe un tren în mișcare.

Videoclipul a fost postat și de alți utilizatori, unii dintre ei susținând că „presa relatează că Finlanda transferă echipamente militare la granița cu Rusia” (aici, aici), alții spunând cu certitudine că „Finlanda mută echipamente militare la granița cu Rusia” (aici).

Captură de ecran a uneia dintre postările înșelătoare de pe Facebook realizate pe 13 mai 2022

Postări similare au fost distribuite și în alte limbi, cum ar fi germană, finlandeză și poloneză. Afirmațiile privind mutarea echipamentelor militare la granița cu Rusia au fost publicate și pe site-uri în limba rusă, precum Novostivl și Avia.pro.

Invazia trupelor rusești în Ucraina la sfârșitul lui februarie 2022 a determinat Suedia și Finlanda să se gândească la aderarea la NATO. Moscova, însă, a reacționat cu amenințări la aspirațiile acestor țări de aderare la NATO.

Președintele rus Vladimir Putin a citat în repetate rânduri extinderea spre est a NATO ca fiind unul dintre motivele invaziei din Ucraina. Videoclipul a fost distribuit pe rețelele de socializare în acest context.

Cea mai veche urmă a acestui videoclip pe care AFP a putut-o găsi, în toate limbile, datează din 3 mai 2022. Ea a fost publicată de BelVestnik pe Telegram, însoțită de un text în limba rusă. Acest mesaj a fost găsit prin citirea filigranului vizibil pe videoclip în unele postări de pe Facebook.

Pe 12 mai 2022, premierul finlandez Sanna Marin și președintele Sauli Niinistö au declarat că Finlanda ar trebui să solicite fără întârziere aderarea la NATO.

Kremlinul a reacționat imediat la acest anunț, afirmând că va trebui să ia măsuri „tehnico-militare” dacă Finlanda va adera la alianța militară occidentală, ceea ce ar reprezenta „cu siguranță” o amenințare pentru Rusia. Între timp, mai mulți membri NATO, printre care SUA, Germania, Norvegia, Danemarca și Polonia, au salutat demersul Finlandei.

Ce arată videoclipul?

Videoclipul arată un tren care transportă tancuri, dar nu oferă el însuși o dată sau o locație exactă.

Cu toate acestea, o verificare publicată de către agenția de știri DPA oferă locația exactă a înregistrării video în Tampere. AFP a reușit, de asemenea, să localizeze locul înregistrării în nord-vestul orașului.

AFP a putut observa că lângă calea ferată se poate vedea o clădire de apartamente albă cu două rânduri de balcoane și un coș de fum roșu în dreapta. Calea ferată este mărginită de o schelă metalică gri.

Acestea indică faptul că trenul se poate vedea trecând pe lângă coșul de fum spre vestul țării, nu spre est.

Capturi de ecran din videoclipul distribuit pe Facebook (stânga) și din Google Street View (dreapta) realizate pe 10 mai 2022

AFP a căutat, dar nu a găsit nicio sursă mediatică de încredere care să relateze că Finlanda transferă echipamente militare la granița cu Rusia. Cu toate acestea, am constatat că mai multe agenții de știri, precum AP și Reuters, au verificat, de asemenea, acest videoclip în articole publicate pe 4 și 5 mai.

Televiziunea de stat finlandeză a relatat, de asemenea, în finlandeză și rusă, pe 4 și, respectiv, 5 mai. Toate aceste instituții media citează exercițiul militar Arrow 22 ca fiind motivul deplasării tancurilor.

De asemenea, AFP a făcut fotografii ale exercițiului militar din Niinisalo, în vestul Finlandei, pe 4 mai, și le-a publicat pe Twitter în ziua următoare. La exercițiu au participat divizii din Marea Britanie, Letonia, Estonia și SUA.

Veli-Pekka Kivimäki, lector în domeniul informațiilor din surse deschise la Școala Johns Hopkins Krieger din SUA, a postat pe Twitter un mesaj similar pe 3 mai: „Dacă vedeți un videoclip cu tancuri care se deplasează pe trenuri în Finlanda, este pentru că există un exercițiu de tancuri programat în mod regulat și anunțat. (Arrow 22)”.

El a citat o postare pe Twitter a armatei finlandeze din 2 mai 2022 care anunța începerea exercițiului militar. În mesajul citat, tancurile pot fi văzute pe trenuri.

Un exercițiu anual planificat înainte de invazia din Ucraina

AFP a trimis videoclipul de la postări forțelor armate finlandeze și a cerut informații despre această acuzație. Pe 10 mai 2022, purtătorul de cuvânt Henrik Gahmberg a transmis că: „Tancurile transportate din videoclip sunt în drum spre exercițiul Arrow 22 în curs de desfășurare. Arrow este un exercițiu tehnic anual, dar nu a mai avut loc din 2019 din cauza pandemiei Covid-19”.

El a adăugat că exercițiul: „A fost planificat cu mult înainte de războiul din Ucraina și nu are nimic de-a face cu acesta!”.

AFP a găsit dovezi că exercițiul are loc anual. Armata finlandeză a anunțat exercițiul „Arrow 19” într-un comunicat de presă în 2019 pentru perioada 6-17 mai. Presa internațională și finlandeză a relatat despre exercițiu la momentul respectiv (aici, aici, aici). Acesta a avut loc și în 2018 și 2017.

Într-un comunicat de presă recent al armatei finlandeze, din data de 14 aprilie 2022, se spune că se preconizează că aproximativ 3400 de soldați și 450 de vehicule militare vor participa la exercițiul din acest an. Părți ale unităților ar urma să fie mutate la Niinisalo și în localitatea vecină Kankaanpää între 26 aprilie și 2 mai.

Ambele localități sunt situate la nord-vest de Tampere. „Vehiculele cu șenile vor fi transportate către zona de antrenament cu ajutorul căilor ferate și al transportoarelor de echipamente. Pe drum, transporturile pot încetini traficul și, ocazional, pot provoca blocaje în trafic”, precizează comunicatul.

Purtătorul de cuvânt Gahmberg a mai spus despre acest videoclip că: „Tancurile au fost transportate de la brigada blindată din Parola, în afara orașului Hämeenlinna, la poligonul de tragere și antrenament Niinisalo, în apropiere de orașul Kankaanpää”. Parola este situat la sud-est de Tampere.

Potrivit Google Maps, traseul trenului trece prin Tampere și se îndepărtează de granița cu Rusia, care se află la aproximativ 270 de kilometri de locul în care au fost realizate videoclipurile.

Gahmberg a mai explicat pentru AFP că: „Nu au existat transporturi de materiale spre frontiera rusă! Nu există nicio amenințare militară imediată la adresa Finlandei”.

De la începutul invaziei Rusiei, pe rețelele de socializare au fost distribuite numeroase imagini și videoclipuri care distorsionează evenimentele din Ucraina, războiul fiind însoțit de un puternic val de dezinformare online. Departamentul de fact-checking al AFP a demontat numeroase afirmații false despre război, care pot fi găsite aici.

16 mai 2022 A fost corectată o greșeală de scriere în paragraful 17.
Traducerea și adaptarea
Conflictul ucrainean-rus