Un bărbat se plimbă cu plase de alimente date de armata ucraineană în Bucea, la nord-vest de Kiev, pe 2 aprilie 2022 ( AFP / Ronaldo SCHEMIDT)

Descoperirea cadavrelor din Bucea, Ucraina, nu este o „punere în scenă” cu „actori”

Autoritățile ucrainene au declarat că trupurile descoperite sâmbătă, 2 aprilie, în micul oraș Bucea sunt ale unor civili uciși de forțele rusești în retragere, acuzații pe care Moscova le-a negat. Mai multe postări pe rețelele de socializare, inclusiv din partea autorităților ruse, au susținut între timp că scena a fost regizată de forțele ucrainene și că unele dintre așa-zisele cadavre au fost filmate în timp ce se mișcau. Însă jurnaliștii AFP aflați la fața locului au confirmat că au văzut cadavre ale unor oameni care erau morți de mai multe zile; imaginile folosite pentru a susține afirmațiile potrivit cărora scena a fost regizată cu ajutorul actorilor nu arată corpuri care se mișcă, așa cum pretind autoritățile ruse.

Pe 3 aprilie, Ministerul rus al Apărării a distribuit pe canalul său de Telegram, care are aproape 200,000 de urmăritori, un videoclip de aproximativ 20 de secunde cu scena, alături de un comentariu potrivit căruia aceasta ar fi fost „falsă”. „Videoclipul cu cadavrele este derutant: aici, la secunda 0:12, «cadavrul» din dreapta își mișcă mâna. La secunda 0:30, în oglinda retrovizoare, «cadavrul» se așează. Cadavrele din videoclip par să fi fost așezate în mod deliberat pentru a crea o imagine mai dramatică”, susține ministerul.

Pe contul său de Twitter, ambasada Rusiei în Canada a postat, de asemenea, videoclipul, cu un comentariu potrivit căruia scena a fost regizată și arată „cadavre false”. „Versiunea încetinită arată clar că un «cadavru» își mișcă mâna și apoi se așează după ce mașina trece pe lângă el (se vede în oglinda retrovizoare)”, a scris ambasada.

Afirmații similare s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare în mai multe limbi. „După ce o mașină trece pe lângă unul dintre cadavrele care zac pe jos, vedem în oglinda retrovizoare un actor care se ridică”, spune o postare pe Twitter în limba franceză, care a distribuit aceeași înregistrare video.

În România, videoclipul a fost publicat pe mai multe rețele de socializare, mai întâi pe Telegram de către un utilizator care a scris că într-o „filmare făcută de armata ucraineană care a preluat controlul Bucea, vedem că se scoală morții de la groapă. Adică civilii masacrați de ruși”. „Unu' dă din mânuță, altul se scoală efectiv de pe jos. Mi s-a părut bizar inițial că nu era nici o filmare de aproape, nu era sânge nicăieri, nu era nici un cadavru cu fața în sus, nu cunoșteam cauza deceselor”, mai spune postarea.

Postarea a început să se răspândească rapid și pe alte canale de Telegram (aici), precum și pe Facebook (aici, aici, aici) cu exact aceeași descriere. Videoclipul a fost distribuit, de asemenea, cu afirmații similare, și în germană și bulgară.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizate pe 5 aprilie 2022
Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizate pe 5 aprilie 2022

 

 

De unde provine videoclipul?

Aparent filmat dintr-un vehicul care urmărea un convoi militar ucrainean, videoclipul arată mai multe cadavre care zac pe o stradă distrusă de război din orașul Bucea, situat la nord-vest de Kiev. Am putut geolocaliza videoclipul aici, pe strada Yablonska.

Videoclipul a fost publicat pe 2 aprilie 2022 pe canalul de YouTube al postului de televiziune online ucrainean Espreso.TV. Jurnalistul descrie imaginile ca fiind o dovadă a „atrocităților comise de ocupanții ruși ai (orașului - n.r) Bucea”.

O versiune mai lungă, cu o calitate mai bună a imaginii, a fost publicată în aceeași zi pe canalul de Twitter al Ministerului ucrainean al Apărării. Aceasta susține că „civilii locali au fost executați în mod arbitrar”.

Corpuri care se mișcă?

În postările înșelătoare, videoclipul este încetinit și de calitate slabă. Dar, așa cum au observat mai multe surse (aici, aici, aici), dacă privim cu atenție secvența la o calitate mai bună, aceste corpuri nu se mișcă. Primul bărbat din colțul din dreapta al videoclipului nu ridică mâna; iluzia este dat[ de fapt o picătură de apă aflată pe parbrizul vehiculului din care se filmează scena:

Echipa AFP aflată la fața locului confirmă scena

Jurnaliștii AFP au intrat în Bucea pe 2 aprilie și au confirmat prezența a aproximativ 20 de cadavre îmbrăcate în haine civile. Unul dintre ele avea mâinile legate la spate cu o cârpă albă, iar pașaportul ucrainean era lăsat deschis lângă cadavru.

Image
Un muncitor comunal taie cârpa care leagă mâinile unui cadavru în orașul Bucea, 3 aprilie 2022 ( AFP / Sergei SUPINSKY)

Echipa formată din jurnalistul și șeful biroului AFP de la Haga, Danny Kemp, fotograful Ronaldo Schemidt și video-jurnalistul Nicolas Garcia a ajuns la fața locului pe 2 aprilie, în jurul orei locale 15:30, a declarat Kemp pentru AFP Franța.

„De îndată ce am ajuns, am putut vedea că strada era plină de cadavre. Am văzut mai întâi un grup de trei și apoi am observat că erau mai multe în ambele direcții. Erau răspândite de-a lungul străzii la intervale neregulate pe o distanță de aproximativ 400 de metri, unele singure, altele în grupuri mici de două sau trei persoane. Am parcurs întreaga lungime a locului cel puțin de două ori. Am numărat cadavrele, constatând că erau 20, le-am fotografiat și le-am filmat. În niciun moment nu am văzut vreunul dintre ele mișcându-se”, a spus Kemp într-un email.

„În acel timp am observat că toate cadavrele purtau haine civile. Aveau pielea cerată, palidă, și aveau degete cu aspect rigid, iar unele aveau unghiile decolorate. Unele aveau membrele în poziții ciudate. Unii aveau ochii deschiși, alții aveau gurile întredeschise. Era clar că erau morți de mai multe zile”, a mai completat jurnalistul.

Am comparat imaginile distribuite în postările înșelătoare cu fotografiile realizate de AFP la fața locului. Există mai multe indicii care arată că ele prezintă aceeași scenă. Am încercuit cu roșu cadavrul victimei și cu verde vehiculul avariat, un stâlp de semnalizare și partea de trotuar:

ARATĂ ASCUNDE

Avertisment privind conținutul

Image
Captură de ecran a postării de pe Twitter realizată pe 4 aprilie 2022

Danny Kemp ne-a trimis două fotografii pe care le-a făcut pe 2 aprilie, ziua în care au fost găsite cadavrele:

ARATĂ ASCUNDE

Avertisment privind conținutul

Image
Fotografie realizată în data de 2 aprilie 2022 la Bucea ( AFP / Danny KEMP)
ARATĂ ASCUNDE

Avertisment privind conținutul

Image
Fotografie realizată în data de 2 aprilie 2022 la Bucea ( AFP / Danny KEMP)

 

 

Alte două fotografii AFP, realizate o zi mai târziu de o a doua echipă sosită la fața locului, arată un muncitor municipal din Bucea, care se pregătește să pună același cadavru într-un sac mortuar.

ARATĂ ASCUNDE

Avertisment privind conținutul

Image
Muncitori municipali se pregătesc să transporte cadavrul unui bărbat în Bucea, pe 3 aprilie 2022 ( AFP / Sergei SUPINSKY)
Image
Muncitori municipali se pregătesc să transporte cadavrul unui bărbat în Bucea, pe 3 aprilie 2022 ( AFP / Sergei SUPINSKY)

 

 

Cadavrul despre care unele postări susțin că se mișcă apare de două ori în înregistrarea video din 2 aprilie, mai întâi întins pe jos și, două secunde mai târziu, în oglinda retrovizoare a vehiculului din care a fost filmat:

ARATĂ ASCUNDE

Avertisment privind conținutul

Image
Captură de ecran a postării de pe Twitter realizată pe 4 aprilie 2022
ARATĂ ASCUNDE

Avertisment privind conținutul

Image
Captură de ecran a postării de pe Twitter realizată pe 4 aprilie 2022

 

 

Acesta a fost de asemenea fotografiat de echipa AFP pe 3 aprilie, adică la 24 de ore distanță de la înregistrarea videoclipului distribuit pe rețelele de socializare, în aceeași poziție și în același loc:

ARATĂ ASCUNDE

Avertisment privind conținutul

Image
Un bărbat trece pe lângă un cadavru de civil în orașul Bucea, pe 3 aprilie 2022. Același cadavru a fost surprins în videoclipul distribuit cu afirmații false pe rețelele de socializare ( AFP / Sergei SUPINSKY)

„Martorii din Bucea ne-au spus că au văzut o coloană de aproximativ 70 de vehicule blindate rusești părăsind orașul în seara zilei de marți, 29 martie, dar că bombardamentele rusești au continuat intens miercuri, 30 martie, și că ultimul bombardament pe care l-au auzit a fost joi, 31 martie”, a mai spus Kemp.

„Jurnaliștii AFP aflați în zona din jurul localității Irpin, de lângă Bucea, au auzit bombardamente joi. A fost imposibil să aibă acces în zonă până vineri, deoarece autoritățile ucrainene au spus că nu este sigur să intre. AFP a intrat în Irpin vineri, pe 1 aprilie, și în Bucea sâmbătă, pe 2 aprilie”, a mai adăugat jurnalistul.

Ce se știe despre decesele din Bucea

Orășelul Bucea a fost ocupat de armata rusă pe 27 februarie 2022 și a rămas inaccesibil timp de mai mult de o lună. Bombardamentele au încetat pe 31 martie, iar forțele ucrainene au reușit să intre în totalitate în oraș abia în urmă cu câteva zile.

Ucraina i-a acuzat pe ruși că sunt responsabili pentru aceste decese. Acest lucru a fost negat de Moscova, care a anunțat că va investiga ceea ce a spus că este o „provocare odioasă” pentru a da vina pe forțele rusești.

Image
Hartă care arată Bucea, unde armata rusă este acuzată de crime de război după descoperirea unor gropi comune

Potrivit primarului din Bucea, Anatoli Fedoruk, aceste persoane au fost ucise de soldații ruși printr-un „glonț în zona gâtului”. Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite, de asemenea, într-o groapă comună, a declarat pe 3 aprilie șeful serviciilor de salvare locale, Serghei Kaplytchny, care a arătat locul unei echipe AFP.

Image
Un bărbat arată o groapă comună din orașul Bucea, pe 3 aprilie 2022 ( AFP / Sergei SUPINSKY)

O duzină de cadavre erau vizibile, unele doar parțial îngropate, în spatele unei biserici din centrul orașului. Câteva dintre ele se aflau în saci mortuari negri, iar cele care puteau fi văzute purtau haine civile.

Pe 2 aprilie, Fedorouk a declarat că „280 de persoane” au fost îngropate „în gropi comune”, deoarece nu au putut fi înmormântate în cimitirele din Bucea. Numărul exact al victimelor nu este încă cunoscut, a declarat pentru AFP primarul Kievului, Vitali Klitschko, care a vizitat Bucea pe 3 aprilie. „Credem că au murit mai mult de 300 de civili”.

Imagini din satelit

Fotografii din satelit publicate pe 4 aprilie au părut, de asemenea, să infirme afirmațiile Rusiei potrivit cărora cadavrele îmbrăcate în haine civile găsite la Bucea au apărut acolo după ce forțele rusești s-au retras din orașul devastat.

Imaginile din satelit au fost realizate la jumătatea lunii martie și par să arate mai multe cadavre ale unor civili care zac morți pe carosabil sau chiar în afara acestuia. „Imaginile din satelit ale Maxar de înaltă rezoluție colectate deasupra orașului Bucea, Ucraina (la nord-vest de Kiev) verifică și coroborează videoclipurile și fotografiile recente de pe rețelele de socializare care dezvăluie cadavrele care zac pe străzi și sunt lăsate în văzul lumii de săptămâni întregi”, a declarat Stephen Wood, purtătorul de cuvânt al Maxar Technologies, pe 4 aprilie, într-un comunicat.

The New York Times a publicat o analiză a unor prim-planuri de pe strada Yablonska din Bucea și a concluzionat - după ce a comparat-o cu înregistrările video de pe 1 și 2 aprilie cu cadavrele aflate de-a lungul străzii - că multe dintre acestea se aflau acolo de cel puțin trei săptămâni, când forțele rusești controlau orașul.

AFP a comparat imaginile din satelit de pe 19 martie cu propriile sale fotografii de la fața locului, realizate pe 2 aprilie. Cadavrele apar în aceleași poziții și în aceleași locuri.

Image
Comparație între două fotografii realizate pe 19 martie și 2 aprilie, care arată cadavre, îmbrăcate în haine civile, aflate pe o stradă din orașul ucrainean Bucea ( AFP / Simon MALFATTO, Valentina BRESCHI)

Bărbatul care „se presupune că își mișcă mâna”, după cum afirmă postările de pe rețelele de socializare, - întins lângă mașina avariată - este vizibil în imaginile de mai sus (a fost notat cu numărul 5 în graficul AFP), ceea ce dovedește încă o dată că afirmațiile despre mișcarea lui sunt nefondate. Multe alte cadavre prezente într-o imagine din satelit, furnizată de Maxar, din 19 martie, apar în aceeași poziție la pământ și în același loc ca în fotografiile AFP, realizate două săptămâni mai târziu.

În cadrul propriei sale investigații, BBC a constatat, de asemenea, că acuzațiile potrivit cărora masacrul a fost înscenat sunt nefondate. BBC explică faptul că ridicarea aparentă a unui corp, așa cum se vede în oglinda retrovizoare, este probabil efectul unei distorsiuni a reflexiei.

Revolta internațională

Mai multe capitale occidentale și ONU și-au exprimat indignarea după descoperirea cadavrelor. Michelle Bachelet, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, s-a declarat pe 4 aprilie „îngrozită” de imaginile de la Bucea, care „ridică întrebări serioase și tulburătoare cu privire la posibile crime de război”.

După publicarea acestor imagini, Uniunea Europeană a discutat pe 4 aprilie în „regim de urgență” despre luarea unor noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Image
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky vorbește presei în Bucea pe 4 aprilie 2022 ( AFP / Rolando SCHEMIDT)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul Bucea pe 4 aprilie și a solicitat lumii să recunoască „genocidul”. Câteva ore mai târziu, Zelenski s-a adresat Parlamentului României într-un discurs în care a prezentat imagini explicite din orașul ucrainean.

De la începutul invaziei Rusiei, pe rețelele de socializare au fost distribuite numeroase imagini și videoclipuri care distorsionează evenimentele din Ucraina, războiul fiind însoțit de un puternic val de dezinformare online. Departamentul de fact-checking al AFP a demontat numeroase afirmații false despre război, inclusiv multe care spun că Ucraina înscenează victime și morți (aici, aici, aici).

6 aprilie 2022 Numele fotografului AFP Ronaldo Schemidt a fost corectat în paragraful 12.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne