Videoclipul arată un protest ecologic la Viena, nu decese false în urma conflictului din Ucraina

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O înregistrare video distribuită de mii de ori în mai multe limbi de la sfârșitul lunii februarie 2022 arată un reportaj TV cu ceea ce par a fi cadavre aliniate pe jos - până când unul dintre ele începe să se miște. Utilizatorii de pe Facebook prezintă acest clip drept „dovada” că posturile de știri falfifică decesele din urma invaziei Rusiei în Ucraina. Dar acest reportaj este de fapt despre un protest din Viena împotriva schimbărilor climatice și nu a fost menit să păcălească publicul. AFP a demontat deja afirmații false similare despre acesta.

„O catastrofă umanitară se filmează în Polonia. Experții de presă din toată lumea s-au întâlnit acolo și-au pornit spre Ucraina, să scoată adevărul la vedere! ÎNCHIDEȚI TELEVIZOARELE!!!”, spune descrierea acestui videoclip postat pe Facebook pe 1 martie 2022. Postări similare ale videoclipului au fost distribuite de peste 300 de ori în limba română, cum ar fi aici cu legend: „Tocmai s-a trezit victima bombardamentelor rușilor”.

Postările includ un clip de la un segment de știri TV care arată un reporter vorbitor de limbă germană cu o mască pe față în fața unor rânduri de ceea ce par a fi saci mortuari. Una dintre persoanele aflate într-un sac mortuar începe să se miște în timpul filmării.

Aceeași înregistrare a apărut și în alte postări pe Facebook (aici), dar cu bannerul adăugat în partea de jos - „Ministerul ucrainean al Sănătății: 57 de morți, 169 de răniți în întreaga Ucraină, în timp ce Rusia lansează un atac” - și cu o altă voce care vorbește în limba engleză despre victime, „lupte aprige” și avansarea „forțelor rusești” în Ucraina.

Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 14 martie 2022

Videoclipul a început să circule cu aceste afirmații la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Pe 13 martie, ONU a confirmat 596 de morți și peste 1,000 de răniți în rândul civililor din Ucraina, adăugând că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”. Peste 2,8 milioane de ucraineni au fugit de la începutul conflictului, iar peste 412,000 au intrat în România.

Videoclipul a circulat în mai multe limbi, cum ar fi olandeză, spaniolă și sârbă.

Dar aceasta nu este prima dată când AFP a văzut acest videoclip: am demontat anterior afirmația falsă conform căreia acesta arată falsificarea deceselor cauzate de Covid-19. În realitate, reportajul original (nemanipulat) al știrilor austriece a descris corect evenimentul ca fiind o demonstrație împotriva schimbărilor climatice și nu a făcut niciodată legătura cu Covid-19 sau cu Ucraina.

Videoclipul cu referire la Ucraina este manipulat digital

Versiunea videoclipului cu un banner și cu o voce care vorbește despre invazia rusă în Ucraina a fost verificată de diverse inițiative de fact-checking, cum ar fi DPA. Vocea începe prin a spune: „Vom folosi «cel puțin»: Cel puțin 59 de persoane ucise, cel puțin 149 de persoane rănite. Aceste cifre vor crește”.

Videoclipul conține, de asemenea, un text afișat pe un banner alb pe care scrie: „Ministerul ucrainean al Sănătății: 57 de morți, 169 de răniți”. Căutând acest text pe Google, AFP a reușit să găsească o înregistrare în categoria „Videoclipuri”, din 25 februarie 2022, realizată de postul american de știri NBC. Rezultatele au găsit, de asemenea, același videoclip postat pe Youtube.

În acest videoclip putem identifica exact același sunet, din jurul minutului 00:20, al reporterului Cal Perry. Reportajul a fost găsit și de Seana Davis, un fact-checker al agenției de știri Reuters.

Acest lucru înseamnă că o persoană necunoscută a preluat sunetul din acest reportaj și l-a adăugat peste reportajul de știri în limba germană, care era de fapt despre un protest pentru climă din Austria.

Reportajul TV este despre un protest din 4 februarie 2022, organizat împotriva lipsei de obiective naționale de reducere a gazelor cu efect de seră în Austria de grupul ecologist „Fridays for future” („Vineri pentru viitor”). Acesta nu are nicio legătură cu Ucraina, iar „cadavrele sunt menite să fie un simbol”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizației.

Reportajul original prezintă o demonstrație privind clima în Austria

În unele versiuni ale videoclipului, îl putem auzi pe reporter explicând în limba germană în fața camerei de filmat că „s-a decis că vor fi puse în aplicare atât legea privind extinderea energiei regenerabile, cât și reforma fiscală eco-socială. Legea de extindere a energiei regenerabile este menită să asigure neutralitatea climatică a Austriei până în 2030”.

Cuvintele „Wien: Demo gegen Klimap...” sunt vizibile în publicările mai vechi ale videoclipului, ceea ce reprezintă primul indiciu că evenimentul este un protest privind clima („Demo” înseamnă „demonstrație”, iar „Klima” înseamnă „climă” în germană) petrecut la Viena. Acest indiciu a condus AFP la reportajul original al cotidianului austriac cu sediul la Viena, Oe24, care a fost postat pe canalul lor de Youtube și pe site-ul lor pe 4 februarie 2022.

Se poate observa că bannerul alb despre victimele ucrainene nu este vizibil în această versiune originală.

Videoclipul arată că este clar că oamenii care sunt întinși pe jos sunt în viață și sunt doar acoperiți de o prelată neagră într-un protest simbolic. Momentul prezentat în postarea înșelătoare de pe Facebook este cel în care unul dintre participanți se străduiește să mențină prelata la locul ei din cauza vântului (de la 1:24 în reportajul TV).

Capturi de ecran din postarea înșelătoare de pe Facebook (sus) și din reportajul TV despre protestul din Viena realizat de Oe24 (jos), realizate pe 8 februarie 2022

„Începând de vineri (4 februarie 2022 - n.r.), Austria a rămas fără obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră timp de 400 de zile. Platforma „Fridays For Future” a avertizat că acest lucru este fatal, că cu fiecare tonă de CO2 criza climatică se agravează. După-amiază, activiștii au prezentat 49 de «saci mortuari climatici» în fața Cancelariei Federale din Viena”, spune articolul din Oe24.

Filiala austriacă a organizației ecologice conduse de tineri „Fridays for Future” a anunțat și a explicat protestul pe site-ul său aici și aici.

AFP i-a contactat pe organizatori atunci când videoclipul a circulat pentru prima dată cu afirmații false potrivit cărora ar fi arătat înscenarea deceselor cauzate de Covid-19.

„Nu există nicio legătură cu Covid-ul. Este vorba exclusiv despre criza climatică. Cadavrele sunt menite să fie un simbol, nu cu intenția de a arăta cadavre reale”, a declarat pentru AFP Verena Matlschweiger, purtătoare de cuvânt pentru „Fridays For Future” Austria și co-organizatoare a evenimentului, pe 8 februarie 2022.

Organizația a distribuit fotografii de la protest pe conturile sale de socializare. „Astăzi, în timpul unei acțiuni a organizației Fridays For Future, activiștii au zăcut «morți» în fața Cancelariei. Ei simbolizează acei oameni care vor muri ca urmare a eșecului politicii austriece privind clima”, au explicat ei pe Twitter. Imaginile au fost distribuie și pe Facebook pe 5 februarie 2022.

Evenimentul a fost relatat de multe mass-media, cum ar fi aici, aici și aici.

Aceste postări fac parte dintr-o tendință mai amplă în care mass-media este acuzată pe nedrept de înșelarea publicului prin prezentarea eronată a evenimentelor. Exemple sunt aceste conturi false de Twitter care se prefac a fi asociate cu canalul de televiziune de știri american CNN, precum și această acuzație nefondată potrivit căreia ziarul german Bild ar fi folosit imagini vechi în reportajele recente despre conflictul din Ucraina sau această captură de ecran manipulată a unei postări a postului de televiziune olandez RTL Nieuws.

Utilizatorii rețelelor de socializare au folosit, de asemenea, și acest videoclip din 2020 de pe platoul de filmare al unei emisiuni TV pentru a afirma în mod fals că „actori de criză” sunt folosiți drept victime ale invaziei ruse din Ucraina.

Traducerea și adaptarea
Conflictul ucrainean-rus