Videoclipul arată un protest ecologic din Viena, nu decese false din cauza Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O înregistrare video distribuită de mii de ori pe Facebook arată un reportaj TV cu ceea ce par a fi cadavre aliniate pe jos, dar unul dintre ele se mișcă de fapt. Mulți utilizatori de Facebook au interpretat scurtul videoclip ca fiind „dovada” că oamenii sau țările falsifică decesele cauzate de Covid-19. Videoclipul este de fapt preluat dintr-un reportaj despre un protest organizat la Viena de grupul „Fridays for future”, care avertizează împotriva schimbărilor climatice. Manifestanții simbolizează morțile cauzate de poluarea aerului și de schimbările climatice, nu încearcă să pretindă că sunt morți cu adevărat și nu există nicio legătură cu pandemia Covid-19, au confirmat organizatorii pentru AFP.

„Știați că în timpul dictaturii covyd, au fost și învieri din morți... în direct?!”, spune descrierea acestui videoclip postat pe Facebook pe 7 februarie 2022 și distribuit de peste 6,300 de ori în două zile. Videoclipul este o înregistrare parțială a unui reportaj TV în care un bărbat care vorbește în limba germană stă în fața camerei, în timp ce în fundal zac oameni care par a fi înveliți în saci mortuari. Unul dintre ei se mișcă, arătând că nu sunt oameni care sunt cu adevărat morți.

Pentru unii utilizatori, acest videoclip este o dovadă că mass-media sau alți actori nedefiniți falsifică moartea lui Covid-19. „Așa au prostit poporul cu televizorul....”, susține un utilizator care a distribuit videoclipul. „Dragilor dacă ați ști dumneavoastră CU ADEVĂRAT ce atrocități au săvârșit «eroii din linia întâi» conform protocoalelor la nivel mondial ați rămâne muți de uimire și ați zice că așa ceva e imposibil dar în realitate din păcate e posibil”, a scris un altul vorbind despre personalul medical.

Videoclipul a fost distribuit cu această afirmație falsă și în alte limbi, cum ar fi sârbă, spaniolă și poloneză.

Cu toate acestea, reportajul TV este despre un protest din 4 februarie 2022, împotriva lipsei de obiective naționale de reducere a gazelor cu efect de seră în Austria și organizat de grupul ecologist „Fridays for future” („Vineri pentru viitor”). Acesta nu are nicio legătură cu pandemia, iar „cadavrele sunt menite să fie un simbol”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizației.

Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 9 februarie 2022

În scurta înregistrare video, îl putem auzi pe bărbat explicând în fața camerei de filmat că „... s-a decis că vor fi puse în aplicare atât legea privind extinderea energiei regenerabile, cât și reforma fiscală eco-socială. Legea de extindere a energiei regenerabile este menită să asigure neutralitatea climatică a Austriei până în 2030”.

Cuvintele „Wien: Demo gegen Klimap...” sunt vizibile pe videoclip, ceea ce reprezintă primul indiciu că evenimentul este un protest privind clima („Demo” înseamnă „demonstrație”, iar „Klima” înseamnă „climă” în germană) petrecut la Viena. Acest indiciu a condus AFP la reportajul original al cotidianului austriac cu sediul la Viena, Oe24, care a fost postat pe canalul lor de Youtube și pe site-ul lor pe 4 februarie 2022.

Înregistrarea video arată că este clar că oamenii întinși pe jos sunt în viață și sunt doar acoperiți de o prelată neagră. Nu sunt în saci mortuari, ca și cum ar fi cu adevărat morți sau se prefac a fi. Momentul arătat în postarea înșelătoare de pe Facebook este cel în care unul dintre participanți se chinuie să țină prelata la locul ei din cauza vântului (de la 1:24 în reportajul TV).

Capturi de ecran din postarea înșelătoare de pe Facebook (sus) și din reportajul TV despre protestul din Viena realizat de Oe24 (jos), realizate pe 8 februarie 2022

„Începând de vineri (4 februarie 2022 - n.r.), Austria a rămas fără obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră timp de 400 de zile. Platforma „Fridays For Future” a avertizat că acest lucru este fatal, că cu fiecare tonă de CO2 criza climatică se agravează. După-amiază, activiștii au prezentat 49 de «saci mortuari climatici» în fața Cancelariei Federale din Viena”, spune articolul din Oe24.

Filiala austriacă a organizației ecologice conduse de tineri „Fridays for Future” a anunțat și a explicat protestul pe site-ul său aici și aici.

„Nu există nicio legătură cu Covidul. Este vorba exclusiv despre criza climatică. Cadavrele sunt menite să fie un simbol, nu cu intenția de a arăta cadavre reale”, a declarat pentru AFP Verena Matlschweiger, purtătoare de cuvânt pentru „Fridays For Future” Austria și co-organizatoare a evenimentului, pe 8 februarie 2022.

Organizația a distribuit fotografii de la protest pe conturile sale de socializare. „Astăzi, în timpul unei acțiuni a organizației Fridays For Future, activiștii au zăcut «morți» în fața Cancelariei. Ei simbolizează acei oameni care vor muri ca urmare a eșecului politicii austriece privind clima”, au explicat ei pe Twitter. Imaginile au fost distribuie și pe Facebook pe 5 februarie 2022.

Evenimentul a fost relatat de multe mass-media, cum ar fi aici, aici și aici.

Acesta este cel mai recent caz în care un videoclip a fost scos din context pentru a pretinde că demonstrează că decesele provocate de Covid-19 sunt „falsificate”. AFP a demontat în trecut multiple afirmații false cu privire la videoclipuri scoase din context folosite pentru a susține că pandemia de coronavirus a fost regizată.

Traducerea și adaptarea
COVID-19