Conturi false de Twitter se dau drept CNN pentru a răspândi știri false

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O imagine a început să se răspândească în mai multe limbi, arătând două postări care par a fi publicate de conturi de Twitter ale CNN și care relatează despre presupusa moarte a aceluiași cetățean american în Afganistan și Ucraina. Aceasta este distribuită ca o presupusă dovadă a unor relatări false și duplicitare din partea agenției de știri americane. Dar conturile de Twitter nu sunt autentice, a confirmat CNN. Acestea au fost create pentru a se da drept CNN și au fost între timp suspendate de Twitter. În plus, bărbatul din imagine este un streamer activ de jocuri video, care a mai fost vizat de afirmații false similare în trecut.

„Poate ăsta a înviat și nu am știut noi nimic? Ce ghinion pe el să mori de două ori în aceeași meserie. Dacă își va schimba locul de muncă, poate data viitoare va avea mai mult noroc... Jurnalistul CNN, Bernie Gores, moare de 2 ori!!! Prima data, el «moare» în Afghanistan, fiind executat de talibani, în August 2021, iar a doua oară, același jurnalist este prima victimă americană a «războiului» din Ucraina, pe 23 Februarie 2022”, spune această postare de pe Facebook din 26 februarie 2022.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 8 martie 2022

Postarea de pe Facebook prezintă un fotomontaj a două tweet-uri, ambele cu aceeași imagine a unui bărbat. Tweet-ul din stânga realizat de contul de Twitter „@CNNUKR” (CNN Ukraine) susține că imaginea îl arată pe activistul american „Bernie Gores”, ucis de „o mină plantată de separatiștii susținuți de Rusia”. Tweet-ul din dreapta, publicat de contul de Twitter „@CNNAfghan” (CNN Afghanistan) susține că imaginea îl înfățișează pe „jurnalistul CNN Bernie Gores”, care a fost „executat în Kabul de soldații talibani”.

Același montaj cu afirmații similare a mai fost distribuit în România aici, aici și aici.

Unii dintre utilizatori par să creadă că tweet-urile au fost postate de conturile oficiale de Twitter ale CNN și că acestea dovedesc că furnizorul american de știri înșală publicul. Însă conturile de Twitter care se văd în imagine se dădeau drept compania de știri și au fost între timp suspendate. Bărbatul din imagine este, de fapt, un Youtuber și streamer de jocuri video pe nume Jordie Jordan, o țintă recurentă a hărțuirii online. El a fost activ online chiar și după publicarea postărilor care vorbeau despre aceste morți false.

Afirmația falsă s-a răspândit în mai multe limbi în zilele care au trecut de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, inclusiv în maghiară, germană, spaniolă și portugheză.

CNN confirmă că conturile de Twitter nu erau autentice

Tweet-ul care se vede în partea dreaptă a imaginii cu afirmația falsă s-a răspândit online încă din august 2021 și a fost deja demontată de mai multe organizații de fact-checking, cum ar fi Reuters și PolitiFact.

Contul de Twitter „@CNNAfghan” care a postat tweet-ul fals a fost între timp suspendat cu mesajul „Twitter suspendă conturile care încalcă regulile Twitter”.

Folosind instrumentul de arhivare a internetului WaybackMachine, putem vedea instantanee ale canalului când era încă activ. Acestea arată că contul a fost creat în mai 2021, a avut 6 tweet-uri și 132 de urmăritori înainte de a fi suspendat. Nu era un cont verificat.

Conturile autentice de Twitter afiliate la CNN care postează știri au o bifă albastră care arată că sunt conturi verificate, după cum se vede mai jos. Fiecare dintre acestea are milioane de urmăritori.

Canalul de Twitter al CNN International (stânga) și diverse conturi oficiale de Twitter ale CNN cu marca albastră de verificare (dreapta), captură de ecran realizată pe 28 februarie 2022

În mod similar, contul „@CNNUKR”, responsabil pentru tweet-ul care se găsește în partea stângă a imaginii difuzate pe Facebook, a fost de asemenea suspendat. Un instantaneu al contului de Twitter arată că mesajele au fost publicate pe 23 februarie 2022, la câteva zile după ce Putin a ordonat trupelor rusești să intre în regiunile separatiste din estul Ucrainei, ceea ce a fost, în cele din urmă, un preludiu al invaziei sale la scară largă a țării.

„@CNNUKR” avea 129 de urmăritori la momentul respectiv și, de asemenea, nu era verificat. La fel ca și celălalt cont fals de Twitter, acesta a publicat câteva linkuri către articole reale ale CNN, într-o încercare aparentă de a părea autentic, înainte de a publica raportul fabricat despre presupusa victimă americană, care nu a inclus niciun link.

Pe 28 februarie 2022, vicepreședintele departamentului de comunicare al CNN International, Jonathan Hawkins, a confirmat pentru AFP, într-un email, că conturile de Twitter din imaginea înșelătoare „nu sunt conturi oficiale ale CNN”.

Bărbatul din fotografie este un streamer de jocuri video și este încă activ pe internet

După cum au remarcat articolele care au dezmințit contul fals din Afganistan în august 2021, bărbatul din imagine este un streamer de jocuri video și Youtuber numit Jordie Jordan. Dacă ne uităm la videoclipurile de pe canalul de Youtube verificat al lui Jordan și la poza din afirmația falsă, se poate observa că el este într-adevăr bărbatul văzut în imagine.

Imaginea din postările false (stânga) și o captură de ecran de pe un videoclip încărcat pe canalul oficial de Youtube al lui Jordie Jordan pe 9 februarie 2022 (dreapta). Capturi de ecran realizate pe 28 februarie 2022

Imaginea din afirmațiile false poate fi găsită și pe pagina Wikitubia a lui Jordan. Pagina biografică editată public notează că Jordan a fost subiectul mai multor controverse și că este o țintă recurentă a hărțuirii online.

De asemenea, a fost declarat în mod fals dispărut în timpul exploziei din Beirut din 2020. Unii adepți ai lui Jordan l-au întrebat recent despre ultimele relatări false privind moartea sa, sub un videoclip pe care contul său l-a încărcat pe 27 februarie 2022, la câteva zile după presupusa sa moarte. Jordan nu a reacționat la aceste întrebări, deși contul său continuă să posteze videoclipuri pe Youtube.

Răspândirea de afirmații false despre personalități online care au legătură cu evenimente de actualitate globală nu este o metodă nouă de hărțuire online. AFP a dezmințit afirmații similare în limba germană despre un youtuber german despre care s-a afirmat în mod fals că ar fi un criminal căutat.

De la începutul crizei ruso-ucrainene, pe rețelele de socializare au fost distribuite numeroase imagini și videoclipuri care denaturează evenimentele din Ucraina, deoarece războiul a fost însoțit de un val puternic de dezinformare online. Departamentul de fact-checking al AFP a dezmințit deja multe dintre afirmațiile false, cum ar fi aici, aici și aici.

Traducerea și adaptarea
Conflictul ucrainean-rus