Slovacia nu a „spus nu alianței NATO” și nu s-a „îndreptat spre Rusia”: este membru NATO și a sprijinit sancțiunile
O înregistrare video care arată politicieni care toarnă apă pe steagul Ucrainei în parlamentul slovac, urmată de imagini cu proteste, a fost distribuită în mai multe limbi pe rețelele de socializare, cu afirmația înșelătoare că „țările se întorc spre Rusia” și că „Slovacia a spus «NU» alianței NATO”. În realitate, parlamentul slovac discuta un pact bilateral de apărare planificat cu Statele Unite, nu cu NATO, atunci când a avut loc incidentul, iar acordul a fost aprobat în ziua următoare. De atunci, Slovacia a condamnat public invazia Ucrainei de către Rusia și a trimis ajutor militar Ucrainei. De asemenea, guvernul a aprobat găzduirea mai multor trupe NATO din cauza războiului în curs de desfășurare.
„Imagini pe care mass-media nu vrea să le vedem. O altă țară se întoarce către Rusia și începe să o sprijine. Slovacia a spus «NU» alianței NATO. Oamenii încep să realizeze care este adevărul și cine caută cu adevărat un motiv de război”, spune descrierea mai multor postări pe Facebook în limba română din 12 martie 2022 (aici, aici, aici) și distribuite de sute de ori de atunci. Aceleași afirmații au fost distribuite și în sârbă și în poloneză.

Postările distribuie o înregistrarea video care arată cum unii membri ai parlamentului arată steagul național slovac și aruncă cu apă în doi politicieni rivali care țin un steag ucrainean. Potrivit presei, incidentul a avut loc în parlamentul slovac la începutul lunii februarie 2022, în timp ce parlamentarii votau un acord militar cu Statele Unite. Acordul a fost adoptat, deși parlamentarii opoziției și o parte a populației s-au opus. Protestele împotriva acordului sunt arătate în a doua parte a videoclipului distribuit pe Facebook.
De asemenea, Slovacia nu s-a „îndreptat către Rusia” - ci chiar a condamnat prin vocea președintelui invazia Ucrainei care a început pe 24 februarie 2022. Țara susține sancțiunile împotriva Rusiei și a trimis ajutor militar în Ucraina. De asemenea, guvernul a fost de acord să găzduiască mai multe trupe NATO. Slovacia este stat membru al NATO din 2004.
Incidentul cu steagul nu a fost despre NATO
O căutare a cuvintelor cheie pe Google a arătat că confruntarea din parlament a fost acoperită pe scară largă de presa occidentală, contrar celor afirmate pe Facebook.
„Incidentul a avut loc pe 8 februarie, când deputații s-au întâlnit din cauza unei sesiuni parlamentare în timpul căreia urma să fie discutat și votat Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) cu SUA”, a relatat Slovak Spectator. Articolul a inclus imagini ale conflictului de la agenția de știri slovacă TASR. Captura de ecran de mai jos arată că înregistrarea video de la TASR corespunde cu imaginile folosite în afirmațiile false.

Pactul, care acordă armatei americane acces la instalațiile militare slovace timp de 10 ani în schimbul finanțării unor îmbunătățiri militare, nu a fost semnat cu NATO, ci cu guvernul american, după cum se precizează în comunicatul de presă al Ministerului slovac al Apărării. După ce a fost semnat de guvern pe 3 februarie, acordul mai trebuia să fie dezbătut și aprobat de parlamentul slovac.
„Dezbaterea parlamentară a fost obstrucționată de parlamentarii opoziției, care au folosit fluierături pentru a-i împiedica pe ceilalți să vorbească. De asemenea, ei au confiscat un steag ucrainean prezentat de legislatorii coaliției, după ce au turnat apă pe el și pe un deputat care îl ținea în mână”, a relatat agenția americană de presă Associated Press.
Un deputat din coaliția de guvernare, Miroslav Žiak, care ținea în mână steagul ucrainean, a postat, de asemenea, pe pagina sa de Facebook, un filmuleț cu evenimentul. „Mai întâi, au început să blocheze tribuna vorbitorului cu steagul Slovaciei, când m-am dus să le arăt prietenia slovaco-ucraineană, așa că în momentul în care am întors corect steagul, mi l-au smuls din mâini”, a scris el în postare.
Incidentul a avut loc în timp ce Rusia își aduna trupe la granița cu Ucraina, iar SUA avertiza cu privire la o invazie iminentă, care a avut loc pe 24 februarie.
Pactul de apărare a fost adoptat de parlamentul slovac pe 9 februarie 2022, la o zi după confruntarea dintre politicienii rivali.
Acordul a fost controversat și au fost organizate proteste pentru a se opune acestuia. În a doua parte a videoclipului postat pe Facebook, oamenii au în mână steaguri naționale slovace și sunt adunați între castelul si parlamentul din Bratislava.

În imaginile de pe Facebook apare o persoană cu mănuși roșii care ține o pancartă roșie pe care scrie „Stop USA army”, o femeie blondă cu o pălărie care ține o pancartă verde pe care scrie „Yankees go home”, iar unele dintre steaguri sunt negre. Aceste trei elemente pot fi văzute și în această înregistrare video a protestului, publicată de presa slovacă „Hospodarske Noviny” pe 8 februarie 2022.

AFP nu a reușit să găsească originea imaginilor de la protestul publicat pe Facebook.
Slovacia își consolidează participarea la NATO și susține sancțiunile împotriva Rusiei
În urma invaziei Rusiei, Slovacia și alți șapte membri europeni ai alianței militare au solicitat consultări urgente în conformitate cu Articolul 4 din tratatul NATO, care permite membrilor să "aducă la masa discuțiilor din cadrul Consiliului Nord-Atlantic orice problemă de îngrijorare, în special în legătură cu securitatea unei țări membre".
De asemenea, guvernul a aprobat staționarea mai multor trupe în Slovacia ca reacție directă la conflictul în curs de desfășurare. Această măsură trebuie să fie aprobată și de parlamentul național.
„Având în vedere acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei, NATO consolidează măsurile de descurajare și apărare. Apărarea Slovaciei va fi în curând consolidată de prezența și capacitățile militare ale aliaților noștri din Republica Cehă, Germania, Olanda, Polonia și Statele Unite. Vă mulțumim. Este bine să ai prieteni”, a scris ministerul slovac de Externe pe 10 martie 2022, într-o postare pe Twitter care a inclus hashtag-ul „#WeAreNATO”.
Înainte de invazie, sondajele de opinie arătau că slovacii erau împărțiți în ceea ce privește responsabilitate în escaladarea tensiunilor și disponibilitatea de a vedea mai multe trupe străine în țară, în special soldați americani. Slovacia a fost, de asemenea, ținta unei intense propagande pro-ruse, inclusiv împotriva acordului de apărare cu SUA, potrivit AFP.
Totuși, după invazie, slovacii au fost mai uniți în a condamna Rusia pentru război, conform unor sondaje de opinie. De asemenea, o mare majoritate sprijină răspunsul guvernului. Sute de slovaci s-au adunat pe 26 februarie pentru a condamna invazia și pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina. Până pe 15 martie 2022, țara, care se învecinează cu Ucraina, a primit aproximativ 220,000 de persoane din cei peste 3 milioane de ucraineni care au fugit din cauza războiului, potrivit ONU.
De asemenea, guvernul a aprobat trimiterea de ajutor militar în Ucraina pentru a lupta împotriva trupelor rusești și și-a exprimat sprijinul pentru cererea de aderare a Ucrainei la UE. În calitate de membru al UE, Slovacia susține sancțiunile împotriva Rusiei și a cerut mai multă presiune.