Italia nu oferă un „cod pentru rețeaua 5G” odată cu certificatului de vaccinare împotriva Covid-19
O înregistrare video care pretinde că arată un certificat de vaccinare Covid-19 emis de un spital italian, pe care sunt scrise caracterele „5G”, susține că vaccinul este distribuit cu un „cod de rețea 5G” din nouă cifre. Afirmația a fost distribuită de sute de ori în mai multe limbi, inclusiv în limba română. Cu toate acestea, numărul de nouă cifre de pe document este corelat codului italian oficial pentru vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 și nu are nicio legătură cu rețelele mobile. Spitalul menționat pe document a declarat pentru AFP că formularul a fost falsificat.
De la începutul pandemiei Covid-19, au circulat o serie de informații eronate cu privire la legătura dintre virus și 5G - a cincea generație de reţele mobile, care promite o conectivitate îmbunătățită și viteze de date mai mari. AFP a demontat mai multe afirmații referitoare la 5G, inclusiv că tehnologia wireless a creat coronavirusul, că radiațiile sale sunt dăunătoare pentru sănătatea umană și că provoacă simptome „asemănătoare gripei”.
„La al 3-lea vaxxin există un cod pentru rețeaua 5G. EXCLUSIV PENTRU MEMBRI / On the 3rd Vaxx there is a 5G network code. MEMBERS ONLY”, spune această postare bilingvă de pe Facebook din 3 februarie 2022, care a fost distribuită de 180 de ori de atunci.
Videoclipul prezintă un document în limba italiană care conține detalii, inclusiv numele complet și data nașterii a unei persoane, apoi informații cu privire la trei vaccinuri Covid-19 administrate la diferite date. La final, videoclipul face un prim-plan pe o anumită secțiune a documentului, unde se pot vedea caracterele „5G” lângă un număr de nouă cifre.
„Băieți, a treia doză astăzi. Uitați-vă puțin la ce este scris”, spune bărbatul care narează în italiană videoclipul. Textul suprapus pe videoclipul citește: „Finalmente cielo dikono”. Fraza pare să facă referire la zicala „Non ce lo dicono”, care înseamnă „Nu ne spun despre asta”, și este folosită uneori în mod ironic cu referire la adepții teoriilor conspirației și, în unele cazuri, este folosită în scop de satiră cu formularea „Non cielo dicono” (de exemplu aici și aici).
Cu toate acestea, în timp ce textul suprapus pe videoclip poate indica faptul că acesta a fost gândit ca fiind satiric, unii utilizatori de social media par să îl fi luat în serios (aici, aici).
Videoclipul a fost distribuit și în alte limbi, cum ar fi aici, în germană, aici în croată și aici în sârbă.
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 9 martie 2022

Codul din document nu are legătură cu rețelele 5G
Documentul din videoclip prezintă numele unei persoane, data nașterii și datele pentru trei doze de vaccin Covid-19, precum și tipul de doză administrată. Acesta enumeră o doză de vaccin Pfizer-BioNTech administrată pe 16 iunie 2021 (stânga sus), o a doua doză de Pfizer-BioNTech administrată pe 21 iulie 2021 (dreapta sus) și o a treia doză, de data aceasta de Moderna (stânga jos), administrată pe 28 ianuarie 2022.
Titlul parțial vizibil din partea de sus spune: „Ricevuta di somministrazione”, care se traduce prin „Recepția administrării”. Expresia este menționată și în acest document din regiunea italiană Lombardia care descrie liniile directoare privind vaccinarea Covid-19 și se referă la adeverința acordată după administrarea vaccinului.
În secțiunea de informații referitoare la cea de-a doua doză, caracterele „5G”, precum și simbolul utilizat de obicei pentru a indica intensitatea acoperirii de telefonie mobilă pot fi văzute alături de un cod format din nouă cifre, sub titlul „Codice AIC/MAH Code”.

AFP nu a reușit să afle de unde provine cu exactitate videoclipul sau cine l-a înregistrat, dar am putut confirma că numărul format din nouă cifre la care se face referire ca fiind un „cod de rețea” 5G în postarea falsă este, de fapt, un număr de identificare atribuit de Agenția italiană pentru medicamente (AIFA) vaccinului Pfizer-Biontech.
Guvernul italian explică aici că „Autorizzazione all'Immissione in Commercio” (AIC) - adică „autorizație de introducere pe piață” - este „un sistem de codificare care identifică în mod unic fiecare ambalaj farmaceutic vândut în Italia”. MAH („Marketing Authorisation Holder”) înseamnă „deținător de autorizație de introducere pe piață”, adică o companie căreia i s-a acordat permisiunea de a comercializa medicamente în Uniunea Europeană.
O căutare de cuvinte cheie pentru codul AIC/MAH „049269018” a găsit acest document AIFA care arată că acest cod se referă la vaccinul Pfizer-BioNTech Covid-19 cunoscut sub numele de Cominarty, reprezentând în mod specific un flacon de 0,45 ml de „concentrat pentru dispersie injectabilă”. Acesta este un flacon multidoză de vaccin, care trebuie diluat înainte de utilizare. După diluare, un flacon de 0,45 ml conține 6 doze a câte 0,3 ml.
„5G” nu face parte din cod, iar numărul de nouă cifre nu are legătură cu rețelele de telefonie mobilă, așa cum se afirmă în postarea falsă.
Spitalul spune că documentul a fost falsificat
O privire mai atentă la documentul prezentat în videoclip arată că „5G” este scris cu un font diferit față de restul cifrelor din cod, iar caracterele sunt mai îngroșate. Acest lucru sugerează că este posibil ca aceste caractere să fi fost adăugate ulterior.

AFP a contactat spitalul din Milano menționat pe adeverința de vaccinare, IRCCS Policlinico San Donato, pentru a întreba dacă acesta a emis documentul și dacă 5G ar figura în mod normal pe un astfel de certificat.
Spitalul a răspuns prin email că documentul pare autentic și „este un formular din regiunea Lombardia, utilizat în centrele de vaccinare”.
„Documentul văzut în videoclip este un document autentic, utilizat de IRCCS Policlinico San Donato”, a declarat clinica pentru AFP pe 23 februarie 2022. „Cu toate acestea, scrierea 5G a fost adăugată ulterior și, prin urmare, este falsă”, a adăugat
Când AFP a cerut spitalului, într-un alt email, mai multe detalii despre motivul pentru care credeau că caracterele „5G” au fost adăugate separat în formular, spitalul a răspuns: „Evident, formularul pe care îl eliberăm pacienților nu are scris 5G. Ceea ce apare în videoclip este, prin urmare, un formular care a fost falsificat”.
Alte organizații de fact-checking au demontat, de asemenea, aceste afirmații, inclusiv site-ul italian care se concentrează pe dezinformarea privind coronavirusul Facta (aici) și publicația germană Correctiv (aici).