Manifestanți antiguvernamentali se lupăt cu poliția în timpul asaltului lor în Piața Independenței din Kiev, pe 18 februarie 2014 ( AFP / Genya SAVILOV)

Un videoclip din timpul protestelor Euromaidan din 2014 pretinde fals că arată cetățenii Kievului atacând tancurile rusești în 2022

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Postări care pretind că arată un videoclip cu cetățeni din Kiev care aruncă cocktailuri Molotov în tancurile rusești au fost distribuite de mii de ori de când a început invazia militară a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Dar, la fel ca multe dintre dezinformările care circulă pe rețelele de socializare de la începutul conflictului, acest videoclip este vechi și a fost prezentat într-un context fals: este de fapt de la protestele Euromaidan din Kiev din februarie 2014, a constatat AFP.

„Ucraina se apără eroic: Ocupanții ruși au fost primiți la Kiev cu o ploaie de cocktailuri Molotov”, spune legenda acestei postări de pe Facebook publicată de 10TV Moldova, un post de televiziune local unionist, lansat acum câțiva ani, căruia AFP i-a verificat postări înșelătoare în trecut. Postarea, distribuită de peste 5,700 de ori, prezintă un videoclip care arată lupte intense cu cocktailuri Molotov lovind un vehicul blindat care este rapid cuprins de flăcări și intră într-o baricadă. A fost publicată pe 26 februarie 2022, în a treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în timp ce trupele rusești înconjurau capitala Kiev.

Videoclipul a fost postat în aceeași zi de mai mulți utilizatori cu afirmații similare. „La periferia capitalei, locuitorii Kievului au aruncat cocktail-uri Molotov în tancurile inamice. Drept urmare, tancurile au devenit nefuncționale, iar invadatorii au fost luați prizonieri”, citește și această postare de pe Facebook distribuită de peste 1,500 de ori.

A fost, de asemenea, postat și aici și aici în română, dar și în alte limbi, precum aici in engleză, aici în spaniolă și aici în ucraineană, toate descrierile având afirmații similare.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 28 februarie 2022

În a treia zi a conflictului, când au început să circule aceste postări, forțele ucrainene respinseseră într-adevăr atacurile rusești asupra Kievului, a relatat AFP. Cetățenii au ajutat, de asemenea, efortul armatei de a opri soldații ruși să ocupe capitala Kiev, după ce ministrul apărării le-a cerut încă din 25 februarie să informeze cu privire la mișcarea echipamentelor militare, dar și „să facă cocktailuri molotov, să neutralizeze ocupantul”.

Dar, deși videoclipul care circulă pe rețelele de socializare este real și este din Kiev, acesta a fost filmat de fapt în februarie 2014 și prezintă protestele din Maidan, nu actualul război dintre Rusia și Ucraina.

Locuitorii și voluntarii din Kiev pregătesc cocktailuri molotov, în Kiev, pe 28 februarie 2022 ( AFP / Daphne ROUSSEAU)

O căutare inversă a cadrelor din videoclip a condus AFP la o versiune exactă a acestuia care a fost încărcată pe YouTube pe 24 februarie 2014. Titlul original în ucraineană al videoclipului se traduce prin „Locuitorii Maidanului aruncă cocktailuri Molotov asupra unor transportoare blindate pentru trupe”.

O altă versiune a videoclipului a fost postată aici, pe Youtube, mai recent, pe 17 februarie 2020. Titlul citește: „Transportoare blindate de trupe au explodat, 18 februarie 2014, Khreshchatyk, Kiev”.

Același incident care arată cum vehiculul blindat este cuprins de flăcări și se izbește de o baricadă poate fi văzut dintr-un unghi diferit pe înregistrările video publicate de New York Times și Sky News, ambele pe 19 februarie 2014.

„Proteste antiguvernamentale mortale în timpul nopții și în primele ore ale dimineții de miercuri (18-19 februarie 2014 - n.r) în Ucraina”, spune descrierea videoclipului publicat de New York Times, în timp ce Sky News spune că videoclipul arată „Poliția antirevoltă a lansat un nou asalt în Piața Independenței din Kiev, la doar câteva ore după ce discuțiile dintre președinte și opozanții săi au eșuat”.

Mai jos este o comparație între capturi de ecran din videoclipul postat pe Facebook și capturi de ecran din videoclipul publicat de New York Times pe Youtube.

Capturi de ecran ale videoclipului postat pe Facebook (stânga) și ale videoclipului postat de New York Times pe Youtube (dreapta) realizate pe 28 februarie 2022

Multiple indiciile vizuale din videoclip indică faptul că imaginile au fost filmate pe Khreshchatyk, strada principală din Kiev, Ucraina. Videoclipul arată parterul hotelului Khreschatyk Kiev. AFP a reușit să identifice mai multe spații comerciale de la intrarea în hotel - care este situat între Piața Independenței (cunoscută și sub numele de Maidan) și Piața Europeană - cel mai proeminent dintre ele fiind Alfa-Bank (Альфа-Банк) pe care l-a recunoscut după logo-ul său de culoarea roșu aprins.

O căutare a relatărilor media din 18 februarie 2014 de la Kiev a găsit mai multe media care au acoperit evenimentul, cum ar fi The Guardian aici, Al Jazeera aici, precum și ziarul ucrainean în limba engleză Kyiv Post aici.

Kyiv Post a relatat într-o actualizare de la ora 20:00 că: „Pe măsură ce poliția a continuat să se adune în cursul serii, singura cale de ieșire din Piața Independenței după apusul soarelui a fost în sus pe deal spre Catedrala Sfântul Mihail, precum și pe străzile Khreshchatyk și Prorizna”. „Protestatarii au rupt pavele de pe strada Khreshchatyk, au stat de pază la baricade și au stocat cocktailuri Molotov ca și cum s-ar pregăti pentru un atac al poliției peste noapte”, a scris ziarul.

După 20 de minute, ziarul care citează Interfax a adăugat că protestatarii antiguvernamentali se confruntau cu poliția antirevoltă în aceeași zonă, în apropiere de Piața Europeană. „Un transportor blindat de trupe a trecut prin baricadă, dar protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov. Vehiculul este în prezent în flăcări, asaltul baricadelor continuă”, a relatat aceasta.

Acest lucru a fost raportat la ora 21:00 și de ziarul The Guardian, care citează Reuters: „Vehicule blindate de transport de trupe se îndreaptă spre Piața Independenței din Kiev și au fost atacate de protestatari care au aruncat cu cocktailuri Molotov”. Anterior, ziarul britanic a citat un activist civil din Kiev care a scris pe Twitter că protestatarii au dat foc unuia dintre transportoarele blindate ale poliției ucrainene.

Cel puțin 25 de persoane au murit și peste 1,000 au fost rănite în urma confruntărilor din 18 februarie 2014, potrivit Kyiv Post.

Manifestanți antiguvernamentali se luptă cu poliția în timpul asaltului lor în Piața Independenței din Kiev, pe 18 februarie 2014 ( AFP / Sergei SUPINSKY)

Protestele pro-europene - cunoscute și sub numele de Euromaidan - au început în Ucraina în noaptea de 21 noiembrie 2013, când cetățenii ucraineni au început spontan să protesteze la Kiev, ca răspuns la decizia guvernului ucrainean de a suspenda pregătirile pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și alegând în schimb să strângă legăturile cu Rusia.

Obiectivul protestelor s-a extins rapid, oamenii cerând demisia președintelui Viktor Ianukovici și a guvernului său din cauza corupției și abuzului de putere. Protestele Euromaidan s-au încheiat în noaptea de 22 februarie 2014, când Ianukovici a fugit în Rusia cu un zbor charter, dar au condus la revoluția ucraineană din 2014, cunoscută sub numele de „Revoluția demnității”.

Șase ani mai târziu, pe 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a declanșat o invazie la scară largă în Ucraina care a ucis cel puțin 100 de civili și a forțat sute de mii de oameni să își părăsească locuințele.

Harta Ucrainei care localizează zonele în care au fost raportate explozii, lovituri și lupte și care se află sub control rusesc, actualizată pe 1 martie, ora 07:30 GMT ( AFP / Kenan AUGEARD, Simon MALFATTO, Sabrina BLANCHARD, Cléa PÉCULIER)

Conflictul actual dintre Rusia și Ucraina a fost însoțit în ultimele săptămâni de un val de dezinformare online, care a implicat adesea imagini prezentate într-un context fals, după cum AFP a relatat deja spre exemplu aici, aici sau aici.

Conflictul ucrainean-rus