![](/sites/default/files/medias/factchecking/g2/2022-03//be4e13e125560e15b5acb9b8d833996b.jpeg)
Acest video nu arată dronele Bayraktars distrugând tancuri rusești; este din Siria în 2020
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 3 Martie 2022, la 12:10
- 6 minute de citit
- De: AFP Polonia, AFP România
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Dronele Bayraktars în acțiune: Distrug tancurile rusești”, spune această postare de pe Facebook din 24 februarie 2022, distribuită de peste 600 de ori de atunci, publicată de 10TV Moldova, post de televiziune unionist local, lansat în urmă cu câțiva ani, a cărui postări false au mai fost verificate în trecut de AFP. Postarea distribuie un videoclip care arată imagini aeriene cu rachete care lovesc tancuri.
Videoclipul a mai fost postat și aici de portalul românesc Știri pe Surse - de asemenea verificat anterior de AFP - tot pe 24 februarie 2022. „Dronele ucrainene distrug tancurile rusești”, spune descrierea postării distribuite de peste 100 de ori.
„Război în Ucraina. În presa ucraineană au apărut imagini care ar fi filmate din avionul fără pilot Bayraktar, cum sunt atacate tancuri și blindate rusești”, spune și această postare din aceeași zi distribuită de zeci de ori. Videoclipul a fost postat și aici și aici cu afirmații similare.
„Pana diseara Kiev-ul pică”, spune un comentariu. „Bine face”, adaugă altul. Mulți alții însă s-au îndoit că acest videoclip arată de fapt drone ucrainene. „Sigur sunt ucrainene? Mă îndoiesc”, spune un utilizator, în timp ce altul adaugă că acestea sunt „dronele Turciei in Siria”. „ Numai fake news zilele astea”, concluzionează el.
![](/sites/default/files/styles/image_in_article/public/medias/factchecking/g2/2022-03/a275e58215a3af9ae8b46211bcd7ce9f.jpeg?itok=5wAeT5q5)
Înregistrarea cu aceeași descriere (care arată un atac asupra tancurilor rusești) a fost publicată și în rândul utilizatorilor de Facebook vorbitori de limbă engleză, turcă și poloneză.
Pe 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat lansarea unei operațiuni militare în Ucraina, iar în scurt timp s-au auzit explozii în întreaga țară, inclusiv în capitala Kiev. De atunci, lupte crâncene au avut loc între forțele armate ruse și ucrainene. Luptele au făcut deja sute de victime civile și au forțat sute de mii de ucraineni să fugă spre vest, inclusiv în România.
Forțele ucrainene sunt echipate, printre altele, cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) - cunoscute și sub numele de drone - furnizate de Turcia. Cu toate acestea, nu toate înregistrările care arată atacuri cu drone publicate în ultimele zile provin de fapt din războiul în curs de desfășurare din Ucraina.
O căutare inversă a înregistrării video cu ajutorul instrumentului InVID a condus AFP la o versiune publicată în martie 2020, cu descrierea că aceasta arată atacul unei drone turcești asupra unui convoi al forțelor siriene în provincia Idlib din Siria.
Radiodifuzorul sirian OrientNews a postat acest videoclip pe Twitter pe 3 martie 2020, cu următoarea descriere: „Marșul Bayrakdar arde o miliție Assad... 24 de morți și vehicule militare distruse”. Singura diferență este că imaginea din dreapta a fost inversată.
![](/sites/default/files/styles/image_in_article/public/medias/factchecking/g2/2022-03/3928aa113aacbfb7815a886443671c9d.jpeg?itok=yx2hc7Zs)
Acest lucru poate fi observat mai bine atunci când imaginile (dreapta) din înregistrarea postată pe Twitter în 2020 este rotită în oglindă. De asemenea, se poate observa că imaginile folosite în ultimele zile au fost decupate pentru a elimina logo-ul OrientNews și subtitrările în limba arabă.
![](/sites/default/files/styles/image_in_article/public/medias/factchecking/g2/2022-03/42238b4ac3f1d4cb2c3961d76eb5aec6.jpeg?itok=zJkXseGq)
AFP a relatat despre atacul cu drone din Siria pe 1 martie 2020, afirmând că dronele turcești au efectuat lovituri în provincia Idlib din nord-vestul Siriei și au ucis 19 soldați guvernamentali, în timp ce tensiunile dintre Damasc și Ankara au crescut. Cei 19 soldați au murit în lovituri asupra unui convoi militar din zona Jabal al-Zawiya și a unei baze din apropierea orașului Maaret al-Numan, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Raportul a venit la câteva ore după ce Turcia a doborât două avioane de război siriene, într-o ofensivă din ce în ce mai intensă împotriva guvernului de la Damasc în Idlib, unde luptătorii islamiști susținuți de Ankara reprezintau cel mai mare obstacol în calea preluării de către Damasc a controlului asupra întregii Sirii, arată articolul AFP.
Ucraina are însă și ea drone de fabricație turcească, care sunt folosite în prezent în lupta împotriva forțelor rusești care au invadat țara.
În 2019, Baykar Makina, un producător turc privat de drone, a câștigat un contract pentru a vinde șase UAV Bayraktar TB2 Ucrainei. Contractul de 69 de milioane de dolari a implicat, de asemenea, vânzarea de muniție pentru versiunea armată a aeronavei. În septembrie 2021, guvernul ucrainean a anunțat că intenționează să cumpere alte 24 de avioane turcești de luptă fără pilot în următoarele luni.
Bayraktar TB2 este un UAV tactic cu rază lungă de acțiune și altitudine medie, dezvoltat de Kale-Baykar, o societate mixtă a Baykar Makina și a Grupului Kale. UAV-ul funcționează ca o platformă pentru efectuarea de misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR), dar și de atac armat, potrivit site-ului Baykar.
![](/sites/default/files/styles/image_in_article/public/medias/factchecking/g2/2022-03/a96bcbdb3f07ec697e777d6e2f491940.jpeg?itok=2gzZU4le)
În acest articol din 12 februarie 2022, Wall Street Journal scria că „în octombrie anul trecut, când obuze de artilerie trase de separatiștii susținuți de Moscova au lovit o brigadă mecanizată ucraineană, Kievul a răspuns cu o nouă armă puternică”. Această demonstrație de forță - care a fost primul atac cu dronă în luptă al armatei ucrainene - a supărat Rusia și a alimentat plângeri din partea Moscovei potrivit cărora țări din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), inclusiv Turcia, SUA și Marea Britanie, amenință securitatea Rusiei prin furnizarea de noi arme sofisticate Kievului.
Ucraina spune că a folosit Bayraktar TB2 în timpul invaziei rusești
Pe 27 februarie 2022, în timpul invaziei rusești, forțele armate ucrainene au distribuit două videoclipuri pe care le-au descris ca arătând atacuri cu dronele fabricate în Turcia (aici și aici) asupra unor ținte rusești.
Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeriy Zaluzhnyi, a fost primul care a publicat cele două videoclipuri. Acesta a publicat una dintre înregistrările video (aici) - spunând că arată un atac cu drone în Chornobaivka, regiunea Kherson. Zaluzhnyi a numit dronele Bayraktar TB2 „dătătoare de viață”.
De asemenea, Zaluzhnyi a publicat (aici) și un al doilea videoclip care arată cum un BUK rusesc este distrus în zona regiunii Malina Zhytomyr. „Bayraktar la lucru. Operatorii noștri ascund coloniile de trupe inamice. BUK-ul rusesc a fost distrus în zona regiunii Malina Zhytomyr. Dușmanii mei să se teamă! Nu veți avea pace pe pământul nostru!”, a scris el.
Ambasada Ucrainei la Ankara a postat pe Twitter înregistrarea video care arată lovitura de la Chornobayivka. Imaginile au fost prezentate și de mass-media din România.
La 28 februarie, Kievul a publicat un alt videoclip cu ceea ce a prezentat a fi un atac asupra unui lansator de rachete rusesc, efectuat de o dronă Bayraktar în afara capitalei Ucrainei.
Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a declarat pe 1 martie 2022 că Ucraina este în contact cu Turcia pentru achiziționarea mai multor drone de luptă Bayraktar TB2 din această țară, a relatat serviciul turc al BBC.
Conflictul actual dintre Rusia și Ucraina a fost însoțit în ultimele săptămâni de val de dezinformare online, care a implicat adesea imagini prezentate într-un context fals, cum ar fi aici, aici sau aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne