Acest videoclip cu o parașutare de trupe a fost publicat cu ani în urmă și nu este despre atacul rusesc din 2022 asupra Ucrainei

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

La câteva ore după ce forțele președintelui Vladimir Putin au atacat Ucraina pe 24 februarie 2022, multiple postări de pe rețelele de socializare și articole din întreaga lume, inclusiv din România, au început să distribuie un videoclip care arată zeci de bărbați parașutați la sol, cu afirmații că ar arăta soldați ruși intrând în Ucraina în cadrul ofensivei. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. Acest videoclip a fost postat încă din 2014, aproximativ în aceeași perioadă în care parașutiștii au participat la exerciții militare rusești în interiorul Rusiei, care au fost relatate pe larg de mass-media.

„Război în Ucraina. Sute de parasutiști ruși au fost surprinși dimineață deasupra orașului Harkov”, spune descrierea acestei postări de pe Facebook din 24 februarie 2022, publicată la doar câteva ore după ce Putin a anunțat lansarea unei operațiuni militare în Ucraina. Postarea distribuie o înregistrare video care pare să arate sute de parașutiști ce se aruncă din avioane.

Videoclipul a fost, de asemenea, postat aici, cu afirmația că arată „sute de parașutiști ruși deasupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina”, de asemenea o referință la orașul ucrainean Harkov.

Mai multe articole au postat, de asemenea, videoclipul sau capturi de ecran din acesta (aici, aici, aici) cu afirmații similare. „În jurul orei locale 8, sute de parașutiști ruși au fost filmați deasupra orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina”, susține în acest articol portalul de știri Știri pe Surse, care a postat videoclipul și pe Facebook, dar l-a șters între timp.

Videoclipul a fost, de asemenea, prezentat în direct la televizor de postul de știri România TV.

Videoclipul s-a răspândit pe scară largă pe rețelele sociale în mai multe alte limbi, inclusiv în bulgară, chineză, arabă și engleză.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 25 februarie 2022

Putin lansează o operațiune militară

Videoclipul a început să circule la câteva ore după operațiunea militară ordonată de președintele rus pe 24 februarie 2022. Unele versiuni ale aceleiași înregistrări în alte limbi susțin că arată „parașutiștii ruși care aterizează în Odesa, Ucraina”.

Deși unele mass-media au relatat despre o parașutare în orașul Odesa, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a negat acest lucru într-o declarație postată pe pagina de Facebook la câteva ore după lansarea operațiunii. „Informația privind parașutarea de trupe rusești în Odesa nu este adevărată”, spune declarația din 24 februarie 2022.

Videoclipul, urmărit până în 2014

O căutare inversă a imaginilor pe internet realizată pe mai multe capturi de ecran din videoclip, în care se aude limba rusă, a arătat că acesta a fost distribuit de mai multe ori pe site-urile de socializare rusești în ultimii ani, inclusiv în 2016 și 2018.

Cea mai veche postare găsită de AFP datează din 14 martie 2014, când a fost publicată de un utilizator vorbitor de limbă rusă al rețelei de socializare VKontakte. Alte imagini din același flux arată un tânăr cu o parașută și în echipament militar rusesc. La 13 martie 2014, el a postat imagini care descriu „Aterizare lângă Rostov, în orașul Togonrog ... două salturi pe zi”. Taganrog este un oraș aflat în sud-estul Rusiei, în regiunea Rostov, și se află la aproximativ 50 de kilometri est de granița cu Ucraina.

AFP i-a trimis un mesaj utilizatorului pentru a-l întreba despre circumstanțele prezentate în videoclip, dar acesta nu a răspuns până la publicarea materialuluo.

Într-o altă imagine publicată pe 13 martie 2014 se poate vedea un soldat în fața unui avion militar rusesc Il-76MD cu indicativul RA-76669.

Făcând o căutare pe internet în limba rusă - inclusiv folosind cuvintele cheie legate de parașutiști, Rostov și data la care a fost postat videoclipul - APF a găsit mai multe articole de presă despre un exercițiu militar major care a început în zonă pe 11 martie 2014.

Mai mult de 3,500 de militari din această unitate au luat parte la exercițiul desfășurat pe parcursul a patru zile, care a inclus sărituri cu parașuta, potrivit relatărilor din presă (aici, aici, aici) și Ministerului rus al Apărării. Potrivit comunicatului de presă, antrenamentul a avut loc la poligonul Kuzminki. Kuzminki este situat la aproximativ 36 de kilometri nord-est de Taganrog.

Există multe puncte de asemănare între aceste relatări și videoclipul cu aterizarea parașutistilor distribuit pe rețelele de socializare. Printre acestea se numără aeronava Il-76MD, forma parașutelor, banda de barieră și steagurile albe și roșii, vremea, peisajul, data și uniformele.

Acest articol al presei ruse despre exercițiu arată, de asemenea, o aterizare a parașutiștilor. Videoclipul din acest articol poate fi găsit pe Youtube. Aici se pot vedea parașutiști din aceeași unitate zburând cu același model de avion ca cel prezentat în fotografiile de pe fluxul VKontakte.

Același videoclip a putut fi găsit într-un grup de Facebook numit „Made in Russia”, postat în septembrie 2016, și subtitrat ca arătând „Dezinsecția masivă a aerului în regiunea Rostov” în 2014. „Mie și prietenei mele ne-a luat o oră să descărcăm acest videoclip de pe rețeaua de socializare rusă vk.com”, a scris utilizatorul care l-a postat într-un comentariu.

Videoclipul distribuit pe rețelele de socializare și în mai multe articole nu arată, așadar, o lansare de trupe rusești în Ucraina ca parte a ofensivei lui Putin din februarie 2022. Mai degrabă pare să arate trupe rusești implicate într-un exercițiu militar.

În ultimele săptămâni, conflictul dintre Rusia și Ucraina a fost însoțit de un val de dezinformare online, care a implicat adesea imagini prezentate într-un context fals, cum ar fi aici și aici.

Conflictul ucrainean-rus