Aceste scene sunt dintr-un videoclip promoțional pentru un joc video, nu din atacul rusesc asupra Ucrainei
La câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat lansarea unei operațiuni militare în Ucraina pe 24 februarie 2022, un videoclip care pretinde că arată atacuri aeriene intense asupra regiunii Odesa situată în nord-vestul Mării Negre a început să circule pe rețelele de socializare și să fie distribuit de zeci de mii de ori. În timp ce conflictul este real, aceste scene nu sunt: ele sunt decupate dintr-un videoclip promoțional al unui joc video electronic, după cum au confirmat creatorul videoclipului promoțional și dezvoltatorul jocului.
„24.02.2022 ora 5:30. Războiul a început”, spune descrierea originală a acestui videoclip postat pe Facebook pe 24 februarie 2022, la câteva ore după ce Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina. Postarea, care a fost distribuită de 30,000 de ori, include o înregistrare video care pare să arate scântei de rachete de apărare pe cerul nopții, în timp ce pe fundal se aud sirene. Legenda a fost ulterior editată pentru a spune că filmarea a fost realizată în „Odessa”, la „50 km de la Palanca, R. Moldova”.
Videoclipul a fost postat și aici cu afirmația similară că arată „atacuri asupra regiunii Odessa, un important oraș și port ucrainean situat în nord-vestul Mării Negre” și a fost, de asemenea, distribuit de zeci de ori.

Videoclipul, care a circulat în mai multe limbi, a apărut după ce președintele rus a anunțat, în zorii zilei de 24 februarie, începerea unei operațiuni militare în Ucraina, care de atunci a făcut zeci de victime și a provocat strămutarea a cel puțin 100,000 de persoane. La Odesa, orașul-port de la Marea Neagră menționat în postarea de pe Facebook, 18 persoane ar fi fost ucise într-un atac aerian asupra unei baze militare la 24 februarie, a relatat AFP.
Cu toate acestea, acest videoclip nu prezintă atacuri reale în Ucraina.
O căutare inversă a imaginii a dus la un videoclip postat aici pe Youtube în urmă cu aproximativ două luni, pe 15 decembrie 2021, de către un canal numit Pandramodo, care publică în principal conținut despre jocuri video și în special despre un joc video numit „War Thunder”. Titlul spune că videoclipul arată „Cupola de Fier” în War Thunder, iar textul de mai jos spune că „acesta a fost segmentul final al numărătorii inverse pentru cel mai recent teaser” pentru joc.
Aceleași imagini au fost găsite și aici, publicate de același cont, arătând o transmisiune live a numărătorii inverse pentru „Winged Lions”, o actualizare a jocului War Thunder. Videoclipul a fost încărcat pe 13 decembrie 2021.
Potrivit paginii sale de Patreon, Pandramodo este „un creator de conținut pe Youtube care se concentrează în principal pe War Thunder” și „face videoclipuri cinematografice din acest joc”. El este, de asemenea, un artist care se concentrează „pe lucruri legate de aviație și manga/anime”.
Jocul War Thunder este - după cum se precizează pe site-ul jocului - un joc militar cross-platform, dedicat aviației, vehiculelor blindate și navelor militare de la începutul secolului XX până la cele mai avansate unități de luptă moderne. Acesta a fost dezvoltat și publicat de dezvoltatorul de jocuri video ruso-ungar Gaijin Entertainment.
Jocul a fost lansat pe 21 decembrie 2016, dar de atunci a primit mai multe actualizări. „Winged Lions” (Leii înaripați - n.r), care a fost lansat pe 14 decembrie 2021, este unul dintre ele.
După ce videoclipul postat de Pandramodo a început să circule pe rețelele de socializare cu comentarii care îl leagă de conflictul ruso-ucrainean, creatorul a reacționat pe pagina sa de Twitter. „Au luat literalmente asta dintr-un videoclip de-al meu”, a spus el într-o postare, adăugând ulterior, într-o alta, că este „ciudat de flatat” știind că „videoclipurile sale sunt suficient de calitative pentru a le folosi ca imagini de război”.
They literally took this from a video of mine lmao https://t.co/x15Q72Klhmhttps://t.co/ger0hAc0Wa
— Pandramodo (@pandramodo) February 24, 2022
I am oddly flattered, knowing that my videos are quality enough to use them as war "footage" pic.twitter.com/9gvYygU1VC
— Pandramodo (@pandramodo) February 24, 2022
AFP a contactat, de asemenea, dezvoltatorul jocului, Gaijin Entertainment, care a confirmat că videoclipul nu are nicio legătură cu conflictul actual.
„Se pare că acesta este într-adevăr un videoclip realizat inițial de un fan War Thunder folosind imagini din joc, și care nu are nicio legătură cu Ucraina. El a încercat să recreeze activitatea sistemului israelian Iron Dome”, a declarat pentru AFP, într-un email din 25 februarie 2022, șeful departamentului de relații publice de la Gaijin Entertainment, Konstantin Govorun.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a fost însoțit de un val de dezinformare online din ultimele săptămâni, implicând adesea imagini prezentate într-un context fals, cum ar fi aici.
