Acest videoclip este vechi, nu din timpul invaziei Rusiei în Ucraina din februarie 2022

La câteva ore după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, un videoclip care arată avioane militare deasupra unui oraș în timp ce sunete puternice de sirene se pot auzi pe fundal, a fost distribuit masiv de utilizatorii Facebook din Republica Moldova și România. Postările și comentariile implică faptul că videoclipul arată actualul conflict militar. Dar acest lucru este fals; videoclipul a fost postat online încă din 2020 și arată o repetiție a paradei militare anuale de la Moscova.

„Avioane rusești de luptă, deasupra orașului Harkov”, spune descrierea acestui videoclip, care face referire la un oraș din nord-estul Ucrainei și care a fost postat pe Facebook pe 24 februarie 2022 de către canalul de știri N4 din Republica Moldova. Acesta a fost distribuit de peste 10,000 de ori în câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat un asalt aerian și terestru asupra Ucrainei, după luni de tensiuni tot mai mari.

Videoclipul a fost postat pe Facebook și aici cu afirmații similare de către partidul politic unionist „Democrația Acasă” din Republica Moldova și aici de către liderul partidului și a fost distribuit de peste mii de ori. A fost, de asemenea, postat aici și aici.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 24 februarie 2022

Videoclipul arată avioane militare care zboară în formații deasupra unui oraș, în timp ce un puternic sunet de sirene este auzit pe fundal. Deși unii dintre utilizatorii care au comentat și au distribuit videoclipul au presupus că imaginile au legătură cu conflictul militar din 2022 dintre Rusia și Ucraina, mulți dintre aceștia, comentând în limba rusă, au observat că videoclipul este mai vechi și arată o paradă.

„Acestea sunt avioanele care se întorc de la paradă, am văzut asta deja acum un an”, spune un utilizator. „Fake / de la o paradă + s-a adaugat sunet de sirenă pe fundal ", spune un altul. „Există o invazie, dar de ce să postezi falsuri?”, întreabă altul.

Într-adevăr, acest videoclip este vechi și nu are legătură cu conflictul actual; AFP a găsit aceleași imagini într-un videoclip postat online pe Youtube în 2020. Filmarea este de la o repetiție din 4 mai 2020 a paradei militare anuale numită „Ziua Victoriei” de la Moscova, care marchează sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

O căutare inversă a imaginii pe Yandex a găsit imagini care corespund într-o versiune mai lungă a videoclipului publicat aici pe YouTube pe 4 mai 2020. Legenda fotografiei spune: „Parada de repetiție 04.05.2020. Partea aeriană. Avioane care zboară deasupra orașului Tushino”.

Tushinoeste un fost sat și oraș care acum face parte din nord-vestul Moscovei.

Videoclipul publicat pe Facebook este o compilație editată a unor clipuri care pot fi văzute laolaltă în versiunea mai lungă, într-un singur cadru, pe Youtube. Comparând videoclipul de mai sus și videoclipul distribuit pe rețelele de socializare, se poate observa că filmarea este aceeași, doar că versiunea de pe Facebook este tăiată diferit.

În versiunea videoclipului publicată pe Youtube, sirenele nu pot fi auzite.

Image
Comparație între videoclipul înșelător distribuit pe Facebook (stânga) și videoclipul încărcat pe Youtube în 2020 (dreapta). Capturi de ecran realizate pe 24 februarie 2022

Într-o altă înregistrare video din 4 mai 2020 care arată aceleași imagini, sunt identificate exact tipurile de avioane, cum ar fi TU-95, TU-160 și TU-22. O privire asupra unei galerii foto de la repetiția paradei publicată de agenția de stat rusă RIA Novosti pe aceeași dată cu videoclipul de pe Youtube, 4 mai 2020, arată aceleași avioane care zboară în aceeași formație.

Image
Imagini din galeria foto a RIA Novosit (stânga) și cadre din versiunea lungă a videoclipului înșelător (dreapta). Montaj realizat de AFP, capturi de ecran realizate pe 24 februarie 2022

Videoclipul a început să se răspândească în mai multe limbi în ziua atacului, inclusiv în chineză, maghiară și franceză.

Intensificarea tensiunilor militare și diplomatice dintre Rusia și Ucraina a fost însoțită de un val de dezinformare online în ultimele săptămâni. Reciclarea de fotografii și videoclipuri vechi prezentate într-un context fals sau înșelător este o formă obișnuită a unei astfel de dezinformări.

Image
Pompierii sting un incendiu dintr-o clădire după bombardamentele asupra orașului Harkiv din estul Ucrainei, pe 24 februarie 2022, în timp ce forțele armate ruse încearcă să invadeze Ucraina din mai multe direcții. ( AFP / Aris MESSINIS)

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne