Această fotografie nu arată un bombardament recent în Yemen, este din 2015

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O imagine care arată o explozie uriașă a fost distribuită de mii de ori în această lună în mai multe limbi, inclusiv în română, alături de afirmația că aceasta s-a produs în Yemen, în martie 2022, în urma unui atac aerian al coaliției conduse de Arabia Saudită. Utilizatorii care o distribuie pe Facebook subliniază faptul că acest atac nu primește aceeași atenție ca și bombardamentele rusești în curs de desfășurare asupra Ucrainei. Dar această fotografie nu este recentă; ea a fost publicată pentru prima dată pe 20 aprilie 2015, după un bombardament al coaliției conduse de Arabia Saudită.

„O poză din Yemen de ieri. Cel de-al aproximativ 24.000 atac aerian al coaliției din Arabia Saudită (SUA, Marea Britanie, Franța, Belgia), care a început în 2014”, spune descrierea unei imagini care arată o explozie masivă, postată pe Facebook pe 15 martie (aici, aici, aici) și pe 16 martie 2022 (aici, aici, aici).

Aceeași imagine a fost postată mai devreme, pe 3 martie 2022 (aici), de către utilizatorii de Facebook din Grecia și s-a răspândit ulterior și în alte limbi, cum ar fi în maghiară sau bulgară cu afirmații similare.

Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 22 martie 2022

Cu toate acestea, AFP a constatat că afirmația potrivit căreia imaginea a fost realizată în martie 2022 este falsă. Deși fotografia arată o explozie în Sana'a, capitala Yemenului, aceasta nu este recentă. Evenimentul datează de fapt din aprilie 2015 și a fost relatat pe larg la acea vreme de presă (aici, aici, aici).

O imagine veche cel puțin din 2015

O căutare inversă a imaginii a condus AFP la această postare din 20 aprilie 2015 de pe Twitter, ceea ce înseamnă că această fotografie a unei explozii a fost distribuită online de mai bine de șase ani. În urma unei căutări pe Google cu privire la un atentat cu bombă care a avut loc pe 20 aprilie 2015 în Sana'a, departamentul de fact-checking al AFP a găsit un articol publicat de ziarul francez Le Monde care citează agențiile de presă AP și Reuters. Potrivit acestuia, o explozie uriașă a avut loc în orașul yemenit la aceeași dată, după cum o arată și o fotografie publicată în material.

Pe 20 aprilie 2015, AFP a relatat, de asemenea, despre acest eveniment, indicând că 28 de persoane au murit în urma exploziilor declanșate de două raiduri aeriene efectuate de coaliția condusă de Arabia Saudită. Atât articolul AFP, cât și cel al Le Monde precizează că atacul aerian a vizat un depozit de rachete din cartierul Fajj Attan (sau Fag Attan), la sud-vest de capitala yemenită.

Imagine geolocalizată în Sana'a, Yemen

Pentru a confirma locația fotografiei, am analizat elementele și detaliile prezente pe fotografie. Pentru a face acest lucru, am geolocalizat locația cu ajutorul Google Maps și Google Earth. Am localizat mai întâi acest cartier pe Google Maps, vizibil mai jos:

Aici am examinat detaliile imaginii, încercuite mai jos:

Captură de ecran a imaginii distribuite pe Facebook realizată pe 15 martie 2022. Cercurile roșii au fost adăugate de AFP pentru a arăta detaliile găsite

În fotografie se poate observa o creastă stâncoasă clar vizibilă pe munte (cercul 1), precum și un rând de panouri cu inscripții în limba arabă pe cealaltă parte a străzii (cercul 2). De asemenea, pot fi observate ferestre rotunjite cu grilaje pe clădirea din dreapta fotografiei (cercul 3).

După câteva cercetări pe Google Earth, am reușit să localizăm creasta stâncoasă și locația exactă de unde a fost făcută fotografia, vizibilă pe cele două capturi de ecran de mai jos:

Captură de ecran din Google Earth realizată la 15 martie 2022. Cresta stâncoasă a fost încercuită cu roșu de AFP
Captură de ecran din Google Earth realizată pe 15 martie 2022. Panourile (2) și clădirea cu ferestrele și grilajele rotunjite (3) au fost încercuite cu roșu de AFP

 

 

Creasta stâncoasă este vizibilă în imaginea din stânga (cercul 1). În imaginea din dreapta, este vizibilă linia de panouri (cercul 2), iar pe clădirea (cercul 3) cu ferestrele rotunjite este vizibilă și cu ochiul liber prin satelit, pe Google Earth. O imagine postată în acest loc pe Google Earth, arată într-adevăr că în această mică intersecție (vizibilă pe imaginea din dreapta), clădirea din cercul 3 are ferestrele rotunjite și cu grilaje, așa cum se vede și aici și în imaginea de mai jos:

Captură de ecran a imaginii de stradă Google Maps care arată clădirea cu ferestrele și grilajele rotunjite realizată pe 15 martie 2022

În plus, putem evidenția câteva detalii vizibile pe imaginea de pe Twitter și pe cea publicată pe Google Earth:

Comparație de capturi de ecran între fotografia publicată pe Twitter și imaginea de pe stradă realizată pe 15 martie 2022

Se pot distinge ferestrele cu grilaje rotunjite (cercul 1). Cercul 2 arată un panou cu logo-ul mărcii auto Audi, care este vizibil în ambele imagini. În cele din urmă, o cutie de alimentare cu energie electrică este vizibilă pe ambele imagini sub ferestre (cercul 3). Poziția din care a fost făcută fotografia este vizibilă pe imaginea generală de mai jos:

Captură de ecran de pe Google Earth care arată punctul de unde a fost făcută fotografia postată pe Twitter, realizată pe 15 martie 2022

Pe baza elementelor geografice menționate anterior și a imaginii generale de mai sus (cercurile 1, 2 și 3), a fost posibilă localizarea punctului din care a fost făcută fotografia, așa cum indică direcția săgeții cu numărul 4 din imaginea de mai sus. Acesta poate fi găsit și pe Google Maps aici.

O înregistrare video a exploziei dintr-un alt unghi

AFP a mai găsit și această înregistrare video pe Youtube, tot din 20 aprilie 2015. Aceeași înregistrare video a fost preluată de presa internațională, precum Euronews și Al Jazeera, pe 20 și 21 aprilie 2015, în reportaje despre explozia din Sana'a.

Captură de ecran a videoclipului de pe Youtube, realizată pe 15 martie 2022. Cercul roșu din jurul datei vizibile în partea stângă a imaginii a fost adăugat de AFP

Forma similară a coloanei de fum care se degajă în timpul exploziei și dimensiunea mingii de foc confirmă că este vorba de aceeași explozie, văzută dintr-un alt unghi, ca cea din fotografia din postarea de pe Twitter, după cum reiese din comparația imaginilor de mai jos:

Captură de ecran a videoclipului postat Youtube, realizată pe 15 martie 2022. Coloanele de fum au fost încercuite cu roșu de AFP
Captură de ecran a fotografiei publicate pe Twitter photograph, realizată pe 15 martie 2022. Coloanele de fum au fost încercuite cu roșu de AFP

 

 

Fumul care se ridică spre cer din cercul 1 din imaginea din stânga este același cu cel din imaginea din dreapta. Globul de foc, numerotat cu 2 pe ambele imagini, sugerează, de asemenea, că este același. Asemănările dintre coloanele de fum, ilustrate mai sus, sunt vizibile și în fotografia realizată Reuters, folosită în acest material publicat de BBC în care este relatat bombardamentul.

Războiul din Yemen continuă

Potrivit unora dintre mesajele distribuite pe Facebook, în Yemen au avut loc aproximativ 24,000 de lovituri aeriene, cu „peste 200,000 de morți până în prezent”, iar „cinci milioane de oameni sunt în pragul de a pieri de foame”, în timp ce alte milioane de oameni, inclusiv copii, depind de ajutorul umanitar. Cifre fiabile confirmă aceste afirmații, unele surse sugerând că situația ar putea fi chiar mai gravă.

În decembrie 2020, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a descris războiul din Yemen ca fiind „cea mai gravă criză umanitară din lume” - așa cum este descrisă și în unele dintre postări - după ce aproape un sfert de milion de oameni și-au pierdut viața până la sfârșitul anului 2020.

Țara a fost devastată de un război civil de șapte ani între rebelii Houthis, susținuți de Iran, și guvernul recunoscut la nivel internațional, susținut de o coaliție militară condusă de Arabia Saudită. Coaliția a efectuat peste 24,000 de raiduri aeriene începând din 2015, potrivit datelor colectate de Yemen Data Project, un monitor independent care a raportat aproximativ 9,000 de morți în rândul civililor în urma atacurilor. SUA și-au retras sprijinul pentru coaliția condusă de Arabia Saudită la începutul lunii februarie a anului trecut, după cum au relatat mai multe mass-media, inclusiv Reuters, Associated Press, BBC și Al Jazeera.

Yemenieni inspectează pagubele în urma unui atac aerian raportat în timpul nopții de către coaliția condusă de Arabia Saudită care a vizat capitala Sana'a, deținută de rebelii huthi, pe 24 decembrie 2021. ( AFP / Mohammed HUWAIS)

În septembrie 2019, un raport al anchetatorilor ONU a arătat că Statele Unite, Marea Britanie și Franța ar putea fi complice la crime de război în Yemen prin înarmarea și furnizarea de informații și sprijin logistic coaliției conduse de Arabia Saudită. Experții ONU i-au acuzat, de asemenea, și pe rebelii Houthis de crime de război.

Până la sfârșitul anului trecut, războiul din Yemen a făcut 377,000 de victime prin impact direct și indirect, conform estimărilor ONU, care a încetat să monitorizeze abuzurile tuturor părților implicate în conflictul din Yemen în octombrie 2021, sub presiunea puternică a Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite.

Acest lucru a dus la aproape dublarea numărului de morți și răniți în rândul civililor în războiul civil din Yemen în cele patru luni de la plecarea ONU, 1,535 de civili fiind uciși sau răniți în această perioadă, potrivit unui ONG norvegian citat în acest material publicat de AFP în februarie 2022.

Yemenieni se roagă în timpul unei înmormântări în masă în Saada, pe 25 ianuarie 2022, pentru cei uciși în urma atacurilor aeriene asupra unei închisori. Atacul atribuit coaliției conduse de Arabia Saudită, s-a soldat cu cel puțin 70 de morți și peste 100 de răniți ( AFP / STR)

Din cele 31,9 milioane de persoane din Yemen, 23,4 milioane aveau nevoie de asistență umanitară, dintre care 12,9 milioane aveau nevoie acută, a precizat ONU pe 16 martie 2022. Potrivit UNICEF, printre cei care au nevoie de ajutor se numără și 13 milioane de copii. Cel puțin cinci milioane de persoane sunt în pericol de a-și pierde viețile din cauza foametei, potrivit unui comunicat comun al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), UNICEF și Programului Alimentar Mondial (PAM), care au precizat că numărul persoanelor care au nevoie de asistență alimentară a crescut cu 1,2 milioane în ultimul an și se estimează că va ajunge la 19 milioane de persoane în a doua jumătate a anului 2022.

Războiul din Yemen era în desfășurare la momentul apariției postărilor pe Facebook, după cum a relatat AFP pe 14 martie 2022, cu atentate care au continuat să aibă loc în ianuarie, februarie și în martie. În condițiile în care situația umanitară din această țară este deja extrem de gravă, războiul din Ucraina va avea consecințe grave și în ceea ce privește importul de alimente în Yemen, după cum a avertizat ONU. Ucraina produce aproape o treime din cantitatea de grâu livrată în Yemen.

Părțile implicate în războiul din Yemen au depus însă armele pe 3 aprilie 2022, în primul armistițiu național din 2016, mediat de ONU.

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, multe fotografii și videoclipuri scoase din context au început să se răspândească pe rețelele de socializare. AFP a reușit să demonteze cu succes multe dintre acestea care au fost distrubuite într-un context fals sau înșelător, cum ar fi aici, aici sau aici.

4 aprilie 2022 Materialul a fost actualizat după ce un link a fost înlocuit și a fost menționat armistițiu semnat de părțile implicate în războiul din Yemen pe 3 aprilie 2022.
Conflictul ucrainean-rus