Postări susțin în mod fals că președintele ucrainean Zelenksi a preînregistrat o vizită la spital în Kiev

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Sute de utilizatori de Facebook au distribuit în mai multe limbi afirmații potrivit cărora o înregistrare video în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizita soldații într-un spital în martie era un „fals” preînregistrat, deoarece îl arăta pe acesta împreună cu Inna Derusova, un medic care a fost ucis în februarie 2022 în timpul invaziei rusești. Dar acest argument se destramă la o examinare atentă. În timpul vizitei sale la spital, Zelenski a fost însoțit de o altă femeie: Tatiana Ostashchenko, un general de brigadă și comandant al forțelor medicale ucrainene.

„Pentru a confirma că președintele regimului Ucrainei, Vladimir Zelenski se află încă la Kiev administrația sa a postat un videoclip cu vizita sa la soldații ucraineni răniți, într-o clinică din Kiev. Problema este că nu au calculat că medicul militar Inna Derusova, care poate fi văzută în videoclip împreună cu președintele Zelenski, a murit pe 26 februarie. Există 2 posibilități. Ori doamna Derusova a înviat ori multe dintre videoclipuri au fost probabil înregistrate în avans”, spun mai multe postări de pe Facebook (aici sau aici) din 14 martie 2022.

Afirmații similare - care au fost distribuite de peste 350 de ori în rândul utilizatorilor de Facebook - au mai fost postateaici, aici și aici.

Afirmațiile au început să fie distribuite pe Facebook după ce au fost inițial postate pe un canal de Telegram, o sursă citată pentru dezinformarea care este adesea răspândită pe alte platforme de socializare, unde au fost vizualizate de peste 14,000 de ori.

Afirmația face parte dintr-o campanie mai amplă de dezinformare, conform căreia unele aspecte ale războiului din Ucraina sunt „înscenate”. AFP a demontat multe astfel de afirmații false, cum ar fi aici și aici.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 17 martie 2022

Postările includ imagini și videoclipuri cu vizita președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la un spital din Kiev și cu o femeie în uniformă cu părul blond. Unele dintre acestea includ și o imagine a unui profil de de Facebook cu numele Inna Derusova (în rusă: Инна Дерусова, n.r.).

Postările sugerează că femeia de lângă Zelenski este Derusova, un sergent medical în armata ucraineană, care a servit ca medic de campanie în orașul Okhtyrka, regiunea Sumy și a fost ucisă în timpul unui atac de artilerie la scurt timp după invazia Rusiei. Postările susțin că, prin urmare, videoclipul a fost filmat mai devreme, ceea ce se potrivește cu narațiunea falsă conform căreia Zelenski a fugit din Kiev pentru a scăpa de război.

La 13 martie, versiunea rusă a postului media rusesc controlat de stat RT (Russia Today) a publicat, de asemenea, aceeași imagine cu o afirmație similară pe Twitter.

Captură de ecran realizată pe 18 martie 2022 a informațiilor false distribuite pe contul de Twitter al Russia Today

Aceleași afirmații despre faptul că Inna Derusova ar fi fost împreună cu Volodimir Zelenski în videoclipul din spital au fost difuzate și în multe alte limbi, inclusiv în rusă și engleză, precum și în slovacă, olandeză sau chineză. Cu toate acestea, aceste afirmații sunt false, după cum a arătat deja aici departamentul de fact-checking al AFP din Slovacia.

Afirmațiile false au fost deja dezmințite de mai multe organizații, printre care organizația ucraineană de fact-checking Stopfake.org și organizația internațională care funcționează sub egida France 24, The Observers.

În timpul vizitei sale la spital, Zelenski a fost însoțit de fapt de Tatiana Ostashchenko, general de brigadă și comandant al Forțelor Medicale Ucrainene, și nu de Inna Derusova, așa cum susțin postările. Derusova a fost medic militar și a devenit prima femeie care a primit post-mortem cea mai înaltă decorație de stat din partea președintelui Ucrainei. Potrivit presei ucrainene și a spuselor lui Zelenski, ea a murit la datorie în timpul unui bombardament de artilerie rusesc pe 26 februarie, în orașul Ochtyrka.

Realitatea: O înregistrare video îl arată pe comandantul forțelor medicale

Postarea în cauză se referă la o înregistrare video publicată de biroul prezidențial al lui Volodimir Zelenski pe 13 martie 2022, care a fost ulterior preluată de multe alte instituții media. În videoclip, îl vedem pe Zelenski vizitând un spital din Kiev, acordând medalii soldaților răniți:

Cu toate acestea, o privire mai atentă la înregistrarea video (în jurul secundei 0:16) arată, de asemenea, un prim-plan al uniformei femeii care merge în stânga lui Zelenski. Pe uniformă se vede numele Ostashchenko (în ucraineană „Остащенко, n.r.) scris în chirilică, precum și însemnele pentru gradul de general de brigadă al Forțelor Armate ucrainene.

Cadru detaliat al uniformei lui Ostashchenko și o imagine a insignei de general de brigadă (dreapta) descărcată de pe site-ul ukrmilitary.com

În realitate, în videoclipul de la spital apare Tatiana Mikolajivna Ostashchenko, comandantul forțelor medicale ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării și presei ucrainene, președintele Volodimir Zelenski a promovat-o la gradul de general de brigadă pe 24 august 2021.

Ostashchenko poate fi văzut și într-o altă fotografie din timpul vizitei lui Zelenski la soldații răniți la Kiev pe 13 martie, de exemplu aici sau aici. Fotografia, publicată de serviciul de presă al biroului prezidențial, a fost preluată și de agenția globală de știri Reuters.

Captură de ecran de pe site-ul Biroului prezidențial realizată pe 16 martie 2022

Am găsit, de asemenea, o fotografie a lui Ostashchenko din 2016 - la acea vreme în grad de colonel - în baza de date a agenției foto globale Alamy.

Când comparăm pozele lui Ostashchenko și Derusova, putem vedea că sunt două femei diferite.

Imaginea Innei Derusova descărcată de pe pagina de Facebook a Comandamentului Forțelor Medicale ale Forțelor Armate ale Ucrainei (stânga) și imaginea Tatianei Ostashschenko descărcată de pe site-ul media rubryka.com (dreapta)

Inna Mykolaivna Derusova, medic militar de rang superior, avea gradul de sergent. Într-un discurs online din 12 martie 2022, președintele Volodimir Zelenski i-a acordat post-mortem titlul de „Erou al Ucrainei”, împreună cu Ordinul Steaua de Aur, adică cea mai înaltă decorație de stat a Ucrainei. Acest lucru este evidențiat de decretul prezidențial din 12 martie, în care vedem și numele ei.

Potrivit mai multor mass-media, Derusova a fost ucisă la datorie în timp ce trata un soldat rănit de un atac de artilerie rusesc în orașul Ochtyrka, în regiunea Sumy. Moartea ei a fost relatată, de exemplu aici și aici, precum și pe pagina de Facebook a Comandamentului Forțelor Medicale ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Sergent Derusova Inna Mykolaivna. Postumă. Începând din 24 februarie, medicul de luptă senior a îndeplinit sarcini în orașul Okhtyrka, regiunea Sumy. Ea a salvat mai mult de 10 militari, riscându-și propria viață. A murit în urma unui bombardament de artilerie al trupelor rusești, ajutându-i pe răniți. Prima femeie - erou al Ucrainei, care a primit acest titlu post-mortem”, a spus președintele Zelenski despre ea, potrivit transcrierii integrale a discursului său.

Traducerea și adaptarea
Conflictul ucrainean-rus