Un bărbat poartă o mască ciuruită de seringi în timpul unui protest în fața sediului Parlamentului României din București, pe 21 decembrie 2021. ( AFP / Daniel MIHĂILESCU)

Reiner Fuellmich și „Tribunalul Poporului”: o acumulare de dezinformări și teorii ale conspirației

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Așa-numita „Curte Populară a Opiniei Publice” („People's Court of Public Opinion”) ar urma să efectueze o anchetă care va permite să fie depuse acuzații pentru „crime împotriva umanității” împotriva Organizației Mondiale a Sănătății, Forumului de la Davos, a oamenilor de știință și oficialităților. Așa a afirmat, pe 5 februarie 2022, avocatul german Reiner Fuellmich într-un videoclip distribuit de aproape 8,000 de ori într-o săptămână în rândul utilizatorilor români de Facebook, în care a asigurat că „inculpații” au planificat și au impus o „falsă pandemie” lumii. Cu toate acestea, procedura nu are temei juridic și întregul discurs al lui Fuellmich se bazează pe informații false și teorii ale conspirației care au circulat pe tot parcursul pandemiei de Covid-19.

„Știați că... Angela Merkel, Bill Gates, Vladimir Putin... Justin Trudeau... Sebastian Kurz, Emmanuel Macron... Mark Zuckerberg... și mulți alții... au fost elevii lui Klaus Schwab, în programul de formare de noi lideri globali, la Forumul Economic Mondial? Nu știați? Urmăriți ce are de zis despre toată această regie, Reiner Fuellmich, cel care conduce echipa de 1000 de avocați si 10.000 de oameni de știință, în procesul intentat împotriva pLandemistilor, numit și Nurnberg 2.0”, spune această postare de pe Facebook din 14 februarie 2022, care a distribuit de peste 7,700 de ori de atunci. Aceleași afirmații au fost postate aici pe 15 februarie 2022 și distribuite de câteva sute de ori.

Postările distribuie un discurs de aproape 20 de minute pentru „Curtea Opiniei Publice” al avocatului german Reiner Fuellmich, care susține că „nu există nicio pandemie”.

Segmente de lungimi diferite ale acestui discurs au fost distribuite de mii de ori pe rețelele sociale în februarie 2022, în multe limbi, inclusiv spaniolă, engleză, franceză și olandeză și au fost verificate de AFP în Argentina.

Dar declarațiile din discursul lui Fuellmich care fac de fapt parte dintr-un videoclip mai lung de 1,5 ore sunt de fapt o acumulare de afirmații false și nefondate despre pandemia de Covid-19.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 21 februarie 2022

Reiner Fuellmich are un cabinet de avocatură în orașul Göttingen. Din 2020, el promovează un proces colectiv împotriva Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a virusologului german Christian Drosten, al cărui protocol de detectare a SARS-CoV-2 prin teste PCR a ghidat laboratoarele din întreaga lume în timpul pandemiei. Cei care doresc să se alăture procesului trebuie să plătească lui Fuellmich și echipei sale o „rată forfetară” de 800 de euro plus TVA și 10% din sumă dacă, în cele din urmă, cazul este câștigat, după cum se poate citi în secțiunea de „ Întrebări frecvente” a inițiativei.

AFP a verificat în repetate rânduri declarațiile false ale lui Fuellmich cu privire la coronavirus în mai multe limbi, cum ar fi aici în engleză sau aici în franceză. AFP a verificat, de asemenea, dezinformările venite din partea adepților săi, care au asigurat că procesele împotriva OMS au început deja sau că Curtea Supremă canadiană a aprobat procesul său juridic pentru crime împotriva umanității la nivel mondial. Fuellmich însuși a negat inițierea unor astfel de procese pe contul său de Telegram aici și aici.

„Tribunalul Popular al Opiniei Publice”: o inițiativă fără suport juridic

Pe 5 februarie 2022, a fost publicat site-ul Marelui Juriu, în care Fuellmich și alți avocați explică faptul că nu au putut găsi o instanță care să examineze presupusele dovezi care demonstrează că pandemia răspunde „influenței de control a structurilor de putere corupte și criminale”. Prin urmare, se arată în document, ei au întreprins procedura „în afara sistemului [de drept] actual” și au creat un sistem alternativ pe care l-au botezat „Tribunalul Popular al Opiniei Publice”.

Scopul acestei instanțe este de a dovedi juriului (format din „cetățeni ai lumii”) că au existat acțiuni „comise sub pretextul unei pandemii” menite să elimine o parte a populației și să o domine pe restul. Ei speră ca o astfel de demonstrație „să motiveze oamenii din întreaga lume să inițieze proceduri penale și civile (...) împotriva tuturor celor care sunt responsabili penal și civil pentru atrocitățile comise în comunitățile și regiunile lor”.

Printre cei care au fost invitați să „depună mărturie” împotriva Organizației Mondiale a Sănătății, a Forumului de la Davos și a oficialilor politici și din domeniul sănătății se numără Wolfgang Wodarg, Michael Yeadon, Dolores Cahill și Shankara Chetty. Toți aceștia au răspândit dezinformări care au fost deja verificate de AFP în mai multe limbi pe tot parcursul crizei sanitare (aici, aici, aici, aici).

„Nu există o pandemie (de coronavirus), ci o plandemie a testelor PCR”: FALS

Fuellmich descrie în videoclip instrumentul de diagnosticare folosit cel mai mult pentru detectarea SARS-CoV-2, testul PCR, ca parte a unei „operațiuni psihologice elaborate menite să creeze o stare de panică constantă în rândul populației mondiale”. El asigură că „este o minciună faptul că PCR îi poate detecta pe cei care sunt infectați” și că „nu ne poate spune nimic despre o infecție”.

Cu toate acestea, aceste afirmații sunt false, iar capacitatea testului PCR de a detecta o infecție a fost subliniată de experți în numeroase ocazii către AFP (aici, aici).

Contrar a ceea ce spune Fuellmich, testele PCR sunt, în general, considerate a fi „standardul de aur” pentru diagnosticarea Covid-19, a declarat un purtător de cuvânt al Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) în această verificare.

Álvaro Fajardo, doctor în științe biologice și cercetător la laboratorul Experimental Virus Evolution al Institutului Pasteur din Uruguay, a declarat pentru AFP în februarie 2021 că tehnica are două puncte forte: „specificitatea și sensibilitatea sa”.

Specificitatea este capacitatea unui test de a identifica corect un anumit virus și de a nu-l confunda cu un alt agent patogen. Sensibilitatea este capacitatea testului de a detecta virusul, chiar dacă acesta este prezent în cantități mici.

Tehnica de laborator funcționează prin "amplificarea" segmentelor de ADN prezente într-o probă care poate fi nazală, faringiană sau de salivă, după cum se arată în videoclipul de mai jos:

Mai departe în videoclip, Fuellmich susține că la începutul anului 2020 „nu existau cazuri” și că cele înregistrate erau „fals pozitive” (testul iese pozitiv atunci când pacientul nu este contaminat) care „au fost create” prin teste PCR pentru a declara o urgență sanitară internațională pentru „a putea folosi medicamente netestate și injecții experimentale pe oameni”.

Ideea că testele PCR dau o majoritate de rezultate fals pozitive a circulat pe tot parcursul pandemiei. Experții au explicat deja în numeroase ocazii pentru AFP (cum ar fi aici, în limba franceză) că testele PCR sunt fiabile și că rezultatele „fals pozitive” sunt extrem de rare.

Experții au declarat pentru AFP, în cadrul acestei verificări în limba franceză, că testele utilizate în Franța și Belgia, de exemplu, au o specificitate cuprinsă între 96% și 99%.

În ceea ce privește testele false negative (când testul iese negativ în timp ce pacientul este contaminat), infectologul argentinian Omar Sued a explicat pentru AFP în această verificare că „pot exista rezultate fals negative în primele zile ale bolii”, deoarece testele necesită o valoare minimă de virus pentru a putea fi detectate.

Covid-19 nu este mai periculos decât gripa comună: FALS

De asemenea, Fuellmich numește Covid-19 o „legendă a epidemiei de la piața umedă din Wuhan” și susține că „virusul nu este mai periculos decât gripa comună”.

Gripa sezonieră (gripa) și Covid-19 au simptome similare, după cum este explicat pe site-ul OMS. Dar rata de reproducere și rata de mortalitate, precum și posibilitățile de tratament sunt diferite.

Cu toate acestea, experții intervievați de AFP în mai multe verificări (de exemplu aici și aici) subliniază că Covid-19 este mai periculos decât gripa.

„Nu este intenția de a banaliza gripa, pentru că este o boală gravă pentru persoanele din grupele de risc. Dar compararea unei pandemii precum Covid-19 cu o epidemie de gripă nu are prea mult sens”, a declarat pentru AFP Sibylle Bernard-Stoecklin, epidemiolog la serviciul francez de sănătate Santé publique France, în octombrie 2020. „În ceea ce privește complicațiile, cifrele sunt mult mai mici în cazul gripei, deși infecțiile respiratorii acute apar în cazul ambelor boli”, a adăugat la acea vreme Frédéric Altare, director de cercetare la Inserm.

Un studiu publicat în decembrie 2020 în revista medicală The Lancet, care a examinat date din Franța - înainte ca vaccinarea împotriva Covid-19 să înceapă în această țară - a confirmat riscul crescut pentru Covid-19. Acesta a constatat că rata mortalității în spital pentru pacienții cu Covid-19 în martie și aprilie 2020 a fost de 16,9%, comparativ cu 5,8% pentru pacienții cu gripă dintr-o perioadă comparabilă. Studiul a concluzionat, de asemenea, că durata mediană a internării la terapie intensivă pentru Covid-19 a fost de două ori mai lungă decât pentru gripă.

Potrivit datelor publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2018, se estimează că numărul anual de decese cauzate de gripă se situează între 290,000 și 650,000 la nivel mondial. În comparație, pandemia Covid-19 a ucis aproape 5,9 milioane de persoane în întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui calcul stabilit pe 21 februarie 2022 de AFP.

Fuellmich mai susține că „rata de mortalitate a acestei infecții [Covid-19] este cuprinsă între 0,14% și 0,15% sau chiar mai mică”. Acest lucru este fals. Rata mortalității variază substanțial în funcție de țară, dar, potrivit statisticilor de la Universitatea Johns Hopkins, majoritatea se încadrează între 0,5% și 5%. România are una dintre cele mai mari rate de mortalitate, de 2,4%.

Covid-19 poate fi tratat cu vitamina C, D, zinc, ivermectină și hidroxiclorochină: NEFONDAT

Avocatul susține în videoclip că coronavirusul „poate fi tratat în siguranță și eficient cu vitamina C, D, zinc etc, dar și cu ivermectină, hidroxiclorochina, etc, dar aceste tratamente sunt interzise”. Această idee circulă din 2020, și a fost deja verificată de AFP: până în prezent nu există nicio dovadă științifică solidă a eficacității lor împotriva coronavirusului.

Vitaminele stimulează sistemul imunitar, dar nu există nicio dovadă că acestea previn transmiterea Covid-19 sau că o vindecă, după cum se explică în mai multe verificări (aici, aici, aici).

Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH) afirmă că nu există dovezi că consumul de vitamina C sau vitamina D are un impact asupra prevenirii sau tratamentului Covid-19.

Dacă „vitaminele C și D stimulează sistemul imunitar”, acest lucru nu împiedică infectarea cu virusul, care se transmite „pe cale respiratorie, prin mâini sau nas”, a explicat pentru AFP epidemiologul belgian Yves Coppieters.

Zincul este un nutrient care poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor. Deși există unele dovezi că zincul ajută organismul să lupte împotriva răcelii comune, Academiile Naționale Americane de Științe, Inginerie și Medicină spune că „oamenii de știință nu știu dacă ajută la ameliorarea simptomelor Covid-19”.

„Zincul este un metal toxic și, deși inhibă anumite enzime virale, nivelul necesar (pentru a preveni sau trata Covid, n.red.) nu ar fi tolerat în organism”, a explicat Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading, Anglia.

Ivermectina este un medicament - de uz veterinar și uman - utilizat împotriva paraziților, cum ar fi scabia, oncocerculoza (onchocerciasis) sau păduchii. Acest tratament ieftin este utilizat pe scară largă în zonele din lume afectate de infestări parazitare.

În timp ce unele studii clinice sunt încă în curs de desfășurare pentru a testa eficacitatea ivermectinei la pacienți, eficacitatea acesteia pentru a preveni sau a vindeca Covid-19 nu a fost, până în prezent, demonstrată, au indicat mai mulți experți și instituții în această verificare.

EMA sfătuiește împotriva utilizării ivermectinei pentru tratamentul Covid-19, deoarece datele științifice recente nu susțin beneficiile acesteia, în timp ce OMS a recomandat ca ivermectina să fie utilizată pentru tratamentul Covid-19 doar în cadrul unor studii clinice, în ghidurile publicate la 31 martie 2021. Și chiar și acest ultim studiu, publicat la 18 februarie 2022, nu a dovedit eficacitatea acestui medicament împotriva Covid-19.

Un lucrător din domeniul sănătății arată o sticlă de Ivermectin, în Cali, Columbia, la 21 iulie 2020 ( AFP / Luis ROBAYO)

În prezent, nu există dovezi nici în ceea ce privește eficacitatea hidroxiclorochinei. Studiile randomizate (metoda considerată cea mai fiabilă pentru testarea unui tratament, cu un grup care primește tratamentul și un grup de control care primește un placebo), cum ar fi în cazul studiului britanic Recovery, al studiului francez Hycovid sau al studiului Solidarity realizat de OMS, au concluzionat că nu este eficientă împotriva Covid-19.

Vaccinurile sunt ineficiente, periculoase și modifică ADN-ul: FALS

Fuellmich numește vaccinurile „injecții experimentale” și susține că acestea nu sunt necesare pentru a combate SARS-CoV-2. El mai spune că campaniile de vaccinare la nivel mondial sunt concepute pentru „controlul populației” și vor duce la o „reducere masivă a populației”. Aceste afirmații au fost deja verificate de mai multe ori de AFP (aici, aici, aici).

Vaccinurile împotriva Covid și-au demonstrat eficacitatea în prevenirea apariției unor forme grave ale bolii.

Potrivit unui studiu al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, publicat în noiembrie 2021, se estimează că vaccinurile împotriva Covid-19 au salvat viețile a aproape o jumătate de milion de persoane de peste 60 de ani între decembrie 2020 și noiembrie 2021.

Potrivit statisticilor din diferite țări, compilate pe portalul Universității Oxford Our World in Data, rata de mortalitate din cauza bolii este semnificativ mai mică în rândul celor vaccinați decât în rândul celor nevaccinați.

Datele din cea mai recentă săptămână analizată (7 - 13 februarie 2022) în România arată că 50,6% din cazurile confirmate de Covid-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate, în timp ce 80,1% din decese au fost înregistrate la persoane nevaccinate. Dintre cei vaccinați care s-au îmbolnăvit, 47% din persoane erau fie în perioada imediată după vaccinare, fie la mai mult de 6 luni de la ultima doză.

Un tânăr primește un vaccin împotriva Covid-19 la Berlin, pe 30 august 2021 ( Tobias SCHWARZ)

De asemenea, Fuellmich susține că vaccinurile cu ARN mesager, cum ar fi cele ale Pfizer sau Moderna, „manipulează ADN-ul” populației. Dar acest lucru este fals. Aceste vaccinuri nu au capacitatea de a afecta nucleul genomului, așa cum a verificat AFP în mai multe rânduri (aici, aici, aici).

Siguranța vaccinurilor Covid-19 a fost demonstrată. EMA subliniază că vaccinurile împotriva Covid-19 pot fi autorizate în Europa numai dacă „respectă toate cerințele de calitate, siguranță și eficacitate prevăzute în legislația farmaceutică a UE”.

Vaccinurile cu ARNm de la Pfizer și Moderna au fost asociate cu un risc crescut de miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac, în special la adolescenții tineri de sex masculin. Dar aceste cazuri și reacțiile adverse grave la vaccinuri rămân rare. EMA a declarat că beneficiile ambelor vaccinuri depășesc în continuare efectele secundare.

Subliniind presupusa periculozitate a vaccinului, Fuellmich afirmă, de asemenea, că „nu a existat niciun exces de mortalitate nicăieri până când au început cu injecțiile experimentale”. Atunci când, în medie, mai multe persoane mor într-o anumită săptămână, acest lucru se numește exces de mortalitate.

Acest lucru este fals: numai la sfârșitul anului 2020, la aproape un an după primele infecții cu SARS-CoV-2 și când abia începeau primele campanii de vaccinare, excesul de mortalitate era în creștere. într-un mod generalizat în lume, ajungând la 21% în Franța sau 33% în Statele Unite.

În România, de exemplu, mortalitatea excesivă a crescut în septembrie 2021, odată cu începutul celui de-al patrulea val al epidemiei. Oficial, au fost cu 14% mai multe decese (din orice cauză) decât în septembrie 2020 (când a început al doilea val) și cu 30% mai multe decât în septembrie 2019. Un raport al Comisiei Europene privind situația sanitară din România a mai arătat că numărul mediu de decese la un milion de locuitori de la începutul pandemiei până la sfârșitul lunii august 2021 a fost cu 12% mai mare decât media țărilor din UE.

Cu privire la definiția unei pandemii

Fuellmich spune că epidemia de „Gripa porcină” sau focarul de H1N1 din 2009 a fost conceput „de un grup de sociopați și psihopați super-bogați” care ar fi schimbat definiția unei pandemii pentru a exclude H1N1 ca atare „și a distrage atenția oamenilor de la acțiunile lor frauduloase.”

OMS definește o pandemie ca fiind „răspândirea la nivel mondial” a unei noi boli, potrivit documentului intitulat „Pandemic influenza risk management: a WHO guide to inform and harmonize national and international pandemic preparedness and response”, elaborat în 2017 pentru pandemiile de gripă.

Acest ghid este o actualizare a două documente anterioare, din 2005 și 2009, care includ descrierea și clasificarea unei serii de faze pentru a ghida acțiunea autorităților în cazul apariției unei pandemii.

Modificările din 2009 la care se referă Fuellmich se concentrează asupra acestor faze. În faza 5, virusul se răspândește de la o persoană la alta în cel puțin două țări dintr-o regiune și se așteaptă ca pandemia să fie iminentă. Faza 6 reprezintă pandemia propriu-zisă și este caracterizată ca fiind o situație în care există focare de boală la nivel comunitar în cel puțin o țară dintr-o altă regiune decât cea detectată în faza anterioară.

Într-adevăr, a avut loc o schimbare: în precedentul document din 2005, începutul unei pandemii era, de asemenea, marcat la faza 6, dar era definit ca fiind existența unei „transmisii crescute și susținute în rândul populației generale” în „mai multe țări” (gripa H1N1, ca și Covid-19, s-a răspândit pe toate continentele).

Dar, contrar a ceea ce sugerează Fuellmich, Covid-19 ar fi fost considerată o pandemie chiar și înainte ca modificările aduse definiției să fie introduse în 2009.

„Marele complot” al celor puternici?

Potrivit lui Fuellmich, pandemia este o mascaradă folosită de Forumul Economic Mondial pentru a distruge democrațiile și întreprinderile mici și mijlocii din lume și pentru a instaura un guvern unic cu o monedă unică și un pașaport digital „care să ne controleze toate mișcările”.

Avocatul asigură că aceste obiective sunt clar stabilite în inițiativa „The Great Reset”: o serie de propuneri ale Forumului Economic Mondial pentru reconstrucția economiei globale după criza din domeniul sănătății.

Fondatorul și președintele executiv al Forumului Economic Mondial (WEF), Klaus Schwab, la deschiderea Agendei WEF Davos la Cologny, lângă Geneva, pe 17 ianuarie 2022 ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Cu toate acestea, nimic din ceea ce prezice Fuellmich nu se regăsește în obiectivele inițiativei, care solicită, în schimb, realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, cunoscute sub numele de Agenda 2030.

AFP a verificat deja diverse teorii ale conspirației despre „Marea Resetare” și Agenda 2030 a Națiunilor Unite (aici, aici).

Fuellmich susține, de asemenea, că operațiunea „Dark Winter” („Iarna întunecată”) din 2001, un raport al Fundației Rockefeller din 2010 și Evenimentul 201 din 2019 au pregătit terenul pentru „falsa pandemie”.

Aceste trei inițiative au constat în proiecții și speculații cu privire la scenarii viitoare, de la o pandemie la un atac biologic cu virusul variolei și până la atacuri informatice. Cu toate acestea, nu erau previziuni, ci simulări menite să îmbunătățească înțelegerea amenințărilor și a problemelor care ar putea apărea, precum și evaluarea resurselor disponibile pentru a le face față și dezvoltarea de idei pentru a ajunge la soluții.

Afirmațiile despre Evenimentul 201 care spun că acesta este o presupusă dovadă că pandemia a fost planificată au fost deja verificate de AFP.

COVID-19 VACCINARE