O fotografie de la un protest din Elveția alimentează afirmațiile înșelătoare privind decesele copiilor cauzate de vaccinurile Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Postări distribuite de sute de ori pe Facebook în februarie 2022 pretind să arate un „protest după moartea unor copii vaccinați” în Geneva, Elveția, cu zece sicrie mici puse în fața protestatarilor. Dar această afirmație este înșelătoare: autoritățile sanitare elvețiene au confirmat pentru AFP că nu a fost înregistrat niciun singur deces al unui copil vaccinat împotriva Covid-19 în Elveția. Sicriele folosite la demonstraţie au fost simbolice, au declarat organizatorii pentru AFP. Ei susțin, de asemenea, că afirmația lor că copii au murit din cauza vaccinurilor Covid-19 se bazează pe raportările făcute către sistemul de supraveghere american VAERS. Acestea, însă, nu demonstrează o legătură între vaccinare și deces.

„Protest Elveția, după moartea unor copii vaccinați”, spune descrierea unei fotografii postate pe Facebook pe 3 februarie 2022 și distribuite de peste 560 de ori de atunci. Fotografia arată oameni stând în spatele unui cerc de cel puțin zece cutii de carton în formă de sicrie cu animale de pluș deasupra și purtând nume populare precum Zoé și Noah, precum și mesajul „adus la tine de” și sigla companiei farmaceutice și producătorului de vaccin Covid-19 Pfizer.

„Trebuiau să moară ca să înțeleagă ceva și să facă protest???”, spune un comentariu la una dintre postăre. „De vină sunt și părinții ca își duc copii la vaccinat cu acest ser ucigaș”, spune un altul.

Aceeași imagine a mai fost postată cu afirmații similare aici, aici și aici și a fost distribuită de zeci de ori. De asemenea, a fost postată de utilizatorii de social media și în alte limbi, precum finlandeză sau sârbă, unde a fost distribuită cu afirmația că arată „un protest al părinților și membrilor familiilor ai căror copii au murit din cauza vaccinării” sau că animalele de pluș de pe cutii sunt „jucăriile care au aparținut copiilor care și-au pierdut viața din cauza vaccinării”. AFP Belgrad a demontat afirmațiile înșelătoare aici.

Protestul a avut loc la Geneva pe 29 ianuarie 2022, împotriva măsurilor de sănătate și a restricțiilor care afectează copiii și care vizează stoparea răspândirii virusului SARS-CoV-2 . Protestul a fost organizat de „Colectivul Copilărie, Educație, Sănătate și Drept” (Collectif Enfance, Education, Santé et Droit, EESD, în franceză).

Cu toate acestea, sicriele erau „simbolice”, după cum au confirmat organizatorii pentru AFP Belgrad într-un email din 10 februarie 2022. Nu s-a înregistrat niciun deces de copii sau adolescenți care să fi fost vaccinați împotriva Covid-19 până la data de 21 februarie 2022, au precizat autoritățile sanitare elvețiene.

Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 23 februarie 2022

Niciun deces al copiilor în urma unei vaccinări Covid-19 în Elveția

Swiss Medic, institutul public însărcinat cu evaluarea produselor terapeutice, a anunțat pe 10 decembrie 2021 că autorizează vaccinul Pfizer Covid-19 pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Oficiul Federal de Sănătate Publică a recomandat părinților să își vaccineze copiii, precizând că dozele vor fi disponibile din ianuarie 2022, dar cantoanele sunt responsabile de organizarea vaccinării. Aceasta a început pe 12 ianuarie 2022, în cantonul Geneva.

Swiss Medic publică în mod regulat date despre efectele secundare raportate în urma vaccinării cu Covid-19. Ultimul său raport pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 8 februarie 2022 arată că niciun efect secundar suspectat nu a fost raportat pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, iar 148 au fost raportate pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Captură de ecran de pe site-ul Swiss Medic realizată pe 11 februarie 2022

Niciunul dintre aceste raportări nu se referă la cazuri de decese care ar fi survenit în urma vaccinării „în acest interval de vârstă (copii și adolescenți)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Swissmedic Lukas Jaggi pentru AFP Belgrad într-un email din 8 februarie 2022. Niciun caz de deces în urma vaccinării în rândul minorilor nu a fost înregistrat până în prezent, a confirmat Jagi într-un alt email pe 21 februarie 2022.

„Până în prezent, Swissmedic a evaluat aproximativ 200 de raportări în legătură cu decesul unei persoane vaccinate după o perioadă mai mult sau mai puțin lungă de timp. Aceste declarații conțin doar adulți cu vârsta de peste 20 de ani și sunt analizate cu o atenție deosebită. Conform ultimelor concluzii, (...) în pofida concordanței temporale, nu există în prezent nicio dovadă că vaccinurile cu ARNm au provocat decese sau ar fi provocat o creștere a numărului de decese”, a scris el.

„Nu avem cunoștință de niciun caz de deces al copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în urma vaccinării cu Covid-19”, a declarat pentru AFP Belgrad purtătorul de cuvânt al Biroului Federal de Sănătate Publică, Nani Moras, într-un email din 9 februarie 2022.

Afirmații înșelătoare privind efectele secundare raportate la sistemul american VAERS

EESD a declarat pentru AFP Belgrad, într-un email din 10 februarie 2022, că ei consideră că unele dintre măsurile sanitare adoptate pentru a limita răspândirea virusului SARS-Cov-2, care provoacă Covid-19, echivalează cu un „abuz asupra copiilor”, citând sistemul american de raportare a efectelor secundare VAERS ca dovadă a efectelor secundare grave sau mortale provocate de vaccinare.

După cum se explică pe site-ul său, Sistemul de raportare a evenimentelor adverse la vaccinuri (VAERS) este ”un sistem național de avertizare timpurie pentru a detecta posibilele probleme de siguranță ale vaccinurilor autorizate în SUA. VAERS este gestionat în comun de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) și de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA)”.

Sistemul de raportare „se bazează pe persoane fizice” pentru a trimite raportări și acceptă raportări de la „oricine”, în timp ce ”profesioniștii din domeniul sănătății sunt obligați să raporteze anumite evenimente adverse, iar producătorii de vaccinuri sunt obligați să raporteze toate evenimentele adverse care ajung în atenția lor”.

VAERS a făcut obiectul unei examinări amănunțite de la lansarea vaccinurilor Covid-19, deoarece unele persoane și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța vaccinurilor și, în special, a vaccinurilor cu ARNm, care folosesc o nouă technologie pentru a învăța sistemul imunitar să protejeze organismul împotriva virusului Sars-Cov-2.

Persoanele care se opun vaccinării susțin în mod eronat că datele VAERS arată o cantitate enormă de efecte secundare grave și decese atribuite vaccinurilor Covid-19. Acest lucru este înșelător: ei ignoră numeroasele avertismente conform cărora „VAERS nu este conceput pentru a determina dacă un vaccin a cauzat o problemă de sănătate” și concluziile conform cărora vaccinurile sunt eficiente și benefice de către CDC și FDA, care analizează datele trimise către VAERS. AFP a scris despre astfel de afirmații înșelătoare de mai multe ori, cum ar fi aici și aici.

Înainte de a accesa datele VAERS, trebuie să confirme că „a citit și a înțeles clauza de declinare a responsabilității”, care precizează că „rapoartele VAERS nu pot fi folosite singure pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la un eveniment advers sau la o boală”.

Un soldat elvețian umple o seringă cu vaccinul Moderna împotriva Covid-19 în Delemont, nordul Elveției, pe14 decembrie 2021 ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Citarea VAERS pentru a susține că vaccinurile Covid-19 provoacă decese masive și leziuni grave este, prin urmare, incorectă, deoarece raportările nu sunt verificate și legătura de cauzalitate nu a fost stabilită.

CDC, care co-administrează VAERS, a publicat pe 19 decembrie 2021 datele în urma administrării a peste 8 milioane de doze la copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. „În total, 4.149 (97,6%) de rapoarte VAERS au fost pentru evenimente neserioase, iar 100 (2,4%) au fost pentru evenimente grave”, se arată în raport pentru datele colectate între 3 noiembrie 2021 (când vaccinurile Covid-19 au devenit disponibile pentru acest interval de vârstă) și 19 decembrie 2021. Jumătate dintre evenimentele adverse raportate au vizat vărsături și febră.

„VAERS a primit două raportări de deces în timpul perioadei de analiză; ambele sunt în curs de revizuire. Aceste decese au survenit la două femele, cu vârste de 5 și 6 ani, ambele având antecedente medicale complicate și o stare de sănătate fragilă înainte de vaccinare. Niciuna dintre date nu sugerează o asociere cauzală între deces și vaccinare”, se arată în raport.

În ceea ce privește copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, vaccinul a fost autorizat pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani în mai 2021 în SUA, iar cei cu vârste de peste 16 ani au putut să îl facă din decembrie 2020. Cel mai recent raport al CDC privind siguranța vaccinurilor pentru acei adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, publicat în iulie 2021, nu confirmă niciun deces cauzat de vaccinare.

Conform datelor VAERS, 9,3% dintre rapoartele de evenimente adverse au fost pentru „evenimente grave, inclusiv decese”. În raport se precizează că „CDC a examinat 14 rapoarte de deces după vaccinare”, dar până în prezent nu s-a stabilit că niciunul dintre aceste cazuri nu a fost cauzat de vaccinare, deși șase erau încă în curs de examinare la momentul publicării.

În plus, în datele actualizate din întreaga populație nu este menționat niciun deces în rândul beneficiarilor de vaccinuri cu vârsta sub 18 ani cauzat de vaccinare.

Raportările privind decesele în rândul tuturor persoanelor care au primit un vaccin Covid-19 sunt înregistrate și investigate. Există decese legate de vaccinarea cu Covid-19, dar acestea sunt extrem de rare, așa cum AFP a explicat deja aici .

După cum notează CDC aici, „mai mult de 547 de milioane de doze de vaccinuri Covid-19 au fost administrate în Statele Unite din 14 decembrie 2020 până în 14 februarie 2022”. Instituția de sănătate a primit "12.304 rapoarte preliminare de deces (0,0022%)" în rândul persoanelor vaccinate. Dar până în prezent s-a stabilit că doar nouă cazuri au fost cauzate de vaccinare, niciunul în rândul minorilor și niciunul de vaccinul Comirnaty.

„Continuarea monitorizării a identificat decese suplimentare, pentru un total de nouă decese asociate cauzal cu vaccinarea Johnson & Johnson Janssen COVID-19. CDC și FDA continuă să analizeze rapoartele de deces în urma vaccinării COVID-19 și să actualizeze informațiile pe măsură ce acestea devin disponibile”, precizează CDC.

Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE