Acest polițist nu este revoltat pe un ordin al guvernului italian, ci pe manifestanți

O înregistrare video care pretinde că arată un polițist supărat pe un „ordin” al guvernului italian de a dispersa o manifestație cu gaze lacrimogene a fost distribuită de zeci de mii de ori pe rețelele de socializare începând cu octombrie 2021, pe fondul protestelor care au avut loc împotriva măsurilor sanitare luate pentru a împiedica răspândirea Covid-19. Cu toate acestea, videoclipul în cauză datează din 2013, iar polițistul nu este supărat pe executiv, ci pe proiectilele aruncate de protestatarii studenți în timpul unei manifestații împotriva băncilor.

„POLIȚIA ITALIANĂ: NU VOI MERGE ÎMPOTRIVA POPORULUI MEU! Şeful brigadei de poliție este revoltat de ordinul Guvernului și refuză să atace oamenii neînarmați, să-i stropească cu apă și să-i stropească cu gaze lacrimogene!”, spune această postare de pe Facebook din 25 octombrie 2021, distribuită de peste 72,000 de ori de atunci.

Postarea este însoțită de o înregistrarea video, care durează 1 minut și 27 de secunde, și arată un polițist italian care strigă la persoane care nu apar în imagine înainte de a-și arunca casca într-o mașină aparținând unității sale, într-o stare de furie. În colțul din dreapta sus al videoclipului apare sigla cotidianului italian „Il Fatto Quotidiano”.

Același videoclip a mai fost postat aici pe 24 octombrie 2021 și aici pe 16 februarie 2022 și distribuit de câteva zeci de ori.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 17 februarie 2022

Videoclipul a circulat și în alte limbi, cum ar fi germană și franceză, în octombrie 2021, într-o perioadă în care au avut loc proteste împotriva „certificatului verde” al țării.

O căutare rapidă a videoclipului pe Youtube arată însă că acesta a fost publicat pentru prima dată în 2013, cu mult înainte de pandemia de coronavirus care a început în primăvara anului 2020 și de măsurile luate de autoritățile italiene pentru a încerca să răspândirea virusului.

O căutare pe site-ul cotidianului „Il Fatto Quotidiano” relevă, de asemenea, un articol despre o manifestație desfășurată în orașul Bologna în februarie 2013, precum și un videoclip în care apare fragmentul distribuite în ultimele luni pe rețelele de socializare. De asemenea, videoclipul arată cum ofițerii de poliție sunt loviți de obiecte și grenade fumigene.

Cotidianul italian „La Repubblica” a relatat, de asemenea, despre această demonstrație pe 15 februarie 2013, aici și aici. Potrivit ambelor materiale, înregistrarea video a fost realizată în cadrul unei manifestații studențești împotriva băncilor italiene, în timpul căreia au fost rupte afișe electorale din stațiile de autobuz și au fost vizate sediile a două partide italiene. De asemenea, au fost aruncate ouă în sediile a două bănci și în ofițeri de poliție.

Potrivit „La Repubblica” și „Il Fatto Quotidiano”, furia polițistului, imortalizată în videoclip, a izbucnit după un atac al protestatarilor. „Eu și oamenii mei suntem ținta acestor atacuri”, spune el, potrivit unei traduceri a cuvintelor sale realizată de către un jurnalist din biroul AFP din Italia. „A fost bine să demonstrăm”, dar acest lucru trebuie să fie „făcut cu respect”.

Contrar descrierilor care însoțesc videoclipul postat pe rețelele de socializare, polițistul nu este revoltat împotriva guvernului, ci împotriva atitudinii unor manifestanți. Demonstrația nu a avut nimic de-a face nici cu introducerea în Italia a „certificatului verde” devenit obligatoriu pe 15 octombrie 2021, care a stârnit un val de proteste în țară.

În timpul pandemiei au existat mai multe cazuri de dezinformare în care utilizatorii de social media au afirmat că „poliția s-a alăturat” protestatarilor într-o formă sau alta. Dar aici și aici, de exemplu, AFP a arătat că lucrurile nu au stat așa.

Introdus în luna august 2021 în Italia pentru muzee, evenimente sportive și restaurante, certificatul verde trebuie să arate că o persoană a fost fie vaccinată împotriva Covid-19, fie s-a vindecat de Covid-19, fie s-a testat negativ. Liderul guvernului, Mario Draghi, anunțase în septembrie 2021 că aceasta va fi extinsă la toate locurile de muncă începând cu 15 octombrie și a avertizat că angajații care vor refuza să se conformeze vor fi sancționați cu suspendarea salariului.

Din februarie 2022, Italia a înăsprit regulile de utilizare a certificatul verde COVID.

Certificatul verde a scos mii de oameni în stradă în Italia, în cadrul unor demonstrații care au fost uneori marcate de violențe. Italia a fost prima țară europeană care a fost lovită din plin de pandemie, înregistrând peste 12,2 milioane de cazuri confirmate de Covid-19 și peste 151 de mii de decese, raportate către Organizația Mondială a Sănătății. Până la data de 17 februarie 2022, au fost administrate în total peste 132 de mii de doze de vaccin împotriva Covid-19, însemnând că 88,78% din populația cu vârsta peste 12 ani a fost imunizată.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne