Un agent de securitate stă în fața Curții Superioare de Justiție din Toronto, Ontario, în noiembrie 2020. (AFP / Cole Burston)

Curtea Supremă din Canada nu judecă niciun dosar legat de „crime împotriva umanității în numele pandemiei”

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Mai multe postări de pe rețelele de socializare susțin că Curtea Supremă a Canadei a fost de acord să audieze un caz în care mai mulți oficiali, inclusiv Statul Cetății Vaticanului, Organizația Mondială a Sănătății, Fundația Bill și Melinda Gates și prim-ministrul canadian Justin Trudeau sunt acuzați de „crime împotriva umanității” pentru implementarea măsurilor de sănătate publică împotriva Covid-19. Această afirmație este falsă; documentul folosit ca dovadă a fost depus la o instanță provincială unde a fost respins în așteptarea apelului, iar instanța supremă din Canada a confirmat că nu există un astfel de dosar în registrul său.

Așadar aici începe! Prima Curte Supremă a unei țări din lume care acceptă să judece acuzațiile de crime împotriva umanității în numele pandemiei. Celebrii avocații Reiner Fuellmich, RF Kennedy jr și Dalores Cahill au dat în judecată guvernul Canadei, WHO, GAVI, Vaticanul, Societatea Iezuiților, Autoritatea de Sanatate Publica a Canadei, Fundația Bill Gates”, spun mai multe postări de pe Facebook din mai 2021 (aici, aici, aici) care adaugă că „avocatul german Fuellmich spune ca acțiuni similare se vor introduce în USA, Germania, Italia, Franța”.

Postările au distribuit o captură de ecran a unui articol publicat pe un site numit Philosophers Stone pe 5 mai 2021, care susține, de asemenea, că „Curtea Supremă canadiană a acceptat cazul pentru crime împotriva umanității prezentat de Dr. Reiner Fuellmich, R.F. Kennedy jnr și Dalores Cahill”. Cu toate acestea, articolul a fost actualizat între timp pentru a spune că „acesta nu este un caz real în fața instanțelor judecătorești”, dar afirmațiile originale continuă să circule pe platformele de socializare. De atunci au fost distribuite de peste 15,000 de ori.

Captură de ecran a postării pe Facebook realizată pe 11 iunie 2021

Afirmații similare au fost, de asemenea, distribuite în engleză și spaniolă la începutul lunii mai 2021. AFP Canada și AFP Argentina au constatat că un astfel de caz nu există în registrul Curții Supreme a Canadei și a demontat afirmațiile.

Cine sunt Fuellmich, Kennedy Jr. și Cahill

Cei trei citați în postările virale, Reiner Fuellmich, Robert F. Kennedy Jr. și Dolores Cahill, ca fiind cei care au început acest proces, sunt cunoscuți pentru că au răspândit dezinformări în timpul pandemiei de Covid-19.

Reiner Fuellmich este avocat cu o firmă de avocatură în orașul german Göttingen. De-a lungul anilor, a intentat numeroase procese, precum o acțiune colectivă împotriva Hypovereinsbank în care a reprezentat 4,500 de clienți ai acelei instituții financiare. De asemenea, a dat în judecată Deutsche Bank, fără rezultate, deși în unele publicații acțiunea împotriva Volkswagen sunt citate ca fiind realizări judiciare. Fuellmich și-a exprimat intenția de a da în judecată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), guvernul german și unele personalități din lumea științei pentru că au „mințit” populația cu privire la coronavirus. Mai multe dintre afirmațiile sale false cu privire la criza sănătății au fost verificate de AFP în trecut (aici, aici).

Robert F. Kennedy Jr. este un avocat american specializat în dreptul mediului și un activist anti-vaccin proeminent, care susține teorii discreditate, cum ar fi relația de cauzalitate dintre vaccin și autism. El este administratorul site-ului de Apărare a Sănătății Copiilor, dedicat în cea mai mare parte chestionării eficacității și siguranței vaccinurilor. AFP a verificat afirmațiile sale în timpul pandemiei (aici, aici).

Dolores Cahill este cercetător specializat în proteomică, care a lucrat ca profesor la Universitatea din Dublin, Facultatea de Medicină, dar a fost concediată în martie 2021 din cauza comentariilor sale repetate false despre coronavirus. Ea a condus, de asemenea, „Partidul pentru Libertatea Irlandeză”, un partid de dreapta din care a demisionat la câteva zile după ce și-a pierdut contractul cu universitatea. AFP a verificat deja și câteva dintre afirmațiile sale (aici, aici).

Un caz la Curtea Supremă din Canada?

Majoritatea postărilor de pe Facebook includ o captură de ecran a procesului menționat anterior, publicat de un site numit Philosophers Stone.

Captură de ecran a documentului publicat de Philosophers Stone realizată la 11 iunie 2021

Deși menționate în postările de pe Facebook, în documentul publicat de site-ul menționat pe 11 ianuarie 2021, Fuellmich, Kennedy Jr. și Cahill nu sunt enumerați ca reclamanți, în locul lor fiind mai degrabă cinci cetățeni canadieni numiți, precum și alți „John Doe” și „Jane Doe”, reprezentați de avocații Michael Swinwood și Liza Swale, care sunt asociați cu organizația Bătrâni Fără Frontiere.

Printre inculpații numiți în proces se numără Papa Francisc, Statul Vatican, Regina Elisabeta a II-a, Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății, Fundația Bill și Melinda Gates, prim-ministrul Justin Trudeau și procurorul general al Canadei, care sunt acuzați că „au avansat cu bună știință și cu intenție, au promovat, au adoptat și fabricat protocoale Covid-19, au folosit grupul de lucru și protocoale medicale care încalcă termenii și dispozițiile Legii privind crimele împotriva umanității și crimele de război (pagina 7 a documentului)”.

Dosarul, care are peste 120 de pagini, include afirmații false despre coronavirus, precum faptul că nu a fost niciodată izolat și că testele PCR sunt „nespecifice”. De asemenea, susține că materialul ARNm din vaccinuri „va schimba genomul (persoanele vaccinate)”. Aceste afirmații au fost deja verificate de către AFP în trecut (aici, aici, aici).

Titlul procesului indică în mod clar că a fost depus la Curtea Superioară din Ontario, un organ judiciar provincial, care nu este Curtea Supremă a Canadei.

Contactată de AFP, Curtea Supremă a Canadei a confirmat că nu există un astfel de caz în fața sa.

„După efectuarea unor verificări, pot confirma că acest dosar nu există la Curtea Supremă din Canada și că Curtea nu a emis nicio decizie în acest sens”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organului judiciar din Ottawa în mai 2021.

Pe site-ul său, Curtea afirmă că „audiaza recursurile din deciziile celor mai înalte curți de ultimă instanță din provincii și teritorii, precum și de la Curtea Federală de Apel și Curtea de Apel Marțială din Canada”.

Curtea Superioară din Ontario a confirmat AFP că cazul a fost respins potrivit regulii 2.1 din Regulile de procedură civilă, care prevede că „instanța poate, din proprie inițiativă, să suspende sau să respingă o procedură dacă procedura pare să fie frivolă sau ofensatoare sau este un abuz la procesul instanței.”

Captură de ecran care arată respingerea procesului realizată pe 11 mai 2021 de AFP Canada. Documentul a fost furnizat de Curtea Superioară din Ontario.

Un purtător de cuvânt al Curții de Apel pentru Ontario a confirmat în luna mai că acest caz a fost „deschis cu un termen limită pentru finalizarea apelului până la 18 mai 2021”.

Documentele furnizate de Curtea Superioară din Ontario către AFP au confirmat, de asemenea, că Fuellmich, Kennedy Jr. și Cahill nu au fost implicați în acest proces.

Captură de ecran cu lista persoanelor implicate în proces realizată pe 11 mai 2021 de AFP Canada. Documentul a fost furnizat de Curtea Superioară din Ontario.

Fuellmich a negat că este implicat în proces

Pe 8 mai, avocatul Reiner Fuellmich a negat pe canalul său Telegram că se află în spatele procesului. „Știrea potrivit căreia un proces intentat de Robert F. Kennedy Jr, prof. Dolores Cahill și de către mine pentru crime împotriva umanității a fost acceptat de cea mai înaltă instanță din Canada este falsă”, se arată în mesaj. „Nu există un proces intentat de acești trei oameni - deși cooperează unul cu celălalt. Procesul publicat în acest context este o acțiune colectivă formulată de avocatul canadian Michael Swinwood, care cooperează cu mine. Procesul este acum în curs în a doua instanță în Canada”, a adăugat el pe Telegram.

Captură de ecran a postării pe Telegram al lui Reiner Fuellmich realizată pe 13 mai 2021 de AFP Argentina

Pe 11 iunie 2021, Canada înregistrase aproape 1,4 milioane cazuri de Covid-19 și peste 25,000 de decese de la începutul pandemiei. Măsurile de reducere a răspândirii virusului, întrucât unele provincii s-au confruntat cu un al treilea val de cazuri, au dus la proteste, precum în Montreal, pe 1 mai 2021, când zeci de mii de persoane au mărșăluit împotriva carantinei și a cerinței de purtare a măștilor.

Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE