Nu, apa cu lămâie nu poate proteja împotriva Covid-19, aceasta este o păcăleală veche

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 17 Mai 2021, la 12:12
  • 6 minute de citit
  • De: AFP România, AFP Franța
Un text în care se afirmă că apa caldă cu lămâie protejează împotriva noului coronavirus a fost distribuit de peste o sută de mii de ori pe Facebook din martie 2020. Cu toate acestea, afirmația este falsă: experții au declarat pentru AFP că nu există dovezi că acest lucru este eficient în prevenirea bolii și că a practica o igienă bună este cel mai bun mod de a rămâne sănătos. Autoritățile locale și internaționale de sănătate au insistat, de asemenea, de la începutul pandemiei, că apa cu lămâie nu vindecă o infecție virală.

O imagine care conține doar text care susține că consumul de apă caldă cu lămâie protejează împotriva „acestui virus” a fost distribuită de peste 103,000 de ori pe Facebook. Postarea are mii de aprecieri, dar nu are comentarii și, deși datează din 10 martie 2020, încă adună distribuiri după mai mult de un an. În ultima săptămână, postarea a fost distribuită de cel puțin 30 de ori, conform datelor Facebook. Alte postări ușor diferite din aceeași zi au fost distribuite de peste 12,000 de ori (aici) și 2,200 de ori (aici) de atunci.

Aceste tipuri de afirmații false au apărut în întreaga lume când a izbucnit pandemia în martie 2020 și au fost demontate de AFP în diferite limbi, inclusiv franceză sau engleză.

Image
Captură de ecran a postării de pe Facebook realizată pe 17 mai 2021

Versiunea românească a acestei „păcăleli” vechi pare a fi o traducere aproape directă a celorlalte care au apărut în urmă cu un an și au fost demontate, de exemplu în Australia, India și Africa de Sud sau Franța.

Acest text susține că experții din China, unde a fost raportat primul focar de Covid-19, au sfătuit lumea să bea apă fierbinte în care au fost adăugate felii de lămâie. Consumând „acest lucru în fiecare zi va ajuta cu siguranța împotriva proliferării acestui virus. Lămâile calde pot avea același efect benefic ca medicamentele. Tratamentul cu acest extract distruge virusul și te vindecă de această gripă”, se arată în postarea de pe Facebook.

Nicio autoritate oficială nu recomandă apă cu lămâie

Ministerul Sănătății din România a respins afirmațiile privind apa cu lămâie și coronavirus în martie 2020. „Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne și nu vindecă infecția cu coronavirus”, spune un text postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății în 12 martie 2020.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face același lucru pe pagina dedicată Covid-19 numită „Fapt sau ficțiune”. „Nu există dovezi științifice că lămâia / curcuma previne Covid-19. Cu toate acestea, în general, OMS recomandă consumul de fructe și legume adecvate ca parte a unei diete sănătoase”, se spune în imaginea de mai jos.

Image
Capturi de ecran ale postării pe Facebook a Ministerului Sănătății și a site-ului OMS realizate la 17 mai 2021

AFP a luat legătura cu OMS la Geneva pentru a vedea dacă au existat vreo evoluție în acest sfat și un reprezentant a răspuns la 11 mai 2021: „Bună ziua. Răspunsul este nu.”

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat pentru AFP pe 5 mai 2021 că „nu a recomandat niciodată folosirea lămâilor”.

„ECDC a atras atenția de nenumărate ori că orice «remedii naturiste» sau «tratamente minune» nu vor avea niciun efect și asa-zisa lor «existență» nu ar trebui să încurajeze oamenii să se expună virusului sau să diminueze în orice fel pericolul pe care virusul îl prezintă”, a explicat pentru AFP biroul de presă al ECDC. 

De asemenea, Centrul a consacrat o pagină pentru tratamentele profilactice sau măsurile împotriva Covid-19, care este actualizată constant.

Consumul de multă apă și vitamina C, care poate fi găsită în lămâi, nu face însă parte din tratamentul împotriva coronavirusului, deoarece nu există dovezi care să confirme astfel de afirmații, așa cum a arătat și Ministerul Sănătății din România pe pagina sa de Facebook.

Image
Capturi de ecran ale postărilor Facebook ale Ministerului Sănătății realizate la 17 mai 2021

Covid-19 NU este gripa

Postarea falsă pe Facebook se referă, de asemenea, în mod incorect la Covid-19 ca fiind o „gripă”. Cu toate acestea, deși ambele sunt boli respiratorii contagioase, acestea sunt cauzate de viruși diferiți, explică autoritatea americană de sănătate aici.

Deși au unele simptome similare și pot fi ambele fatale, Covid-19 pare să provoace boli mai grave la unii oameni, spune aceasta.

OMS spune că mortalitatea pentru Covid-19 pare mai mare decât cea pentru gripă, deși pentru a afla adevărata mortalitate din cauza Covid-19 va mai dura ceva timp pentru a fi înțeleasă pe deplin.

Doctori misterioși

Postarea mai spune că afirmațiile despre apa fierbinte cu lămâie au fost făcute de „profesorul Chen Horin, CEO al Spitalului Militar din Beijing”. „Profesorul Chen Horin observă că oricine primește acest mesaj este cel puțin garantat să salveze viața cuiva”, se arată în postare.

Cu toate acestea, AFP nu a găsit nicio urmă a acestui profesor în verificările efectuate în martie 2020. Într-o nouă căutare pe internet în mai 2021, încă nu a putut fi găsit. În schimb, rezultatele Google arată mai multe alte verificări (aici, aici, aici) cu privire la aceleași afirmații despre vitamina C și apa fierbinte infuzată cu lămâie, care protejează împotriva coronavirusului sau cancerului. În timp ce majoritatea verificărilor sunt din martie 2020, una dintre acestea (aici) este tocmai din octombrie 2018.

Căutarea a găsit, de asemenea, un material publicat de Buzzfeed News, care menționează că Facebook a eliminat, la cererea lor, mai multe postări virale în limba română care au avut zeci de mii de distribuiri în martie 2020, menționând aceleași afirmații privind apa fierbinte cu lămâie.

Biroul AFP din Beijing ne-a explicat că Horin nu este un nume care ar exista în mandarină și, deși există mai multe spitale militare în Beijing, niciunul nu se numește „Spitalului Militar din Beijing”.

O căutare pe Facebook a găsit și alte câteva postări care includ mai multe aceleași afirmații  atribuite lui„Jiào Shenme Minzi din China” care se prezintă ca „cercetător al Facultății de Științe Medicale, Universitatea din Zanjan” și acum „riscă să fie arestat”. Exemple ale acestei postări pot fi găsite aici, aici și aici.

Deși Universitatea de Științe Medicale Zanjan este reală, nu se află în China, ci în Iran, în orașul Zanjan, în nord-vestul țării. AFP a constatat că nimeni din acest nume nu apare printre personalul Universității Zanjan prezentat pe site-ul unității. La căutarea acestui nume, au fost găsite aceleași, dar și noi verificări (aici).

Șerpi și lilieci?

Potrivit lui „Jiào Shenme Minzi”, boala cauzată de coronavirus, „pare a fi cauzată de fuziunea genei într-un șarpe și un liliac”.

La mai bine de un an după ce Covid-19 a fost declarat pandemie, nu se știe încă cu siguranță de unde a provenit acest coronavirus. În martie 2021, OMS a solicitat studii suplimentare, reiterând că toate ipotezele rămân deschise.

Potop de afirmații false

De când Covid-19 a fost identificat la sfârșitul anului 2019, au existat o serie de afirmații false despre virus și tratamentul împotriva acestuia, inclusiv despre vaccinări. Multe dintre aceste afirmații pot induce în eroare oamenii să nu ia măsurile de precauție recomandate pentru a-și proteja sănătatea. AFP România a demontat unele dintre aceste afirmații aici.

Autoritățile sanitare din lume, inclusiv cele din România, continuă să promoveze vaccinarea, măștile și evitarea spațiilor aglomerate ca fiind cele mai eficiente modalități de prevenire a răspândirii acestui virus.

 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne