Un copil primește o doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 la Strasbourg, Franța, pe 22 decembrie 2021 ( AFP / Sebastien BOZON)

Un cercetător american face afirmații incorecte despre vaccinurile Covid-19 care ar dăuna copiilor

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 4 februarie 2022, la 12:26
  • 12 minute de citit
  • De: AFP Franța, AFP SUA
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Un videoclip care îl prezintă pe cercetătorul american Robert Malone în timp ce susține că vaccinurile ARNm Covid-19 dăunează copiilor a fost distribuit de mii de ori pe Facebook, în mai multe limbi, de la sfârșitul anului 2021. Dar experții spun că afirmațiile sunt inexacte; un medic de la un important spital de copii din Statele Unite a numit videoclipul „periculos și flagrant incorect”.

„Datorită faptului că în Romania au intrat dozele pentru copiii între 5 și 12 ani și ăștia se pregătesc să vaccineze copiii, mă simt dator să intervin”, spune începutul acestei postări de pe Facebook din 25 ianuarie 2022, care a fost distribuită de aproape 600 de ori.

Postarea distribuie o declarație video, subtitrată în română, a omului de știință american Robert Malone, ale cărui cercetări de la sfârșitul anilor 1980 au contribuit la dezvoltarea tehnologiei ARN mesager (ARNm) utilizată în vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNtech împotriva Covid-19.

Malone se consideră „inventatorul vaccinului ARNm”, dar în realitate mulți alți oameni de știință au fost implicați în această cercetare care are loc de câteva decenii.

În videoclip, el pretinde că prezintă „fapte științifice despre acest vaccin genetic care se bazează pe tehnologia ARNm pe care am inventat-o”.

Versiunea în limba română a mai fost postată cu afirmații similare aici si aici. A fost postată și aici pe Facebook de deputatul AUR Ciprian Ciubuc - care a mai distribuit anterior și alte informații false - și a adunat aproape 3,000 de distribuiri. Unele site-uri cunoscute pentru distribuirea de informații false au publicat și ele discursul lui Malone (spre exemplu ActiveNews aici).

Videoclipul a fost distribuit în mai multe limbi, cum ar fi franceză, spaniolă, portugheză sau italiană. Dar unele dintre afirmațiile lui Malone sunt nefondate sau lipsite de context, potrivit oamenilor de știință intervievați în investigațiile AFP, inclusiv în engleză și franceză.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 1 februarie 2022

Videoclipul a fost lansat după ce autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, Agenția Europeană pentru Medicamente, a recomandat pe 25 noiembrie 2021 aprobarea vaccinării cu vaccinul Pfizer-Biontech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Acest lucru a deschis calea mai multor țări europene să înceapă vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani, cum ar fi Germania și Spania, din decembrie 2021. În România vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani a început pe 26 ianuarie 2022.

Afirmații nefondate că proteinele Spike din vaccinurile ARNm Covid-19 sunt toxice

Malone susține că proteinele Spike utilizate în vaccinurile ARNm sunt periculoase și sursa unor presupuse probleme la organe.

„Este fals”, a spus Paul Offit, medic în Boli Infecțioase și director al Centrului de Educație pentru Vaccin de la Spitalul de Copii din Philadelphia, Statele Unite. „Nu există dovezi, nici la animalele experimentale, nici la oameni”, a spus el. Offit a caracterizat videoclipul lui Malone drept „periculos, flagrant incorect”. El a adăugat: „Dacă cineva îl ia în serios pe acest bărbat, atunci s-ar putea pune în pericol fie pe sine, fie pe copiii lor”.

Situată pe suprafața virusului Sars-CoV-2 care cauzează Covid-19, această proteină spike (S) permite virusului să se atașeze de celulele umane și să intre în ele pentru a le infecta. Vaccinurile cu acid ribonucleic mesager (ARNm) funcționează prin introducerea unui „model” al acestei proteine în organism; acest lucru permite organismului să recunoască virusul, dacă îl întâlnește vreodată, și sistemului său imunitar să lupte contra lui.

Această tehnică ARNm diferă față de vaccinurile tradiționale prin faptul că nu confruntă organismul cu virusul real pentru ca acesta să creeze anticorpi. Serurile Pfizer și Moderna împotirva Covid-19 sunt primele care folosesc această tehnologie de ultimă oră.

Sunt aceste proteine S dăunătoare? Această afirmație este în acest stadiu nefondată. Teoria proteinei „Spike” din vaccin care ar fi periculoasă în sine a fost dezmințită de experți în acest articol AFP din iunie 2021.

„Nu există nicio dovadă care să susțină că proteinele Spike produse de vaccinurile ARNm Covid-19 sunt toxice în vreun fel”, a spus Alexandra Yonts, medic pediatru de boli infecțioase la Spitalul Național de Copii din Washington, DC, în decembrie 2021. Milioane de oameni au fost vaccinați cu vaccinuri ARNm împotriva Covid-19 și urmărirea riguroasă a siguranței și colectarea de date „nu arată nicio dovadă a toxicității pe scară largă”, a spus ea.

„ARNm din vaccinul împotriva SARS-CoV-2 codifică proteina Spike, un antigen viral important pentru stimularea răspunsului imun și apariția anticorpilor de tip protector”, explică Monica Dugăeșescu, medic rezident în medicina de laborator la Institutul Clinic Fundeni, în acest articol.

„Acest proces mimează infecția cu SARS-CoV-2, dar în locul întregului virus este sintetizată doar o moleculă cheie pentru răspunsul imun, fără a determina infecția COVID-19”, spune ea. Această „proteină nu este capabilă de a determina boala, dar este suficientă pentru a induce un răspuns imun care rezultă în producția de anticorpi”.

„Nu există absolut nicio dovadă că proteinele cu vârf generate ca răspuns la vaccinul Covid-19 sunt toxice”, a spus Deborah Greenhouse, medic al Academiei Americane de Pediatrie pentru AFP în decembrie 2021.

Greenhouse a explicat: „Proteina Spike este o țintă utilă pentru vaccin, deoarece este diferită de alte proteine pe care le pot produce oamenii. Astfel, sistemul nostru imunitar este capabil să o recunoască ca fiind străină și să creeze un răspuns imunitar. De asemenea, nu există nicio dovadă că proteina Spike rămâne în organism mai mult decât alte proteine tipice și nicio dovadă că provoacă daune semnificative.”

Afirmații nefondate că proteinele Spike dăunează organelor copiilor

Malone spune că vaccinurile declanșează schimbări în sistemul imunitar. „Acesta este literalmente scopul vaccinării”, a spus Yonts. „Vaccinul va duce la schimbări în sistemul imunitar, în sensul că îi oferă sistemului imunitar o țintă pentru a dezvolta memoria imună împotriva proteinelor Spike pentru a proteja oamenii de boală”, a adăugat ea în decembrie 2021 pentru AFP.

Restul afirmației lui Malone - care spune că vaccinarea provoacă leziuni ale organelor interne ale copiilor - nu este susținută de dovezi.

„Nu există absolut nicio dovadă că proteinele Spike pot provoca daune permanente organelor vitale ale copiilor”, a spus Greenhouse.

Reacții adverse grave rare au fost raportate în urma vaccinării cu vaccinurile împotriva Covid-19 care conțin tehnologia ARNm, inclusiv de către bărbații mai tineri care au dezvoltat miocardită sau pericardită - inflamație a sau în jurul inimii.

Dar Yonts și Offit au explicat că acele cazuri de miocardită au fost temporare, nu permanente, așa cum susține Malone. „Miocardita este în mod clar o consecință a vaccinului ARNm. Este rar, dar este real”, a spus Offit. Dar condiția este „de scurtă durată, trecătoare și se rezolvă de la sine”.

Oamenii de știință încă învață detalii despre aceste cazuri de miocardită, dar sunt cel mai probabil legate de răspunsul imun înnăscut al organismului, nu de proteinele specifice Covid-19, a spus Yonts. Ea a adăugat că datele arată că infecția cu Covid-19 ar putea cauza problemele enumerate de Malone, dar nu și vaccinurile ARNm.

Afirmația conform căreia vaccinurile pot provoca daune sistemului reproducător nu este susținută

O altă afirmație nesusținută este cea potrivit căreia vaccinul cu ARN mesager ar putea determina sistemul imunitar să atace o proteină implicată în dezvoltarea placentei, sincitina-1, ducând astfel la infertilitate la femei.

Această teorie nu a fost fundamentată și este puțin probabilă, au explicat mai mulți specialiști pentru AFP în acest articol publicat în decembrie 2020.

Un studiu pe animale, în care vaccinul Pfizer a fost administrat înainte și în timpul sarcinii, nu a găsit efecte adverse legate asupra fertilității și dezvoltării fetale din cauza serului, spune producătorul pe site-ul său.

„Descoperirile preliminare nu au arătat semnale evidente de siguranță în rândul gravidelor care au primit vaccinuri ARNm împotriva Covid-19”, potrivit acestui studiu din aprilie 2021 publicat în New England Journal Of Medicine realizat pe un număr de 35,691 de gravide vaccinate. Cu toate acestea, a afirmat că este necesară o urmărire a unui număr mare de femei vaccinate mai devreme în timpul sarcinii. AFP a verificat alte afirmații similare aici.

„Afirmația că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike sar putea atașa și de placentă”, a explicat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) în acest material.

„Proteinele virale, însă, și placentare nu sunt suficient de similare încât să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produși în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina- implicată în dezvoltarea placentei”, a adăugat CNCAV.

„Dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi așteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observat”, a concluzionat comitetul.

„Din cunoștințele mele, vaccinurile ARN care au fost utilizate pe câteva sute de milioane de indivizi din întreaga lume nu au arătat niciodată vreo afectare a creierului sau a reproducerii”, spune Frédéric Altare, director de cercetare la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța (Inserm), contactat de AFP pe 20 decembrie 2021.

Această constatare se aplică și sistemului reproducător masculin. „Vaccinul ARN rămâne local, nu va rătăci prin testiculele tale, care sunt un sanctuar imunologic. Și nu am vaccinat niciodată pe nimeni în testicule”, a declarat imunologul și profesorul francez Jean-Daniel Lelièvre pentru AFP în martie 2021.

Afirmația că vaccinurile ARNm resetează genetic sistemul imunitar este nefondată

Malone susține că vaccinurile „resetează genetic” sistemul imunitar și acest lucru nu poate fi reparat. Dar această analogie între vaccinare și terapia genică este contestată de experții intervievați de AFP, care subliniază că vaccinurile împotriva Covid-19 nu au capacitatea de a modifica ADN-ul gazdei lor. ARNm-ul este prea fragil pentru a pătrunde în nucleul celulei și pentru a modifica genomul, au spus ei.

„ADN-ul uman este localizat în nucleul celular. ARN-ul mesager se găsește în citoplasma celulară – în afara nucleului – și are rol mult mai precis, cum este transmiterea de informații cu privire la sinteza de proteine în celulă. Întrucât ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celular, nu poate influența ADN-ul celular propriu”, explică aici CNCAV.

„Cu aceste vaccinuri, aducem o moleculă de ARN care va face ca celulele imune să producă într-un mod foarte tranzitoriu proteina Spike a virusului, care va încuraja limfocitele să reacționeze, dar acest ARN nu persistă și nu rămâne în organism”, a subliniat Anne Galy, directorul laboratorului public francez de Integrare și Accelerator de Cercetare Tehnologică în Terapia Genomică a Inserm la sfârșitul lunii august 2021.

Image
Un tehnician lucrează la un laborator al Universității Tsinghua din Beijing pe 9 decembrie 2021 ( AFP / Noel CELIS)

Afirmații nefondate că tehnologia ARNm nu a fost testată în mod adecvat

Vaccinurile împotriva Covid-19 autorizate în UE au urmat pașii impuși de Agenția Europeană pentru Medicamente fiecărui tratament înainte de a fi introdus pe piața europeană: o primă fază pentru evaluarea posibilei nocivități a produsului, o a doua pentru testarea acestuia pe un număr limitat de pacienți și o a treia pentru a judeca interesul terapeutic cu o mostră mai mare.

Rezultatele studiilor clinice de faza 3, care implică mii de voluntari, au fost raportate (de exemplu aici pentru Moderna si aici pentru Pfizer în decembrie 2020), dar poate fi actualizat după finalizarea autorizației condiționate de introducere pe piață acordată acestor vaccinuri.

În cadrul acestei proceduri de urgență, EMA a acordat autorizații pentru un an, care sunt reînnoibile. De asemenea, EMA subliniază că vaccinurile Covid-19 pot fi autorizate în Europa doar dacă „îndeplinesc toate cerințele de calitate, siguranță și eficacitate stabilite în legislația farmaceutică a Uniunii Europene”.

O afirmație nesusținută conform căreia este nevoie de „cel puțin 5 ani” pentru a evalua riscurile ARNm

Chiar dacă tehnologia vaccinului ARNm a fost folosită pentru prima dată în populația generală în timpul crizei Covid-19, ea s-a aflat în etapa de dezvoltare mai bine de 30 de ani, arată acest articol al nstitutului Canadian de Cercetare în Sănătate din octombrie 2021.

„Nu am progresat niciodată atât de repede cu niciun alt agent infecțios”, spune virologul Theodora Hatziioannou de la Universitatea Rockefeller din New York City în acest articol din decembrie 2020 al revistei Nature.

Image
Captură de ecran de pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente care arată procedura standard pusă în aplicare pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID realizată pe 2 februarie 2022
Image
Captură de ecran de pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente care arată procedura accelerată pusă în aplicare pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID realizată pe 2 februarie 2022

 

 

Vaccinurile licențiate, ca orice produs medical nou, sunt supuse unei faze de farmacovigilență pentru monitorizarea efectelor secundare. Siguranța vaccinurilor continuă să fie monitorizată îndeaproape de către Organizația Mondială a Sănătății și EMA, care identifică și investighează orice evenimente adverse care apar după administrarea unui vaccin.

Deși boli foarte rare au fost asociate cu vaccinul AstraZeneca (tromboză), cu vaccinurile cu ARN mesager (pericardită, miocardită) sau Johnson & Johnson/Janssen (sindromul Guillain-Barré), majoritatea reacțiilor adverse sunt ușoare (durere la locul injectării, febră). Aceste efecte potențiale rămân extrem de rare, având în vedere numărul de doze injectate.

Image
Elevii poartă măști de protecție în Dorsten, vestul Germaniei, pe 1 decembrie 2021 ( AFP / Ina FASSBENDER)

„Nu există niciun exemplu de efecte adverse care să nu se manifeste în două luni și asta pentru că vaccinul dispare foarte repede. Ceea ce rămâne este activarea imunității, a anticorpilor... și în acest caz, atunci când sunt la maxim, în cele două luni, ar trebui să apară fenomenele autoimune: Guillain-Barré, narcolepsie etc”, a declarat pentru AFP, la 21 decembrie 2021, Matthieu Molimard, șeful departamentului de farmacologie medicală de la CHU de Bordeaux, în Franța.

Beneficiile „depășesc riscul teoretic”

Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat, într-un comunicat din 9 iulie 2021, că „că beneficiile tuturor vaccinurilor COVID-19 autorizate continuă să depășească riscurile acestora, având în vedere riscul de îmbolnăvire cu Covid-19 și complicațiile aferente și întrucât dovezile științifice arată că acestea reduc decesele și spitalizările cauzate de Covid-19”.

„Riscul teoretic al vaccinurilor Covid-19 nu depășește absolut beneficiile vaccinului”, a spus Greenhouse, adăugând că: „Raportul risc/beneficiu bazat pe datele disponibile până în acest moment favorizează în mod clar vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani.”

Yonts a subliniat, de asemenea, că există „un beneficiu absolut în a vă vaccina copiii împotriva Covid-19”. În timp ce copiii sunt în general protejați de cele mai grave boli, Covid-19 afectează copiii și au existat decese cauzate de Covid-19, a spus ea.

Conform instrumentului Vaccine Tracker al Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) până pe 3 februarie 2022 au fost administrate peste 830 de milioane de doze în UE și 314 milioane dintre oameni erau complet vaccinați (peste 70% din populația totală). Peste 201 de milioane de oameni (peste 45%) au primit și doza a treia (booster) de vaccin.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne