O asistentă marchează un card de vaccinare împotriva coronavirusului cu o a treia doză „de rapel” de Pfizer la Tournament House din Pasadena, California, pe 19 august 2021. ( AFP / Robyn BECK)

Vaccinurile Covid-19 nu ucid în câteva luni persoanele vaccinate, nu provoacă avorturi spontane și nu împiedică donarea de sânge

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Într-un videoclip tradus în limba română și distribuit de zeci de mii de ori pe Facebook, un bărbat american pe nume Sean Brooks susține în mod fals că vaccinurile Covid-19 vor ucide toate persoanele vaccinate în șase luni până la cinci ani și că acestea provoacă multiple probleme de sănătate, de la coagularea sângelui până la infertilitate. El susține, de asemenea, că persoanele vaccinate nu pot dona sânge sau plasmă. AFP a verificat deja aceste, precum și alte afirmații cu date științifice și a aflat că sunt false.

„Mai vaccinați-vă! Că doar știți ce conține vaccinul! Succes!”, citește textul din interiorul acestui videoclip postat pe Facebook pe 14 octombrie 2021, distribuit de peste 40,000 de ori de atunci.

Screenshot of the Facebook post made on October 18, 2021

Videoclipul de patru minute este extras dintr-o ședință a consiliului educațional din Talawanda, Ohio, din 16 august 2021. Publicul este invitat să participe și să-și exprime opiniile în timpul întâlniri lunare publice și omul din videoclip, Sean Brooks, a fost unul dintre participanți.

Videoclipul a fost, de asemenea, distribuit în mai multe limbi, cum ar fi finlandeză, maghiară sau sârbă. AFP Belgrad a demontat afirmațiile aici.

Nu de la Universitatea din Oxford

În videoclip, Brooks se referă la sine ca „doctor, Oxford” și autor al 48 de publicații și 23 de cărți. Mai mult, Brooks spune că a „studiat sănătatea, medicina, anatomia și fiziologia timp de aproximativ 21 de ani”. Cu toate acestea, acest lucru este înșelător.

Brooks nu are o diplomă de la Universitatea din Oxford, așa cum ar putea presupune unii din prezentarea sa. O căutare a disertației de doctorat a lui Brook arată că și-a luat doctoratul în educație de la Universitatea Walden din Minnesota. Acest lucru este confirmat în acest interviu care a fost încărcat pe Bitchute, o platformă care găzduiește indivizi de extremă dreaptă și teoreticieni ai conspirației și pentru găzduirea discursurilor de ură, unde Brooks este prezentat și ca fost profesor adjunct la Universitatea Miami, care se află în Oxford, Ohio (la 28:45)

AFP a demontat șase afirmații făcute de Brooks pe videoclip.

1. Dr. Malone este inventatorul vaccinurilor ARNm și spune că nimeni nu ar trebui să le facă: Fals

„Doctorul Robert Malone, cel care a creat vaccinul cu ARN Mesager a spus că nimeni niciodată nu trebuie să se vaccineze cu aceste vaccinuri”, a spus Brooks la începutul declarației sale.

Malone este un om de știință care la sfârșitul anilor 1980 a participat la lunga căutare a unui vaccin ARNm, care a ajuns la un rezultat de succes cu vaccinurile Covid-19 de la Moderna și Pfizer-BioNTech. Se auto-recunoaște ca fiind „inventator al vaccinurilor ARNm”, dar mulți oameni de știință de-a lungul mai multor decenii au participat la această cercetare. Acesată prezentarea generală a celor trei decenii de dezvoltare conține 224 de citate ale lucrărilor științifice și zeci de nume.

Malone, a cărui poziție ambiguă în ceea ce privește vaccinurile Covid-19 a alimentat mișcarea anti-vax, de fapt nu ia poziția că nimeni nu ar trebui să se vaccineze. Malone a criticat vaccinarea universală împotriva Covid-19, dar a spus că „o strategie mult mai optimă este vaccinarea doar a celor mai vulnerabili”. Malone însuși este vaccinat împotriva bolii Covid-19.

2. Toți oamenii vaccinați vor muri după șase luni din cauza sistemului imunitar distrus: Fals

Brooks continuă cu o afirmație nejustificată conform căreia toate persoanele vaccinate „vor muri într-un interval cuprins între șase luni și trei până la maxim cinci ani”.

Cu vaccinarea începând în cincizeci de țări înainte de sfârșitul anului 2020, vaccinările au avut loc de peste șase luni. Peste 2,59 miliarde de oameni au fost complet vaccinați la nivel mondial până la jumătatea lunii octombrie 2021.

Contrar afirmațiilor lui Brooks, nu au existat decese în masă, efectele secundare care pun viața în pericol sunt rare și datele științifice arată că vaccinurile s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea rezultatelor severe sau fatale ale Covid-19.

Potrivit raportul de supraveghere a vaccinului Covid-10 publicat de Departamentul de Sănătate Publică din Anglia pe 14 octombrie 2021, „au fost prevenite aproximativ 261,500 de spitalizări la cei cu vârsta de peste 45 de ani până la 19 septembrie 2021”. Estimările sugerează, de asemenea, că 127,500 de decese și 24,144,000 de infectări au fost prevenite ca urmare a programului de vaccinare Covid-19, până la 24 septembrie.

În august 2021, un studiu din revista Health Affairs a estimat că vaccinările au prevenit aproape 140,000 de decese în Statele Unite. În iulie 2021, un alt studiu condus de Școala Yale de Sănătate Publică (YSPH) a constatat că „campania coordonată și rapidă de vaccinare Covid-19 lansată în Statele Unite la sfârșitul anului trecut a salvat aproximativ 279,000 de vieți și a prevenit 1,25 milioane de spitalizări”.

Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de ceea ce susține Brooks, vaccinurile ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului, nu să îl distrugă. Aceste este și cazul vaccinurilor Covid-19. „Vaccinarea este cea mai sigură și mai obișnuită modalitate de a câștiga imunitate împotriva unei bacterii sau virus pe care corpul tău nu le-a întâlnit încă”, explică aici Societatea Britanică pentru Imunologie.

3. Vaccinurile Covid-19 provoacă „mărirea dependenței de anticorpi (ADE)”: Fals

Brooks susține, de asemenea, că vaccinurile sunt periculoase, deoarece toți cei care iau serul experimentează o „mărire a dependenței de anticorpi (ADE)”.

Fenomen ADE (Antibody-Dependent Enhancement) se referă la un mecanism în care anticorpii creați pentru a combate o boală sau într-o reacție la vaccinuri, facilitează infecția în loc să împiedice pătrunderea unui agent patogen în celule. Cu toate acestea, știința nu susține afirmația lui Brook.

În august 2020, un articol publicat în Journal of Infectious Diseases a menționat că este „puțin probabil” ca vaccinurile Covid-19 să ducă la ADE „deoarece bolile de coronavirus la om nu au atributele clinice, epidemiologice, biologice sau patologice ale bolii ADE exemplificate de virusurile dengue”.

Epidemiologul Dr. Katelyn Jetelina,a remarcat în ianuarie 2021 că „nici boala Covid-19 și nici noile vaccinuri împotriva Covid-19 nu au prezentat dovezi ale cauzării ADE”.

„Testele sunt concepute pentru a găsi potențiale probleme precum ADE. Și nu au existat dovezi ale ADE în studiile autorizate pentru utilizare de urgență. Dacă ar exista dovezi ale ADE, aceste vaccinuri nu ar fi reușit niciodată să treacă și ar fi fost rapid scoase din distribuție ”, a scris ea.

Un an mai târziu, în iulie 2021, datele despre vaccinarea și infectarea din lumea reală au condus la aceeași concluzie. „Dacă vaccinurile Covid-19 ar fi cauzat ADE, persoanele care sunt vaccinate împotriva Covid-19 ar avea o boală mai severă. Acest lucru nu se întâmplă. Dimpotrivă, persoanele vaccinate au de obicei o boală foarte ușoară sau deloc”, a explicat specialistul în boli infecțioase și profesor asociat în Departamentul de Medicină Internă de la Universitatea din Nebraska Nada A Fadul.

Acest lucru este explicat și mai jos de Dr. Paul Offit de la Centrul de educație pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia (SUA).

4. Toți cei vaccinați vor face cheaguri de sânge: Fals

Un alt motiv pe care Brooks îl menționează pentru a susține afirmația că vaccinurile Covid-19 sunt periculoase este că toți cei vaccinați împotriva Covid-19 se confruntă cu coagularea sângelui.

Afirmația, făcută populară de medicul canadian Charles Hoffe, este falsă și a fost deja demontată aici de AFP. Hoffe a susținut că cheagurile sunt prea mici pentru a apărea pe scanări, dar că le-a identificat folosind teste de sânge pentru o substanță numită D-dimeri, care sunt utilizate pentru a găsi dovezi ale cheagurilor. Brooks a încurajat, de asemenea, oamenii să facă un test pentru D-dimeri, spunând că coagularea sângelui este unul dintre motivele pentru care persoanele vaccinate vor muri.

Dar experții au declarat pentru AFP că experimentul lui Hoffe nu numai că nu este un studiu fiabil din punct de vedere științific și că nivelurile ridicate de D-dimeri nu sunt doar dovezi ale cheagurilor de sânge. Un test al D-dimerilor poate fi prescris de un specialist atunci când se suspectează un cheag de sânge, dar un nivel ridicat al D-dimerilor la pacienții vaccinați nu ar fi neapărat îngrijorător.

„Când sunteți vaccinat, există adesea inflamații: aveți puțină febră, dureri ... demonstrează că vaccinul funcționează”, a declarat Marie-Antoinette Sevestre-Pietri, președinta Societății Franceze de Medicină Vasculară, pe 15 iulie 2021. „O reacție inflamatorie va duce la un nivel ridicat al D-dimerului, dar acest lucru nu înseamnă că va apărea tromboza”, a adăugat ea.

Dr. Nicolas Gendron, medic în secția de hematologie a spitalului Georges-Pompidou din Paris, a fost de acord. „A avea un nivel ridicat de D-dimeri nu înseamnă că aveți o tromboză”, care este formarea unui cheag de sânge în inimă sau într-un vas de sânge, a spus el pe 20 iulie 2021. Înseamnă că „vor fi necesare examinări suplimentare, cum ar fi o scanare CT, pentru a o confirma”, a adăugat el.

5. Vaccinurile Covid-19 provoacă sterilitate și avorturi spontane: Fals

Brooks susține, de asemenea, că vaccinurile Covid-19 provoacă sterilitate și că 80% dintre femeile vaccinate își pierd copiii în primul trimestru.

Ambele afirmații sunt false. Prima afirmație a fost demontată de AFP (aici,aici sau aici de exemplu). Cea din urmă afirmație se bazează pe manipularea unui studiu care a concluzionat contrariul, verificat de AFP aici.

Zvonul fals a început să circule după publicarea unui studiu în The New England Journal of Medicine pe 17 iunie 2021. Studiul folosește date din sistemul de raportare a evenimentelor adverse provocate de vaccinuri al FDA/CDC (Vaccine Adverse Event Reporting System - VAERS), sistemul de supraveghere după vaccinare (V-safe After Vaccination Health Checker) și registrul vaccinărilor Covid-19 în timpul sarcinii (V-safe Covid-19 Vaccine Pregnancy Registry) pentru a aduce informații preliminare asupra siguranței vaccinului Covid-19 în rândul gravidelor. Datele au fost colectate în perioada 14 decembrie 2020 și 28 februarie 2021.

Nu s-au găsit riscuri clare cu privire la siguranță în rândul gravidelor care au primit vaccinuri mRNA Covid-19, dar s-a recunoscut faptul că „o urmărire mai longitudinală, inclusiv urmărirea unui număr mare dintre femeile vaccinate mai devreme în timpul sarcinii, este necesar pentru a informa rezultatele materne, ale sarcinii și ale sugarului.”

De atunci au fost colectate mai multe date.Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a publicat noi date în august 2021, privind siguranța vaccinurilor Covid-19 la gravide, care arată că vaccinurile utilizate în Statele Unite (Moderna, Pfizer/BioNTech și Jansen) sunt sigure pentru sarcină.

„CDC încurajează toate persoanele însărcinate sau persoanele care se gândesc să rămână însărcinate și cele care alăptează să se vaccineze pentru a se proteja de Covid-19”, a spus directorul CDC, dr. Rochelle Walensky. „Vaccinurile sunt sigure și eficiente și nu a fost niciodată mai urgent să creștem vaccinările, deoarece ne confruntăm cu varianta Delta extrem de transmisibilă și vedem rezultate severe de la Covid-19 în rândul gravidelor nevaccinate”, a adăugat ea.

Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie a confirmat în august 2021 că datele din mai multe țări și care includeau zeci de mii de femei însărcinate, precum și cunoașterea modului în care funcționează vaccinurile, arată că vaccinurile Covid-19 nu cauzează un risc mai mare de avort spontan.

„Datele din Statele Unite și Marea Britanie, unde peste 200,000 de femei însărcinate au avut un vaccin Covid-19, nu au ridicat probleme de siguranță”, spune colegiul. „Cercetările din șase studii efectuate în patru țări, care au implicat peste 40,000 de femei însărcinate, arată că vaccinarea nu crește riscul de avort spontan, naștere prematură, naștere mortală și nici nu crește riscul unui copil cu vârsta mică de gestație, sau riscul unor anomalii congenitale”, subliniază acesta.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, împreună cu alte organizații de practicanți din domeniul sănătății, a emis, de asemenea, o „declarație de consens medical puternic pentru vaccinarea gravidelor împotriva Covid-19” pe 9 august 2021. De asemenea, toți confirmă că este sigur ca femeile să alăpteze după vaccinare.

6. Persoanele vaccinate nu pot dona sânge, plasmă, organe: Fals

În cele din urmă, Brooks susține că persoanele vaccinate nu pot dona sânge, plasmă sau organe. Această afirmație este, de asemenea, falsă.

Crucea Roșie a confirmat în mod repetat că „dacă primiți vaccinul, puteți dona sânge, trombocite și plasmă”. Persoanele vaccinate pot dona sânge și plasmă în mai multe țări, cum ar fi Franța, Belgia, Canada. În plus, vaccinarea împotriva Covid-19 este recomandată și persoanelor care primesc și donează organe.

AFP România a demontat aceste afirmații în mai 2021. Persoanele care au fost vaccinate împotriva Covid-19 pot dona sânge sub aceleași criterii în octombrie 2021. Potențialii donatori care au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer sau Moderna se pot prezenta pentru donarea de sânge la 7 zile după ultima reacție adversă sau la 7 zile după vaccin / rapel dacă nu au avut o reacție adversă. Dacă potențialii donatori au fost vaccinați cu AstraZeneca, trebuie să aștepte patru săptămâni, potrivit criteriilor actuale de eligibilitate.

Persoanele vaccinate pot dona, de asemenea, și plasmă convalescentă. Pentru acestea nu există o contraindicație referitoare la donarea de plasmă, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă după 4 săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare, explică Observatorul Român de Sănătate și Ministerul Sănătății care menționează aici criteriile care trebuie respectate.

Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE