Imaginea prezintă o simulare într-un spital canadian în 2020
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 11 februarie 2022, la 16:35
- 5 minute de citit
- De: AFP Brazilia, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Genială! Atît de pline-s spitalele în Franța de omicroni că nu mai apucă bieții de ei nici să pună brațe manechinelor utilizate pentru showul media!”, spune această postare de pe Facebook din 7 ianuarie 2022, distribuită de aproape 170 de ori de atunci.
Postarea distribuie o imagine care arată un manechin aflat într-o bulă transparentă de protecție și înconjurat de personal medical, alături de textul în limba engleză: „Franța: Spitalele sunt atât de saturate de varianta Omicron încât nici măcar nu au timp să pună brațele la manechine pentru presă”.
Aceeași imagine a mai fost postată aici, aici și aici și a fost distribuită de sute de ori cu interpretări similare. „Doar naivii mai cred ce li se servește la tv”, spune un comentariu la una dintre postări. „De la început au folosit manechine”, adaugă un utilizator. „Ce nemernici! Săracii bătrâni sau cei care urmăresc doar stirile nici nu vreau să mă gândesc cât sunt de panicați din cauza acestor scelerați!”, spune un altul.
Imaginea a circulat cu afirmații similare și în portugheză, spaniolă, franceză și engleză și a făcut deja obiectul unor articole de fact-checking ale AFP în mai multe limbi, cum ar fi franceză sau engleză.
Imaginea prezintă sigla canalului de știri francez BFMTV în colțul din stânga sus, alături de ora „22:01” și o burtieră de știri pe care scrie „Castex este testat pozitiv pentru Covid-19”.
Prim-ministrul francez Jean Castex a fost testat pozitiv pentru Covid-19 pe 22 noiembrie 2021, cu patru zile înainte ca Omicron să fie desemnat ca fiind o variantă care prezintă îngrijorare de către Organizația Mondială a Sănătății.
Cu toate acestea, emisiunea BFMTV din 22 noiembrie 2021 a difuzat pe post la ora 22:01 o imagine a lui Castex, nu un manechin.
O burtieră suprapusă peste imaginea originală
Bannerul BFMTV a fost adăugat la imaginea originală. Instrumentul „Forensic” al software-ului InVid, dezvoltat în colaborare cu AFP și disponibil aici, pare să detecteze o diferență de pixeli, adesea sinonimă cu o manipulare, tocmai în partea de jos, unde apare burtiera BFMTV, precum și în zona siglei canalului și a orei din colțul din stânga sus.
Un reportaj realizat în Canada
O căutare inversă a imaginii folosind motorul de căutare Yandex duce la aceaste imagini cu manechinul, dar de data aceasta fără burtiera BFMTV. Imagini similare care arată manechinul au, de asemenea, un logo pe care scrie „Quebec”.
O căutare a termenilor „dummy + simulation + covid + spital + Canada” („manechin + simulare + covid + spital + Canada” - n.r) a condus AFP către un articol de fact-checking publicat de Radio Canada pe 8 octombrie 2021: „Nu, aceste manechine de pe paturile de spital nu sunt pacienți falși cu COVID”.
În verificare se explică faptul că una dintre imaginile cu manechine provine dintr-un reportaj difuzat de Radio Canada pe 17 aprilie 2020, intitulat: „În inima unui spital Covid-19”.
Descrierea reportajului spune: „Plonjați direct în realitatea lucrătorilor din domeniul sănătății care merg la serviciu în fiecare zi pentru a lupta împotriva Covid-19. Bruno Savard se întâlnește cu Dr. Mathieu Simon, pneumolog și șef al secției de terapie intensivă de la Institutul Universitar de Cardiologie și Pneumologie din Quebec (IUCPQ).
În acest reportaj apare momentul exact în care a fost făcută captura de ecran care circulă pe rețelele de socializare cu sigla BFMTV.
În primele secunde ale videoclipului, jurnalistul întreabă: „Dr. Simon, când intrați pe ușă, când vă aflați în zona COVID, ce găsiți, cum arată, încă nu am văzut asta?”.
„Nu puteam să te duc acolo ca să te protejez, evident”, a răspuns doctorul Mathieu Simon. Tratamentul pacienților COVID este, prin urmare, prezentat în reportaj printr-o simulare care utilizează manechine.
Imaginile au fost filmate la începutul pandemiei, într-o perioadă în care Quebecul „nu era foarte afectat de COVID”, spune medicul, explicând că unitatea primea atunci pacienți din alte regiuni, mai afectate de pandemie.
O altă instituție canadiană, centrul spitalicesc al Universității din Montreal (CHU), acuzată și ea că a umflat numărul de pacienți aflați în secția de reanimare pentru Covid-19 cu ajutorul unor manechine, a explicat pentru AFP în octombrie 2021 că a ales să o ducă pe jurnalistă într-o „sală de practică rezervată personalului infirmier al CHU” și nu într-o „zonă fierbinte”, pentru a „minimiza riscurile”.
Imaginea manechinului căruia îi lipsește un braț poate fi găsită și la minutul 01:31 a unui videoclip pe YouTube de IUCPQ pe 23 aprilie 2020.
Videoclipul este denumit în franceză: „Institutul în vremea Covid-19: simularea în terapie intensivă (video promoțional 2)”. Descrierea este următoarea: „Simularea unui pacient Covid-19 la terapia intensivă a IUCPQ-UL cu Dr. Andréanne Côté, pneumolog și echipa sa”.
Imagini de știri din centrele de practică au fost folosite în mod înșelător în afirmații similare despre spitalizările Covid-19, așa cum AFP a demontat anterior, de exemplu aici în limba română, aici în engleză și aici în franceză.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne