Un bărbat primește vaccinul Comirnaty COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech în sala „Sala Palatului” din București, România, pe 7 mai 2021 (AFP / Daniel MIHAILESCU)

Curtea Europeană de Justiție nu a decis că medicii sunt „responsabili penal” pentru leziunile cauzate de vaccinuri

La ani după vârful pandemiei de Covid-19, utilizatorii rețelelor sociale continuă să distribuie afirmații false care vizează medicii care administrează vaccinurile. Cele mai recente postări susțin în mod eronat că cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene a decis că personalul medical este „răspunzător penal” pentru orice efecte adverse survenite în urma vaccinării. În realitate, experții în drept medical au confirmat pentru AFP că nu există o astfel de hotărâre. Deși fiecare caz este unic, experții au clarificat că eventualele cereri de despăgubire pentru vătămări provocate de vaccinuri pot fi adresate producătorilor, în timp ce medicii pot fi trași la răspundere doar în cazuri de malpraxis sau eroare medicală – nu pur și simplu pentru administrarea unui vaccin autorizat. 

„Curtea Europeană de Justiție decide: Medicii care au recomandat sau administrat vaccinuri împotriva COVID-19 sunt RĂSPUNZĂTORI PENAL pentru consecințe”, spune o postare pe Facebook din 25 mai 2025, care distribuie un articol din luna martie a acestui an.

Conform acestei postari, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, o instituție a UE cu sediul la Luxemburg, a emis o decizie potrivit căreia „vaccinarea nu a fost niciodată obligatorie, iar administrarea serului, mai ales în cazul mai multor doze, nu trebuia să se facă fără o prescripție medicală adecvată”.

Afirmații similare au fost postate în aprilie și aici, unde sursa postării a fost citată drept „Natural News”, un website identificat ca sursă de dezinformare și care a fost demascat în repetate rânduri de AFP, inclusiv aici  și aici

În urmă cu câteva luni, utilizatorii au publicat o afirmație foarte similară, citând o decizie într-un proces intentat de un medic italian. 

Între timp, specialiști în drept medical au confirmat pentru AFP că această decizie nu poate fi interpretată ca o proclamare a „responsabilității penale” a medicilor pentru promovarea sau administrarea vaccinurilor împotriva Covid-19.

Avocata belgiană Catherine Longeval a declarat pentru AFP că o astfel de afirmație este o „știre falsă (periculoasă)” care urmărește „să sperie publicul larg pentru a refuza vaccinarea împotriva Covid-19” și „să-i intimideze pe medici pentru a nu-și mai vaccina pacienții”.

În România, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a întâmpinat dificultăți semnificative, reflectate într-o rată de vaccinare scăzută comparativ cu alte țări europene

Neîncrederea în autorități și în sistemul sanitar, precum și contribuția partidelor extremiste la discursul anti-vaccin, au contribuit la o rată scăzută de vaccinare. Până în martie 2024, în România au fost administrate peste 16,9 milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar peste 8,1 milioane de persoane au fost complet vaccinate — echivalentul unei rate de aproximativ 42 la sută. România s-a situat astfel pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înaintea Bulgariei. România a distrus aproximativ șapte milioane de doze de vaccin pe care nu le-a mai folosit.

Image
Capturi de ecran ale postărilor false de pe Facebook realizate pe 27 mai 2025

Oamenii de știință spun că vaccinarea împotriva Covid-19 a prevenit milioane de decese la nivel mondial (sursă arhivată aici).

Deși vaccinurile pot avea efecte adverse, la fel ca alte vaccinuri sau medicamente, acestea sunt rareori grave. 

Există sisteme în mai multe țări care permit pacienților să solicite despăgubiri pentru vătămările cauzate de vaccinuri, iar acestea variază ca formă. Însă aceste cereri sunt diferite de cele pentru eroare medicală sau malpraxis. De exemplu, în Franța, oamenii pot despăgubiri în instanță sau printr-un oficiu guvernamental special, în funcție de vaccin.  În România, nu există un program național specific de compensare pentru persoanele care au suferit efecte adverse în urma vaccinării împotriva COVID-19, așa cum există în alte țări. Prin urmare, persoanele afectate trebuie să recurgă la căile legale obișnuite pentru a solicita despăgubiri.

Nicio urmă a unei astfel de hotărâri a CJUE

Nici postările în limba română, nici textul original în engleză nu oferă dovezi pentru afirmațiile făcute.

Deși articolul susține că decizia „ar putea declanșa schimbări fundamentale în practica medicală” cu „consecințe majore pentru medici”, AFP nu a putut găsi nicio mențiune în mass-media sau din partea organizațiilor medicale – cum ar fi Consiliul Național al Ordinului Medicilor din Franța sau Colegiul Medicilor din România

O căutare pe site-ul CJUE nu a dus la nicio hotărâre concretă emisă anul acesta – nici în lista deciziilor, nici printre comunicatele de presă și nici pe pagina care evidențiază cele mai importante decizii ale instanței (link-uri arhivate aici, aici , aici).

O căutare avansată a condus doar la comentarii legate de o hotărâre din 2017 a CJUE, care clarifică modul în care pacienții pot demonstra în instanță o legătură de cauzalitate între un produs cu defect și o boală. 

„CJUE a decis că defectul unui vaccin și legătura de cauzalitate dintre acest defect și o boală pot fi demonstrate prin dovezi serioase, specifice și coerente, în absența unui consens științific privind o relație de cauzalitate”, au explicat avocații firmei de avocatură specializate în drept medical Van Bael & Bellis (arhivat aici ). 

„Nu am cunoștință de vreo jurisprudență care să fi stabilit că «Medicii care au recomandat sau administrat vaccinuri COVID-19 sunt RĂSPUNZĂTORI PENAL pentru consecințe»”, a declarat Catherine Longeval, partener la Van Bael & Bellis, pentru AFP Fact Check pe 27 aprilie 2025.

Aceeași afirmație a fost întâlnită și în februarie și martie anul acesta – aici în engleză – de această dată pe baza deciziei „Frajese v Comisia” (arhivată aici).

Deși instanța a decis că medicii nu erau obligați să administreze vaccinurile autorizate în UE, experții au declarat pentru AFP că a interpreta acest lucru drept o asumare a răspunderii pentru eventuale vătămări este pur și simplu fals.

„Cazul Frajese/Comisia T-786/22 a vizat o solicitare a unui cetățean italian de anulare a două autorizații de punere pe piață pentru vaccinurile Covid-19 (Spikevax și Comirnaty). Cererea sa a fost respinsă de Tribunalul General al UE în 2023 ca inadmisibilă. Ulterior, acesta a făcut apel la CJUE, care i-a respins apelul pe 30 ianuarie 2025, din nou ca inadmisibil”, a explicat Catherine Longeval.

„În niciuna dintre aceste hotărâri nu se discută despre răspunderea potențială a medicilor”, a adăugat ea.

Comentând această decizie, conferențiarul universitar Dr. Ivana Simonovic, de la Facultatea de Drept a Universității din Niš, a declarat pentru AFP pe 22 aprilie: „Curtea Uniunii Europene a acceptat raționamentul Tribunalului General (decizia de primă instanță), potrivit căruia răspunderea medicală directă pentru daunele cauzate de vaccin nu poate fi dedusă din decizia Comisiei Europene de aprobare condiționată a vaccinurilor anti-Covid”.

Ea a evidențiat punctul 24 al deciziei Tribunalului General (arhivat aici), confirmat de CJUE la punctul 34 (arhivat aici), care „explică suficient de clar lipsa unor efecte juridice obligatorii pentru medicii care administrează vaccinuri”.

Drepturile pacienților

Dr. Simonovic a explicat că orice solicitare privind un incident presupus cauzat de un produs cu defect sau o greșeală a medicului trebuie „evaluată în funcție de circumstanțele fiecărui caz, potrivit regulilor cunoscute (penale și civile) privind răspunderea medicului pentru eroare medicală și/sau a producătorului (de vaccin) pentru un produs defect”.

Ea a adăugat că medicii au obligația de a ajuta pacienții să ia decizii în cunoștință de cauză: „În condiții obișnuite, decizia privind orice tratament medical, inclusiv vaccinarea, este luată de pacient după o discuție cu medicul, care este obligat să îl informeze complet cu privire la motivele, beneficiile și riscurile metodei de tratament recomandate”.

Image
Oamenii așteaptă la coadă pentru a primi vaccinul anti-COVID-19 în cadrul unui „maraton de vaccinare” care a durat un weekend întreg, la Biblioteca Națională din București, pe 24 octombrie 2021. (AFP / Daniel MIHAILESCU)

Totuși, a remarcat că este legitim să „ne întrebăm cât de obișnuite erau circumstanțele în timpul pandemiei și dacă medicii aveau posibilitatea să discute în detaliu cu pacienții despre avantajele și dezavantajele utilizării unor vaccinuri care nu trecuseră prin studiile clinice standard”.

Vaccinurile anti-Covid au fost dezvoltate și testate într-un timp record, datorită cooperării științifice și procedurilor de urgență pentru autorizarea de punere pe piață – de exemplu, în UE, unde au fost administrate aproximativ un miliard de doze, potrivit Agenției Europene a Medicamentului (arhivat aici și aici).

„Dacă un pacient suferă un eveniment advers grav ca urmare a administrării vaccinului, acesta poate intenta un proces împotriva producătorului acelui vaccin (nu împotriva medicului care l-a tratat). Asta s-a întâmplat peste tot în UE”, a spus Longeval.

În baza Acordurilor de Achiziție în Avans (APA) și a Acordurilor de Achiziție (PA) „încheiate de Comisia Europeană cu producătorii de vaccinuri anti-Covid (...), producătorii pot cere despăgubiri Comisiei Europene pentru a se apăra sau a încheia astfel de procese intentate de pacienți”, a explicat ea.

AFP a demontat și alte afirmații eronate despre vaccinuri, care pot fi citite aici.  

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne