Acest videoclip arată poliția din Franța protestând împotriva comentariilor unui ministru, nu fiind solidară cu „poporul”

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip care îi arată pe polițiști aruncându-și cătușele la pământ a fost distribuit pe Facebook de zeci de mii de ori din 4 aprilie 2021, cu afirmația că „în Franța, poliția trece de partea poporului”. Afirmația nu este adevărată însă. Reporterul care a filmat videoclipul în iunie 2020 este auzit explicând că protestul a avut loc „pentru a condamna observațiile” ministrului de Interne de atunci Christophe Castaner, care ceruse „toleranță zero” pentru rasismul din cadrul poliţiei și interzicerea tehnicii de sufocare în reținerea suspecților.

În Franța poliția trece de partea poporului și lupta împotriva globaliștilor sataniști”, spune o postare pe Facebook din 4 aprilie 2021, distribuită de 30,000 de ori. Un alt utilizator a repostat videoclipul aici două zile mai târziu cu aceeași descriere, adăugând că asta este ceva „ce nu vedem la televizor”. Ambele postări includ un videoclip de aproape 3 minute și jumătate care arată ofițeri de poliție care stau în două rânduri paralele și își aruncă în mod demonstrativ cătușele la pământ.

Capturi de ecran ale postărilor de pe Facebook realizate pe 19 aprilie 2021

Cu toate acestea, afirmația este falsă. Vocea care vorbește în franceză și poate fi auzită în ultimele 90 de secunde ale videoclipului, aparține de fapt reporterului Remy Buisine, care lucrează pentru portalul video Brut. El explică că este un protest al poliției împotriva remarcilor și deciziilor ministrului francez de interne de atunci Christophe Castaner.

„Bună seara tuturor, suntem aici în direct pe Brut, sunt Remy Buisine și vorbesc din fața secției de poliție din Bobigny”, spune Buisine în al doilea minut, referindu-se la un oraș din suburbiile nord-estice ale Parisului.

„Există în acest moment între 100 și 150 de membri ai forțelor de ordine ... Ei tocmai și-au pus jos simbolic banderola și cătușele pentru a condamna remarcile lui Christophe Castaner de la începutul acestei săptămâni”, a spus Buisine în videoclipul său difuzat live pe pagina de Facebook a portalului Brut pe 11 iunie 2020 la 20:13. AFP l-a găsit ca primul rezultat în căutarea Google după ce a scris prima frază în franceză.

Videoclipul distribuit în postările de pe Facebook durează 3:24 minute și este un fragment mult mai scurt din filmarea lungă de 33 de minute a lui Buisine. Videoclipul a fost distribuit și de utilizatorii de Facebook sârbi, spanioli, și germani de mii de ori de la sfârșitul lunii martie. AFP Belgrad a demontat aceeași afirmație aici, pe care unii utilizatori au interpretat-o în mod fals ca dovadă a faptului că poliția s-a alăturat publicului împotriva restricțiilor legate de coronavirus.

Captură de ecran din a 21-a secundă a videoclipului postat pe Facebook (sus) și a videoclipului live original (jos) realizate pe 19 aprilie 2021

„Au simțit în comentariile ministrului o anumită formă de stigmatizare a întregii profesii și asta au vrut să condamne astăzi prin această acțiune”, a spus Buisine, explicând și pancartele pe care unii ofițeri de poliție le-au avut: „Și vedeți aceste ironice mesaje: forțele de ordine într-o lume magică, referitoare la (personajele animate) Care Bears. Bine ați venit în lumea Care Bears”.

Alte instituții mass-media au relatat protestele, inclusiv BBC și AFP, care au relatat că demonstrațiile împotriva comentariilor lui Castaner au avut loc pe 11 iunie 2020 în Bobigny, precum și în mai multe orașe precum Saint-Etienne, Marsilia, Nisa, Bordeaux și Toulouse. Presa din România a relatat protestul aici și aici

Mai multe fotografii de la protestul din Bobigny pot fi găsite pe Forumul AFP

Polițiștii francezi țin o hârtie pe care scrie „Forța poliției într-o lume magică”, după ce și-au așezat cătușele și banderolele pe pământ, în Bobigny, pe 11 iunie 2020 (AFP / Thomas Coex)

Poliția a protestat împotriva unui anunț făcut la începutul aceleiași săptămâni, pe 8 iunie 2020, de ministrul de Interne de atunci cu privire la o nouă interdicție a folosirii metodei de reținere „prin sufocare” făcută de poliție. El a mai spus că va exista „zero toleranță” pentru rasism în cadrul forțelor de ordine, după cum a relatat AFP.

Comentariile au venit după ce protestatarii francezi au ieșit în stradă în zilele precedente pentru a acuza poliția din Franța că manifestă rasism față de minoritățile etnice, în același mod în care poliția americană a fost acuzată că este brutală față de suspecții negri după arestarea mortală a lui George Floyd.

În octombrie 2020, AFP Germania a demontat ca falsă afirmația că un protest similar al poliției, din 14 iunie, în fața Arcul de Triumf din Paris, ar fi fost un protest al poliției din capitala Franței care se opunea public politicii lui Macron de gestionare a pandemiei de coronavirus. Și acest protest a fost relatat de Buisine aici.

Traducerea și adaptarea
George Soros