Polițiștii protestează împotriva planurilor de reformă, nu pentru a arăta că „servesc cetățenii”

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 11 Ianuarie 2021, la 14:24
  • Actualizat pe 11 Ianuarie 2021, la 14:25
  • 3 minute de citit
  • De: AFP Germania, AFP România
O postare care conține un videoclip în care polițiștii francezi pot fi văzuți aruncându-și cătușele a fost distribuită de peste 1.600 de ori pe Facebook în ultimele două săptămâni și susține că polițiștii au demonstrat că „slujesc cetățeni, nu politicieni”. Afirmația este înșelătoare; videoclipul original, filmat de jurnalistul Rémy Buisine, arată că, de fapt, polițiștii participă la un protest împotriva planurilor de reformă ale ministrului de interne de la vremea respectivă, Christophe Castaner.  

Videoclipul a fost publicat pe Facebook la 31 decembrie 2020. În această postare, distribuită de peste 1.400 de ori, textul care introduce videoclipul spune: „PARIS ⛔? Poliția Franceză a spus Stop ?⛔ Poliția Franceză a spus Stop , suntem în slujba cetățeanului, nu a Politicienilor  .... ???”.

Image
Captură de ecran cu postarea înșelătoare de pe Facebook, realizată pe 8 ianuarie 2021

Același videoclip, cu același text, a fost publicat anterior pe Facebook de către un alt utilizator pe 14 iulie 2020 și a fost distribuit de peste 105.000 de ori.


Afirmația este înșelătoare. Videoclipul arată un grup de polițiști care își aruncă într-adevăr cătușele. Ei sunt în fața Arcului de Triumf din Paris. Dar videoclipul are altă poveste decât cea relatată în postările de pe Facebook.

Editorii AFP din Paris au recunoscut vocea comentatorului din videoclip, identificându-l drept jurnalistul francez Rémy Buisine, care transmitea live pe Facebook un protest, pentru publicația franceză Brut. AFP a căutat apoi videoclipuri cu ofițeri de poliție care protestau lângă Arcul de Triumf, printre postările jurnalistului din ultimele luni, și a găsit videoclipul original filmat de Buisine, care este mult mai lung. Buisine a început live-ul pe Facebook pe 14 iunie 2020 la ora 00:01.

O comparație între cele două videoclipuri arată limpede că cel pe care îl verificăm este doar o versiune editată a clipului original al lui Buisine. În ambele, camera urmărește un rând de ofițeri de poliție care își aruncă pe jos cătușele. Ambele video-uri prezintă aceleași personaje, de exemplu un polițist care filmează și un ofițer mascat, cu cască.
 

Image
Capturi de ecran alăturate cu postarea falsă de pe Facebook și videoclipul original, realizate pe 11 ianuarie 2021

În video-ul său, Buisine descrie o acțiune a „sutelor de polițiști care înconjoară Arcul de Triumf” în urma planurilor ministrului de interne francez de la acea vreme, Christophe Castaner, de a îmbunătăți modul în care se aplică legea. „Ei protestează pentru că așa-numita tehnică a strangulării, folosită la arestare, a fost eliminată, și protestează împotriva retragerii acestei tehnici de arestare și speră că guvernul va inversa decizia”, adaugă Buisine, în limba franceză, în timpul transmisiunii live. El explică, de asemenea, că polițiștii spun că au fost „jigniți de remarcile ministrului de interne”. Aceste comentarii nu apar în postările de pe Facebook din România, care arată un videoclip mult mai scurt. Între timp, atât în ​​clipul românesc, cât și în video-ul original, unii dintre polițiștii care protestează pot fi auziți cerând „demisia” lui Castaner.

AFP a scris despre protest în acea noapte, descriind o adunare a „câtorva zeci de ofițeri de poliție” care cântau imnul național și își aruncau cătușele pe jos pentru a protesta împotriva recentelor anunțuri ale lui Castaner.

Castaner a promis, în iunie, „toleranță zero” față de tendințe rasiste în instituțiile de aplicare a legii după demonstrațiile din Franța împotriva discriminării și violenței poliției. Ofițerii de poliție despre care s-a constatat că au săvârșit acte rasiste vor fi „sistematic” suspendați în caz de „suspiciune dovedită”, anunțase el. Castaner a mai anunțat la acel moment că tehnica de arestare menționată, în care un ofițer stă în spatele unei persoane arestate și o presează cu antebrațul pe trahee ar fi interzisă (această promisiune nu a fost, totuși, pusă în aplicare). Mulți ofițeri de poliție au ieșit în stradă în semn de protest după remarcile lui Castaner.

Imaginile cu cătușe pot fi găsite și în alte publicații, cum ar fi acest video al televiziunii franceze CNews. Acest videoclip prezintă, de asemenea, evenimentul, ca fiind din 14 iunie 2020, după miezul nopții, și descrie protestele împotriva politicilor lui Castaner.

AFP Germania a dezmințit deja, în octombrie 2020, o altă postare, unde același video era folosit pentru a face o altă acuzație falsă.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne