Această fotografie arată o ceremonie de comemorare a unui general iranian, nu are nicio legătură cu victimele pandemiei

Mii de utilizatori de social media au distribuit o fotografie care arată cutii acoperite cu steaguri, asemănătoare unor sicrie în timpul unei slujbe de înmormântare, dintre care una pare a fi o cutie de banane. Potrivit mai multor postări conspiraționiste distribuite în mai multe limbi, aceasta ar fi încă o dovadă a faptului că pandemia de coronavirus este o înșelătorie. Dar fotografia nu are nicio legătură cu pandemia de coronavirus sau cu victimele Covid-19. AFP a căutat locul și data în care a fost făcută fotografia și a constatat că a fost realizată în timpul unei slujbe comemorative din ianuarie 2021 a generalului iranian Qasem Soleimani.

„Pe tulpina indiană cresc... banane! Când știi că te adresezi cretinilor, chiar nu mai contează ce le prezinți! Acoperi niște cutii de banane cu steaguri, iar ei tot morți de carcalac vor vedea! Hai cu tâmpiții la înțepare!”, arată o postare pe Facebook care distribuie o fotografie cu cutii de banane care arată ca niște sicrie acoperite cu steaguri și oameni care stau în fața lor cu respect. Postarea din 28 mai 2021 a fost distribuită de peste 7,700 de ori de atunci. Alte postări (aici, aici) împărtășesc aceleași afirmații.

Image
Captură de ecran a postării pe Facebook realizată pe 4 iunie 2021

Postarea dă impresia că pandemia de coronavirus este inventată sau că este un fel de farsă sau conspirație a elitelor mondiale. AFP România a respins afirmații similare care foloseau fotografii sau videoclipuri scoase din context și răspândeau narațiuni conspirative similare aici, aici, aici.

Fotografia partajată pe Facebook a fost răspândită într-un context similar în multe alte limbi, cum ar fi slovacă, poloneză, maghiară, germană, greacă sau finlandeză. Unele postări susțin că fotografia a fost făcută în Iran sau în Palestina. Potrivit unor utilizatori, fotografia ar fi fost făcută „în timpul unei înmormântări”. AFP Slovacia a găsit fotografii similare de la același eveniment și a demontat afirmațiile aici.

Fotografia a fost făcută în cadrul unei ceremonii de comemorare organizată în ianuarie 2021 de către Ministerul Energiei din Iran la aniversarea morții lui Qasem Soleimani, un general iranian care a murit într-un atac aerian al SUA pe aeroportul din Bagdad la 3 ianuarie 2020. Fotografia nu a fost făcută la o înmormântare și nu are nimic de-a face cu victimele pandemiei de coronavirus.

Realitate: O fotografie scoasă din context

Folosind cuvinte cheie avansat și căutare inversă de imagini, AFP a aflat originea fotografiei distribuite viral pe Facebook.

„Comemorarea primei aniversări a martiriului (...) Soleimani a avut loc la Ministerul Energiei în conformitate cu protocoalele de sănătate”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Energiei din Iran, scris în limba persană. Comunicatul de presă a fost publicat în ziua de 13.10.1399 din calendarul persan, care corespunde cu ziua de 2 ianuarie 2021 - 365 de zile trecute exact de la moartea generalului Qasem Soleimani, care este prezentată în raportul video AFP de mai jos.

Câteva ore mai târziu de la publicarea comunicatului de presă despre ceremonie, ministerul iranian a publicat, de asemenea, o galerie de fotografii de la evenimentul memorial pe site-ul său. Ceremonia a avut loc pe terasa de sud din fața clădirii Ministerului Energiei din Teheran. După cum arată fotografiile, ministerul iranian a folosit într-adevăr cutii de banane la ceremonie.

Image
Captură de ecran a site-ului Ministerului Energiei din Iran realizată la 4 iunie 2021

Fotografiile arată aceleași persoane ca și fotografia distribuită pe Facebook.

Image
Compararea capturilor de ecran între videoclipul postat pe Facebook (stânga) și a unei fotografii descărcate de pe site-ul Ministerului Iranului pentru Energie (dreapta), realizate pe 4 iunie 2021. Cercurile care indicau aceleași persoane au fost adăugate de AFP.

Qasem Soleimani a fost comandantul unității de elită iraniană Quds - o ramură străină a Corpului de Paza Revoluționară Islamică, care răspundea direct în fața liderului suprem Ayatollah Khamenei, a coordonat ajutorul iranian oferit dictatorului sirian Bashar Assad și, sub conducerea sa, Iranul a sprijinit mișcarea Hezbollah din Liban. Potrivit Pentagonului, atacul cu drone care a avut loc la scurt timp după miezul nopții din 3 ianuarie 2020 a avut loc la ordinele directe ale președintelui de atunci Donald Trump. Moartea lui Soleimani nu a avut deci nimic de-a face cu pandemia de coronavirus.

Iranul a raportat primul caz oficial confirmat de Covid-19 pe 19 februarie 2020. Pe 4 iunie 2021, pandemia a provocat 80.658 de decese în țara de 82 de milioane de locuitori.

Recent, o tulpină a Covid-19 detectată pentru prima dată în India a fost utilizată ca instrument pentru răspândirea dezinformării. AFP România a demontat în luna mai afirmația potrivit căreia „varianta indiană nu există” conform unei confirmări a guvernului indian. În realitate, India a refuzat să asocieze această variantă cu numele țării și chiar a încercat să elimine expresia de pe platformele de socializare. Chiar și așa, Organizația Mondială a Sănătății a explicat că varianta B.1.617 - un nume folosit de autoritățile sanitare pentru varianta detectată pentru prima dată în India - este reală și o consideră o „variantă care determină îngrijorare”. Din 1 iunie 2021, OMS a decis să schimbe numele variantelor în litere grecești, linia genetică B.1.617.2 - una dintre cele trei linii genetice ale variantei B.1.617 - fiind numită acum „Delta”. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne