Videoclipul cu paturi goale a fost filmat într-un spital care a admis pacienți Covid-19 în alte unități de terapie intensivă în acea zi

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip în care apare un un profesionist din domeniul sănătății care se plimbă printr-o unitate de terapie intensivă (ATI) arătând paturi goale și cântând vesel a fost distribuit de sute de mii de ori în mai multe țări de la sfârșitul lunii martie, ca și cum ar fi reprezentat „realitatea” pandemiei de Covid-19 în Brazilia. Această afirmație este totuși înșelătoare. Imaginile prezintă o aripă a unui spital Unimed din João Pessoa, un oraș portuar din nord-estul Braziliei, care în ziua filmării avea peste 70 de persoane spitalizate pentru coronavirus în alte unități ATI. Rata ocupării paturilor pentru adulți a fost de 93% în întregul oraș brazilian când a fost înregistrată secvența.

Medicii din Brazilia rup tăcerea”, spune un utilizator Facebook care a postat videoclipul aici pe 21 aprilie 2021, distribuit de peste 9,500 de ori de atunci. În înregistrare, un profesionist din domeniul sănătății deschide perdelele care separă paturile într-o unitate de terapie intensivă și sărbătorește că toată lumea este „liberă”. Între timp, alți membri ai echipei cântă un cântec religios brazilian numit „Porque Ele Vive”.

Videoclipul a fost, de asemenea, distribuit de peste sute de mii de ori pe Facebook de utilizatori portughezi, englezi, spanioli, polonezi și sârbi, afirmând că imaginile arată „asistente cinstite” care au decis să dezvăluie că „aripile spitalelor Covid-19 sunt goale, în contradicție cu ceea ce mass-media braziliană arată lumii ”.

În timp ce majoritatea utilizatorilor români cred că videoclipul arată realitatea pandemiei, alții au avertizat că acest lucru ar putea fi înșelător: „Atenție la manipulări”, a spus un utilizator.

Captură de ecran a postării pe Facebook realizată pe 29 aprilie 2021

AFP Brazilia a descoperit că videoclipul a fost înregistrat într-o aripă a unui spital Unimed din João Pessoa, un oraș portuar din nord-estul Braziliei, unde pacienții cu Covid-19 au fost plasați în alte unități de terapie intensivă în acea zi și a dezmințit aici afirmațiile înșelătoare.

Doar o aripă goală, nu spitalul 

Postările virale nu indică unde a fost înregistrat videoclipul, dar o analiză a înregistrărilor a permis obținerea acestor informații.

La secunda 15 din videoclip, AFP Brazilia a identificat, pe un poster fixat pe un ecran de computer, un simbol verde, similar cu sigla Unimed, o companie de asigurări de sănătate care are propriile spitale în toată Brazilia.

Capturi de ecran ale simbolului văzut în videoclipul publicat pe Facebook (sus) și sigla Unimed de pe site-ul companiei (jos) realizate pe 28 aprilie 2021

Unimed a confirmat pentru AFP Brazilia pe 26 aprilie 2021 că imaginile au fost înregistrate într-unul din centrele sale medicale, spitalul Alberto Urquiza Wanderley, din João Pessoa, capitala statului Paraíba.

Potrivit companiei, videoclipul a fost filmat într-una din unitățile de terapie intensivă ale spitalului în timpul schimbului de noapte în data de 30 spre 31 martie, într-un „scenariu favorabil momentan”.

„După o creștere a cazurilor de Covid-19, a existat o scădere, care, la acel moment, a permis [acestei] secții de terapie intensivă să fie fără pacienți”, a spus un purtător de cuvânt pentru AFP. „Utilizarea acestui videoclip în orice alt context care încearcă să denatureze faptul în sine este părtinitoare și nu este adevărată”, a adăugat acesta. 

Scena arătată în videoclip a fost posibilă, potrivit Unimed, deoarece spitalul Alberto Urquiza urmărește un „plan de urgență care permite extinderea sau retragerea paturilor normale sau ATI în funcție de cererea pacienților”.

În aceeași zi în care imaginile au fost înregistrate, 77 de pacienți cu Covid-19 au fost admiși la alte unități de terapie intensivă din spital, a explicat Unimed pentru AFP. A doua zi, au fost 75 de pacienți. Pe 27 aprilie, la Alberto Urquiza Wanderley se aflau 39 de pacienți cu Covid-19 în paturile de terapie intensivă.

Situația din Brazilia 

Pe 30 martie, pe lângă acest spital, au existat mai multe persoane internate din cauza Covid-19 în alte locații din Paraíba, inclusiv în João Pessoa, contrar celor sugerate în postările ajunse virale.

Potrivit datelor publicate pe pagina Departamentului de Stat al Sănătății din Paraíba (SES), 93% din paturile de adulți dedicate pacienților cu Covid-19 au fost ocupate în capitală, în timp ce în tot statul era un grad de ocupare de 88%. În ziua următoare, aceste cifre au scăzut ușor, dar gradul de ocupare a rămas la 86%, respectiv 85%.

Cele mai recente date furnizate de SES, din 28 aprilie 2021, arată o îmbunătățire în capitală: în João Pessoa, ocuparea paturilor pentru adulți era de 47%.

În statul Paraíba, ocuparea acestui tip de pat a fost de 52%, conform informațiilor din 28 aprilie. Date actualizate se regăsesc și în secțiunea dedicată coronavirusului pe site-ul guvernului brazilian.

Ratele critice de ocupare a paturilor în țară

Cu toate acestea, în Brazilia, situația a rămas critică. Un buletin publicat de Fiocruz pe 23 aprilie 2021 a arătat că ratele de ocupare pentru paturile ATI dedicate Covid-19 pentru adulți în Sistemul de Sănătate Unificat (SUS) „rămân în general la niveluri foarte ridicate”.

Deși Paraíba este menționată ca fiind unul dintre locurile cu o tendință descendentă, 14 state alături de districtul federal au avut rate de ocupare peste 90%, unele dintre ele fiind înregistrate și în localitățile din nord-est, precum Piauí (94%), Ceará (98%), Rio Grande do Norte (93%), Pernambuco (97%), Sergipe (97%).

Numărul deceselor din cauza Covid-19 din țară reflectă această realitate. Luna aprilie înregistrată ca cea mai mortală din Brazilia din această pandemie, cu aproape 68,000 de decese. Numai în primele patru luni, 2021 a depășit deja numărul de decese cauzate de coronavirus înregistrate din martie până în decembrie 2020 în Brazilia.

Pe 22 aprilie, Secretariatul Sănătății din Brazilia a estimat că îmbunătățirea gradului de ocupare a spitalului din Paraíba din ultimele zile ar putea fi rezultatul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 și a respectării măsurilor preventive adoptate de guvernul local.

De fapt, pe 26 martie, guvernul din Paraíba a adoptat o serie de măsuri pentru a controla „creșterea bruscă și susținută a cererii de paturi de spital pentru Covid-19” înregistrată la acea vreme.

Printre măsuri, s-a decis limitarea programului de funcționare a barurilor și restaurantelor, închiderea stadioanelor, sălilor de sport, a centrelor sportive și a parcurilor, precum și stabilirea carantinei de noapte între orele 22:00 și 05:00. 

În ceea ce privește vaccinarea, Paraíba are un indice mai mare decât media națională. În timp ce datele din 28 aprilie 2021 arată că Brazilia a vaccinat cu două doze aproximativ 5,8% din populația sa, potrivit datelor proiectului Our World in Data de la Universitatea din Oxford, statul Paraiba și-a imunizat 6,92% (279,666) din locuitorii. Luând în considerare doar prima doză, Brazilia a vaccinat 13,2% din populație la 28 aprilie 2021, iar Paraíba, 15,6% (632,579 cetățeni)

AFP România a demontat deja afirmații false similare în trecut, cum ar fi aceea că pandemia este o înscenare sau că vaccinurile, măștile și restricțiile ar fi inutile, iar sistemul medical nu a fost suprasolicitat. 

Traducerea și adaptarea
COVID-19