Un pacient cu Covid-19 stă pe un pat din interiorul Unității de Terapie intensivă din spitalul Universității Teerthanker Mahaveer (TMU) din Moradabad pe 5 mai 2021 (AFP / Prakash Singh)

Varianta Covid-19 B.1.617 este reală și a fost identificată pentru prima dată în India, conform OMS

O postare care susține că guvernul Indiei „a confirmat” că „varianta indiană” de Covid-19 nu există, iar mass-media, autoritățile și medicii români au răspândit o minciună pentru a convinge oamenii să se vaccineze a fost distribuită de mii de ori pe Facebook la sfârșitul lunii mai. Afirmațiile sunt înșelătoare: OMS explică faptul că varianta B.1.617 a fost detectată pentru prima dată în India și o consideră o „variantă care determină îngrijorare”. Cu toate acestea, India refuză să asocieze această variantă cu numele țării și a încercat să elimine expresia de pe platformele de socializare.

„Guvernul Indiei confirmă că ‘varianta indiană’ a covidului NU EXISTĂ. Așadar mass-media românească, autoritățile române și medicii au rĂspandit cu INTENȚIE o MINCIUNĂ cu scopul de a panica, teroriza românii să se vaccineze, lucru care reprezintă FAPTĂ PENALĂ!”, spune aici o postare pe Facebook care a fost distribuită de peste 3,000 de ori din 25 mai 2021.

Postarea distribuie și o captură de ecran de pe site-ul The True Defender, cunoscut pentru publicarea de știri și comentarii conservatoare care promovează adesea teorii ale conspirației.

Image
Captură de ecran cu postarea înșelătoare de pe Facebook realizată la 28 mai 2021

Captura de ecran din The True Defender susține că ceea ce oamenii văd la știri „despre o presupusă versiune indiană a Covid nu este altceva decât dezinformare și minciuni menite să-i mențină pe majoritatea cetățenilor din Regatul Unit temători din martie 2020”, adăugând că „datorită guvernului Indiei” pot dovedi acest lucru. AFP a verificat site-ul The True Defender, care publica o declarație din partea „Ministerului Sănătății și Protecției Familiei” din India, în care se spunea că „OMS nu a asociat termenul «varianta indiană» cu B.1.617”.

Afirmațiile din postarea de pe Facebook sunt însă înșelătoare. Această variantă există și, deși majoritatea țărilor, inclusiv România, au denumit-o mai comun „varianta indiană”, este adevărat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a preferat utilizarea numerelor, în acest caz B.1.617, mai degrabă decât numele țărilor în care au fost detectată prima dată. Cu toate acestea, OMS menționează în rapoartele sale că această variantă a fost detectată pentru prima dată în India.

Varianta „identificată inițial în India”

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) folosesc „B.1.617” drept nume pentru o variantă de Covid-19 despre care menționează că a fost detectată prima dată în India anul trecut.

Varianta B.1.617 a apărut pentru prima dată în India în octombrie 2020, așa cum menționează OMS în rapoartele sale epidemiologice săptămânale (aici) și se știe că se transmite mai ușor, chiar dacă severitatea bolii și riscul de infecție sunt încă în curs de investigare (aici). La fel ca alte astfel de variante, aceasta este examinată de autoritățile sanitare din întreaga lume, precum și de oamenii de știință și de producătorii de vaccinuri.

Până în prezent au fost detectate trei linii genetice ale variantei: B.1.617.1 (prima dată detectată în India în decembrie 2020), B.1.617.2 (prima dată detectată în India în decembrie 2020) și B.1.617.3 (prima dată detectată în India în februarie 2021) după cum a arătat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor în raportul său din 11 mai 2021 cu privire la această variantă.

Pe 11 mai 2021, Organizația Mondială a Sănătății a adăugat varianta B.1.617 pe lista sa de „variante care determină îngrijorare”, aceasta alăturându-se altor trei variante detectate pentru prima dată în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud.

Image
Fișier cu informații despre variantele care determină îngrijorare sau interes ale SARS-CoV-2, inclusiv cu B.1.617 care circulă în India

„Liniile genetice ale tulpinei B.1.617 (varianta identificată inițial în India) au fost, de asemenea, adăugate pe lista OMS - clasificate ca  variante globale care determină îngrijorare”, mai explică OMS pe site-ul său european. „De la prima lor detectare în octombrie 2020, au existat raportări ale acestor variante în țări din întreaga lume, cu cel mai mare număr de cazuri detectate în India, urmată de Regatul Unit (unde linia genetică B.1.617.2 a fost desemnată o variantă care determină îngrijorare națională)”, spune OMS.

La începutul lunii mai, directorul științific al OMS, Soumya Swaminathan, a declarat pentru AFP că această variantă contribuie la focarul exploziv și mortal de coronavirus din India. În raportul său din 11 mai, OMS a explicat, de asemenea, că „o evaluare recentă a riscului situației din India efectuată de OMS a constatat că reapariția și accelerarea transmiterii Covid-19 în India a avut mai mulți factori potențiali care au contribuit, inclusiv creșterea proporției de cazuri ale variantelor de SARS-CoV-2 cu transmisibilitate potențial crescută; mai multe evenimente religioase și politice de adunare în masă care au sporit amestecul social, precum și  subutilizarea și respectarea redusă a măsurilor sociale și de sănătate publică”.

Într-un document publicat la 24 mai 2021, ECDC a adăugat și linia genetică B.1.617.2 pe lista sa de variante care determină îngrijorare (VOC). Celelalte două sublinii sunt listate ca „variante de interes” (VOI).

Variantă B.1.617 s-a răspândit în zeci de țări, iar mass-media a folosit adesea termenul de „variantă indiană” în știri (aici, aici, aici, aici) atunci când au relatat despre aceasta.

Termenul de „tulpină indiană” a fost folosit și de mass-media din România (aici, aici) și, de asemenea, de autoritățile locale. De exemplu, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a menționat-o aici pe 29 aprilie 2021 când a explicat că „tulpina indiană a noului coronavirus nu este neapărat mai contagioasă” decât alte forme ale acesteia, iar măsurile preventive rămân în vigoare, vaccinurile fiind eficiente împotriva formelor severe de Covid-19.

În România, primele cazuri de persoane infectate cu această variantă au fost confirmate la sfârșitul lunii aprilie 2021. Cinci persoane care au sosit din India să lucreze în România au fost atunci testate pozitiv. Recent, pe 20 mai 2021, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat primul caz de infectare cu această variantă de coronavirus la un cetățean român, fapt ce a făcut ca numărul cazurilor depistate în România cu această tulpină să ajungă la 12, restul fiind confirmate la cetățeni indieni. Toate sunt cazuri ale liniei genetice B.1.617.2. Chiar și așa, Institutul Național de Sănătate Publică a mai spus pe 20 mai 2021 că „nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a liniei genetice B.1.617.2”. O explicație privind circulația liniei genetice B.1.617.2 în România poate fi găsită aici.

Image
Oamenii s-au adunat în fața porții de intrare a unui centru de vaccinare împotriva Covid-19 din Mumbai pe 28 aprilie 2021 (AFP / Indranil Mukherjee)

Poziția guvernului Indiei

Contrar a ceea ce sugerează postarea înșelătoare de pe Facebook, autoritățile din India nu neagă existența în sine a variantei B.1.617. De exemplu, conform acestui comunicat de presă din mai 2021 al ministerului indian al Sănătății, „ministrul a menționat că varianta B.1.617 a Covid-19 a contribuit la creșterea numărului de cazuri în Maharashtra, Karnataka, Delhi”. În mod similar, în urmă cu câteva zile, ministerul a scris: „varianta B.1.617 a fost găsită în 5,261 de probe, făcând-o cea mai comună mutație detectată până acum”.

Pe 12 mai 2021, la o zi după ce OMS a adăugat varianta B.1.617 pe lista sa de „variante care determină îngrijorare”, Ministerul Sănătății și Protecției Familiei din India a emis o declarație în care spunea că „relatările mass-media care au numit varianta B.1.617 de coronavirus ca fiind „varianta indiană” nu are nicio bază și este nefondată”. Ministerul a argumentat că „OMS nu a asociat termenul „variantă indiană” cu varianta B.1.617 de coronavirus în documentul său de 32 de pagini”. Acest lucru este adevărat. Cu toate acestea, OMS a scris în acel document că „virușii din varianta B.1.617 au fost raportați pentru prima dată în India”.

AFP a relatat aici, la 22 mai 2021, că guvernul Indiei a ordonat platformelor de socializare să elimine conținutul care se referă la „varianta indiană” a coronavirusului, susținând că Organizația Mondială a Sănătății nu a legat nicio țară de varianta B.1.617 - chiar dacă, după cum a fost explicat mai sus, OMS a scris în repetate rânduri că această variantă a fost detectată pentru prima dată în India.

„Am aflat că o afirmație falsă circulă online, care sugerează faptul că o variantă indiană a coronavirusului se răspândește în toate țările. Acest lucru este complet FALS”, se arată în scrisoarea obținută de AFP trimisă de Ministerul Electronicii și Tehnologiei Informației, o agenție executivă a Guvernului Uniunii din Republica India.

Ministerul, care a cerut companiilor de socializare să „elimine tot conținutul” care fac referire la „varianta indiană”, a folosit cerințele anterioare făcute de guvern pentru a reduce „știrile false și dezinformarea” despre pandemie pe rețelele de socializare ca bază pentru noul ordin.

În aprilie 2021, guvernul indian a emis un ordin prin care impus platformelor de socializare, inclusiv Twitter și Facebook, să elimine zeci de postări critice cu privire la modul în care premierul Narendra Modi gestionează criza de coronavirus. WhatsApp a depus pe 26 mai 2021 o plângere legală împotriva guvernului indian pentru a opri aplicarea acestui ordin, invocând că încalcă drepturile la confidenţialitate, așa cum a relatat AFP aici

Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 25 mai 2021 arată că tulpina de coronavirus detectată pentru prima dată în India s-a răspândit în cel puțin 53 de teritorii din întreaga lume.

Pe 28 mai 2021, India a înregistrat un total de 27,369,093 cazuri de Covid-19, B.1.617.2 fiind linia genetică predominantă în ultimele luni acolo.

NOTĂ: Acest material a fost actualizat pentru a corecta data detectării liniei genetice B.1.617.3 (paragraful opt) din „februarie 2020” în „februarie 2021”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne