Videoclipuri scoase din context sunt folosite pentru a susține că pandemia de coronavirus este regizată
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 10 Mai 2021, la 16:02
- 11 minute de citit
- De: Ana PRIETO, AFP Argentina
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Bună dimineața”, spune o postare pe Facebook din 18 aprilie 2021, sugerând în mod ironic că oamenii ar trebui să se trezească și să vadă adevărul, care include un videoclip de două minute care prezintă diferite scene pretinzând că ar fi confirma faptul că pandemia de coronavirus este o înșelătorie. Singurul sunet care însoțește imaginile este behăitul oilor.
Postarea a adunat sute de comentarii în mai multe limbi: unii utilizatori au crezut că este adevărat, spunând că „nu există Covid”, dar mai mulți au spus că aceasta este o „minciună” postând în comentarii o fotografie originală a agenției internaționale de fotografii de presă European Pressphoto Agency făcută la un protest în care au fost reprezentate victimele din Covid-19, care a fost inclusă în videoclip.
Același videoclip a fost distribuit și în Argentina (aici, aici), afirmând că „mass-media produce materiale audiovizuale pentru a susține falsa pandemie prin frică”. AFP Argentina a găsit originea și contextul tuturor scenelor, care au circulat de asemenea și independent în postări care neagă că pandemia este reală.
„Corpuri” aliniate pe stradă: un protest în SUA
Videoclipul începe cu imaginea unor corpuri învelite în pungi negre, având în jur ofrande precum coroane de flori și urși de pluș. În spate, poate fi văzut un bărbat mutând fără efort unul dintre aceste corpuri.
Fotografia circulă în spațiul public cel puțin din luna mai 2020. AFP a demontat deja acest videoclip în mai multe limbi (franceză, spaniolă, sârbă): corpurile întinse pe pământ nu sunt reale, dar fac parte dintr-un protest în care au reprezentat victimele Covid- 19 care a avut loc în în Miami, Statele Unite ale Americii.
Imaginea aparține fotografului Cristóbal Herrera, și a fost realizată în Parcul Torța Prieteniei (Torch of Friendship Park), din centrul orașului Miami, și publicată pentru prima dată pe site-ul European Pressphoto Agency (EPA) pe 27 mai 2020.
Această fotografie a fost postată de utilizatorii care nu credeau că videoclipul este real în comentariile postării de pe Facebook.
Protestul a fost relatat și de AFP, care a menționat că protestatarii au folosit „saci pentru a reprezenta cadavrele în timpul unei cortegii funerare”. În acel moment, Statele Unite depășeau 100,000 de decese din cauza Covid-19.
Persoane cu echipament de protecție în fața unei ambulanțe
În secvența următoare, două persoane sunt văzute îmbrăcându-se cu echipamentul personal de protecție și pozând pentru un fotograf, lângă o ambulanță galbenă.
O căutare inversă a imaginii a găsit un videoclip care arată aceeași secvență, postată pe Twitter de un utilizator din Țările de Jos. În videoclip, un narator spune că pandemia este „pusă în scenă”. De asemenea, detaliază locația și data filmării: Piața Leidse din Amsterdam, în februarie 2021.
Un alt utilizator a răspuns la acel tweet explicând că fotografiile corespundeau unui reportaj jurnalistic a ziarului olandez NRC și a atașat linkul la articolul corespunzător, publicat pe 4 martie 2021.
Materialul jurnalistic, scris de Manon Stravens, este despre rutina personalului medical care lucrează în ambulanțe în Amsterdam în timpul pandemiei. Stravens mai spune în articol că, în timpul sesiunii foto de noapte pe care au avut-o în Piața Leidse, un individ a strigat „știri false” și a înregistrat scena cu telefonul său mobil în timp ce exclama că pandemia este o farsă și că oamenii cu echipament de protecție își doreau ca oamenii să creadă că boală Covid-19 este periculoasă.
Aceea înregistrare a devenit virală în Țările de Jos și este aceeași distribuită de contul Twitter menționat anterior.
Fotograful Roger Cremens, care a filmat scena, a glumit pe seama celor care îl consideră un accesoriu la „falsa pandemie”.
Bărbatul care fumează zăcând printre trupuri învelite în sacii: un clip muzical
În secvența următoare, filmările par să arate mai mulți morți înfășurați în saci negri pentru cadavre, așezați într-un camion portocaliu, cu un bărbat viu culcat printre ei fumând o țigară. După cum AFP România a arătat deja, aceasta este o secvență din culisele unui videoclip muzical pentru piesa „Never, Ever” a rapperului rus Husky, lansată în septembrie 2020.
AFP a reușit să găsească secvența utilizată în videoclipul viral în postările lui Vasya Ivanov - director de producție al videoclipului muzical - de pe conturile sale de socializare. Postările sale de pe Instagram salvate într-un dosar etichetat „Husky | N-E” arată multe alte scene din culisele filmării videoclipului, inclusiv cea cu bărbatul din punga neagră care fumează. Scurtul videoclip a fost postat de Ivanov și pe TikTok.
În „Never, Ever”, rapperul Husky acționează ca un om de serviciu care trebuie să curețe o podea plină cu cadavre ale unor bărbați împușcați mortal după o scenă de luptă într-o bandă. Îi bagă în sac, îi coboară din clădire cu o frânghie și îi așează într-un camion. Regizorul videoclipului muzical Evgenii Bakirov a scris aici că videoclipul „o metaforă pentru luptele interne ale unui artist care își curăță lumea mentală”. Nu există nicio referire la pandemia de coronavirus în videoclipul muzical.
Filmări într-un spital: un videoclip promoțional
În secvența următoare, care se repetă de două ori în videoclipul ajuns viral, un fotograf și un cameraman sunt văzuți în interiorul unui spital, înconjurați de tărgi și pacienți. De asemenea, un bărbat este văzut dând instrucțiuni personalului medical care poartă echipament de protecție.
Aceste imagini, care se presupune că „demonstrează” că pacienții internați cu Covid-19 sunt actori, circulă de la începutul lunii martie 2021 în diferite limbi (aici, aici). După cum AFP a verificat deja (în sârbă, spaniolă), filmările aparțin Centrului Medical Shamir din Israel.
Într-un articol publicat pe site-ul propriu, este explicat faptul că spitalul lucra la instalarea „unui complex de urgență cu 150 de paturi într-o zonă fortificată din campusul său, pentru a oferi un mediu sigur (...) și a permite un răspuns medical adecvat la pandemia Covid-19”. La jumătatea lunii noiembrie 2020, spitalul a anunțat pe site-ul său că construcția acelei camere de urgență în parcarea subterană a fost finalizată.
Întrebat de AFP în 11 martie 2021, Liad Aviel, purtătorul de cuvânt al centrului medical din Tel Aviv, a asigurat că secvența aparține acelui spital și că este de fapt o înregistrare pentru promovarea facilităților sale. Aviel a spus că un angajat al spitalului a filmat scena și a distribuit-o pe Facebook: „Din păcate, au devenit știri false, dar nu avem nimic de-a face cu asta”.
Rezultatul final a fost un videoclip promoțional postat pe canalul YouTube al spitalului pe 26 martie 2021 cu următoarea descriere, în ebraică: „Shamir Medical Center așa cum nu mai fost văzut până acum într-un rezumat fotografic al anului 2020: anul coronavirusului”.
Pungi de gunoi umplute cu hârtie: un protest
Următoarea secvență a videoclipului este alcătuită din două scene diferite, dar care vor să dea impresia că sunt parte a aceleiași întâmplări.
În primul rând, se poate vedea o grămadă de saci negri întinși pe pământ în aer liber, pe partea laterală a unei clădiri și o persoană cu echipament de protecție medicală. Apoi, mai mulți oameni sunt văzuți adunați în jurul unor pungi negre, cu legenda: „Cei 450 de morți erau pungi umplute cu hârtie!”.
AFP a găsit folosind căutarea inversă de imagini după cadre și căutări după cuvinte cheie ambele clipuri, care au fost filmate în Caracas, dar nu corespund cu aceeași situație. Videoclipul a fost distribuit și de utilizatorii sârbi, iar AFP Belgrad l-a demontat aici.
Prima parte a secvenței arată saci negri de corp. Pe 7 aprilie 2021, site-ul de știri ContraPoder a publicat videoclipul care circulă pe rețele și un articol aferent. Programul de știri digitale „Hasta que caiga la tiranía” (Până cade tirania) a relatat, de asemenea, această poveste în aceeași zi.
Potrivit ambelor instituții mass-media, imaginile corespund districtului La Yaguara, din Caracas, și arată colapsul sistemului de sănătate care există în Venezuela, unde nu mai există locuri în care să fie duși cei care au murit din cauza Covid-19.
Un articol publicat pe 2 aprilie 2021 în Observatorul Venezuelean al Știrilor Fake aprofundează situația, subliniind mai multe plângeri la morga din Bello Monte pentru modul în care au fost manipulate cadavrele și că acestea, potrivit unor surse jurnalistice, au fost transferate, de fapt, la o magazie din La Yaguara.
După aceste imagini, videoclipul viral trece la altele, în care mai multe persoane sunt văzute rupând pungi negre umplute cu hârtie, dând impresia că este aceeași situație și că, în realitate, decese din cauza Covid-19 sunt false. Cu toate acestea, a doua secvență corespunde unui protest care a avut loc în fața Spitalului Universitar din Caracas, la mai mult de 10 kilometri de La Yaguara, care a avut loc pe 6 aprilie 2021.
Pentru a simboliza 430 de membri ai personalului medical care au murit din cauza Covid-19 și lentoarea în aplicarea vaccinurilor, un grup de studenți au umplut pungi de hârtie neagră și le-au așezat în fața spitalului.
În acest videoclip de pe YouTube din care a fost extrasă secvența utilizată în videoclipul viral, protestul este interpretat ca „manipulare media”.
În această relatare publicată pe platforma VivoPlay, se afirmă că protestul „a fost sabotat de colectivele chaviste care au ajuns la centrul de sănătate”, la fel ca în acest articol din ziarul El Nacional.
Protestul și altercația dintre protestatari, personalul spitalului și persoanele identificate ca făcând parte din grupurile oficiale au fost, de asemenea, relatate de jurnalistul venezuelean Esteninf Olivarez, care a publicat mai multe videoclipuri pe Twitter, inclusiv unul foarte similar cu cel distribuit pe Facebook.
Într-un cimitir: un reportaj de știri în curs de realizare
Ultima secvență a videoclipului viral arată un bărbat care poartă echipament de protecție și sapă un mormânt, în timp ce altul îl filmează. De asemenea, și aceste imagini circulă independent de la sfârșitul lunii martie cu afirmația că ar corespunde cu simularea unei înmormântări și au fost deja verificate de AFP.
Incidentul a avut loc în statul Espírito Santo, în sud-estul Braziliei, și face parte din înregistrarea unui reportaj despre munca groparilor din timpul pandemiei, publicat pe 31 martie 2021 de TV Vitória. Imaginile făcute de o terță parte care ar pretind că ar fi dezvăluit montajul au condus la o negare din partea redacției care a declarat la 1 aprilie 2021: „Minciună: videoclip cu informații false implică echipa TV Vitória”.
În text, jurnalista Marla Bermudes explică: „Cameramanul Wilian O'brien și cu mine înregistram imagini pentru a explica munca groparilor și activitățile pe care le desfășoară. Raportajul era destinat să aducă un omagiu muncii acestor profesioniști și [nu reprezenta că] groparul în cauză simulează deschiderea unui mormânt sau pretinde că îngroapă pe cineva. Mormântul era deschis și nu la cererea echipei noastre. Aceasta este deja o procedură de cimitir. Imaginile care sunt prezentate în momentul exact în care groparul arunca pământ, erau imagini pentru a susține ilustrarea activitățillor pe care le desfășura”.
Într-un comunicat, Rede Vitória, grupul de comunicare căruia îi aparține Folha Vitória, a explicat: „Pentru a elabora reportajul, reporterii noștri au înregistrat lucrările pas cu pas [ale groparilor]. Videoclipul înregistrat decontextualizează momentul, distorsionează faptele și creează o narațiune mincinoasă ”.
AFP România a demontat înainte alte videoclipuri care pretind că arată pandemia de coronavirus nu sunt reale sau sunt exagerate, de exemplu aici sau aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne