Acest videoclip nu arată actori care se prefac morți din cauza Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip distribuit de peste 100,000 de ori pe Facebook de la sfârșitul lui martie 2021 pretinde că arată un actor - învelit într-o pungă neagră - care fumează, și ar dovedi că filmările cu decese din cauza Covid-19 au fost falsificate pentru a insufla frică în rândul oamenilor. Acest lucru este fals. În realitate, videoclipul a fost filmat la Moscova pe platoul unui videoclip muzical pentru un rapper rus pe nume Husky.

Un videoclip postat de mai mulți utilizatori pe Facebook pe 31 martie 2021 a adunat peste 100,000 de redistribuiri de atunci.

Prima postare găsită (aici) a adunat peste 62,000 de redistribuiri pe Facebook din 31 martie 2021. Textul care descrie videoclipul spune: „În spatele spitalului, pregătiți de filmare, morții fumează, trebuie să se bage frica în oameni”. 

Cea de-a doua postare de pe Facebook găsită (aici) a adunat peste 24,000 de redistribuiri și spune: „În spatele spitalului se pregătesc morții de filmare pentru a baga teroarea în populație. Și ce să vezi, actorii trag repede un fum înainte de primul cadru. Gândiți ceea ce vedeți cu mintea voastră, frați români. Javrelor, vă vedem, nu mai merge cu prosteala!”. 

Deși nu este clar în cele două postări, momentul distribuirii lor indică faptul că este o referință la decesele provocate de Covid-19.

O altă postare pe Facebook (aici), cu peste 16,000 de distribuiri, face referire directă la Covid-19: „Mort de corona își fumează ultima țigară învelit în sacul mortuar. Așa se pregătesc imaginile pentru știri!”.

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată la 5 aprilie 2021

Filmările par să arate mai mulți morți înfășurați în saci negri care stau într-un camion portocaliu. Printre ei se află culcat un bărbat viu care fumează o țigară.

Unii utilizatori de Facebook au comentat la postare că „Așa se fac scenariile pentru a bagă frica în oi” sau că „Acești oameni ar trebui sa plătească pentru toată nebunia provocată, pentru că au participat cu bună știință la genocidul la care s-a ajuns”.

Mai mulți utilizatori și-au dat însă seama că videoclipul era fals și au comentat: „Făcătură și nici nu e la noi în țară”, „O fi din vreun film. Oricum morții nu ar sta aruncați pe jos afară ci în cămara frigorifică” și „Tu nu vezi că se pregătește filmarea unei secvențe dintr-un film?”. 

Acest videoclip a fost realizat, într-adevăr, în timpul filmărilor unui videoclip muzical pentru rapperul rus Husky și a piesei sale „Never Ever”, publicată în septembrie 2020, după cum AFP Austria a găsit aici.

Potrivit verificării făcute de AFP Austria, același videoclip a fost postat de utilizatorii locali de Facebook aici sau aici, arătând - spre deosebire de postările românești - o siglă TikTok și numele contului utilizatorului care l-a postat - @vasyaivanovdesign.

O căutare pe TikTok a acestui cont a constatat că numele utilizatorului este Vasya Ivanov - în limba rusă scris ca „Вася Иванов” - și că acesta a postat același videoclip aici pe 29 martie 2021 cu hashtaguri în limba rusă precum „Husky”, „RapperHusky”, „CumSăFilmezi” și hashtagul „backstage” în engleză. Melodia utilizată în videoclip, care este aceeași din videoclipul distribuit pe Facebook, este „Никогда-нибудь” („Never ever”) a celebrului rapper rus Husky (Dmitri Kuznetsov).

Vasya Ivanov este director de artă și designer. El a postat videoclipul piesei „Never Ever” în urmă cu patru luni pe contul său de Vimeo. Husky însuși a postat videoclipul pe canalul său de Youtube (aici) pe 26 septembrie 2020.

Numele lui Ivanov apare în credite ca „designer de producție”. Postările sale de pe Instagram salvate într-un dosar etichetat „Husky | N-E” arată multe alte scene din culisele filmării videoclipului, inclusiv cea cu bărbatul din punga neagră care fumează. 

Captură de ecran de pe pagina de Instagram a lui Vasya Ivanov realizată la 5 aprilie 2021. AFP a încercuit folderul cu numele lui Husky.

În videoclipul muzical, un bărbat stă în mijlocul cadavrelor după o scenă cu împușcături într-o sală. Pe parcursul melodiei, el a aranjat trupurile în diferite feluri pe podea și, în cele din urmă, le-a sigilat în saci negri pentru cadavre. La sfârșitul videoclipului, acesta transportă corpurile atârnându-le de o frânghie unul după altul (acest lucru poate fi văzut și pe pagina de TikTok a lui Ivanov aici) peste fațada unei clădiri înalte. Corpurile cad într-un camion portocaliu de gunoi, care poate fi văzut și în clipul care este distribuit în prezent pe Facebook. 

Clădirea înaltă și camionul de gunoi pot fi văzute atât în înregistrarea care este distribuită pe Facebook, cât și în videoclipul muzical. O clădire de cărămidă roșie poate fi văzută și în fundalul videoclipului distribuit pe Facebook.

Videoclipul a fost postat și aici pe Vimeo de Evgenii Bakirov, regizorul videoclipului care a scris despre tema acestuia: „Un tip lucrează ca om de serviciu și curăță scenele de luptă ale bandelor. Aceasta este o metaforă pentru luptele interne ale unui artist care își curăță lumea mentală”. Evgenii Bakirov a fost nominalizat pentru cel mai bun regizor cu videoclipul „Never Ever” la Berlin Music Video Awards 2021.

Diferite videoclipuri din culisele acestui clip muzical au fost distribuite în limba engleză în septembrie 2020 cu afirmația că „s-a dovedit” că decesele din cauza de Covid-19 ar fi fost falsificate. AFP a demontat aici aceste afirmații.

Piesa și videoclipul nu au nicio legătură cu pandemia de coronavirus.

Traducerea și adaptarea
COVID-19