Acest videoclip vechi al unui turn de telefonie mobilă în flăcări nu are nicio legătură cu 5G

Un videoclip cu un turn care arde intens a fost distribuit de mii de ori pe Facebook în mai 2021, cu afirmația că este un turn 5G din India. Această afirmație este falsă: videoclipul arată un turn de telefonie mobilă arzând în Goa, un stat din vestul Indiei, după cum au confirmat pentru AFP pompierii locali, dar a fost filmat în ianuarie 2018, când India nu avea turnuri de telefonie mobilă 5G. India a anunțat abia la începutul lunii mai 2021 că tocmai a început testele 5G.

„Arderea unui turn 5G în India!”, arată aici o postare pe Facebook din 23 mai 2021 care a fost distribuită de peste 7,100 de ori de atunci. Postarea include un videoclip care arată un turn arzând, fără alte indicii sau voce adițională care să explice ce se întâmplă.

AFP a aflat că videoclipul a fost filmat în Ribanda, un oraș situat în statul Goa, în vestul Indiei, iar focul s-a produs în ianuarie 2018, cu trei ani înainte ca India să înceapă probele 5G în mai 2021. Turnul care ardea nu susținea rețelele 5G.

5G este a cincea generație de tehnologie de conexiune la internet mobil care oferă viteze mult mai mari de descărcare și încărcare a datelor, fiind succesorul rețelelor 4G care oferă în prezent conectivitate majorității telefoanelor mobile actuale. Serviciul 5G, care necesită un alt tip de turn de telefonie, este deja disponibil în unele zone din diferite țări. A început să devină disponibil din 2020 și va fi și mai frecvent disponibil din 2022. În timpul pandemiei, 5G a fost subiectul multor teorii ale conspirației, inclusiv acelea că tehnologia wireless 5G a creat coronavirusul (demontat aici de AFP), că radiațiile emise de 5G sunt dăunătoare sănătății umane (aici) sau că telefoanele mobile 5G vor funcționa prin microcipurile implantate în secret sub piele prin vaccinul împotirva Covid-19 (aici). Una dintre cele mai recente afirmații false distribuite pe rețelele de socializare a fost despre cel de-al doilea val catastrofal din India de cazuri Covid-19 care ar fi fost cauzate de tehnologia 5G pe care AFP a demontat-o aici.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 16 iunie 2021

Pentru a găsi sursa videoclipului care circulă pe rețelele de socializare, AFP a efectuat mai întâi o căutare pe Google folosind „turn de telefonie mobilă arzând în India” drept cuvinte cheie, ceea ce a dus la descoperirea mai multor surse care spun că acesta este un turn de telelefonie mobilă care a luat foc în Ribandar, Goa, India în 2018.

India TV, un canal de știri hindi cu sediul în Noida, India, a publicat pe 20 ianuarie 2018 pe Youtube un reportaj cu imagini similare despre un turn de telefonie mobilă care a luat foc în Ribandar, Panjim. „Ieri seară, acest turn de telefonie mobilă instalat în zona rezidențială Ribandar din Goa a luat foc, fiind stins după mult timp și efort. Acest turn de conectivitate mobilă a fost utilizat de rețelele de telefonie mobilă importante”, a spus prezentatoarea TV.

AFP a găsit, de asemenea, o postare pe Twitter din 19 ianuarie 2018 a unui ziar local din Goa, Herald Goa, care avertiza în legătură cu un incendiu.

Postarea pe Twitter a fost urmată de o știre detaliată publicată a doua zi de Herald Goa. Potrivit știrii, turnul de telefonie mobilă care a luat foc era împărțit de companiile Airtel și Vodafone. Știrea adaugă, de asemenea, că incendiul a început după ce unii muncitori municipali care curățau gunoiul din zonele înconjurătoare l-au adunat aproape de turn și au aprins focul: „Cablul de fibră al turnului a luat foc apoi, ulterior, a înghițit întregul turn” , au spus sursele pentru Herald Goa.

O căutare de cuvinte cheie folosind „Ribandar Tower Fire” pe Facebook a găsit aici un videoclip care arată mai mulți pompieri care încercau să stingă focul din 19 ianuarie 2018, menționând, de asemenea, că a fost filmat în Ribandar, Goa. O altă căutare de cuvinte cheie pe Youtube a găsit același videoclip care este acum viral pe Facebook. Un utilizator a postat videoclipul aici pe 13 februarie 2018 fără nicio referire la 5G. Un alt utilizator de Youtube a postat videoclipul aici pe 15 mai 2021, susținând că acesta arată că „un turn de telefonie mobilă care a luat foc după fulgere puternice”, însă din nou, fără nicio mențiune despre 5G.

AFP a contactat departamentul local de pompieri din Goa, India, care a confirmat că acesta „nu este un incendiu recent”, ci mai degrabă „un incident vechi” și că videoclipul care a devenit în prezent viral pe Facebook a fost filmat pe 19 ianuarie 2018.

„...Acest birou a vizionat videoclipul menționat în emailul dvs. și se confirmă faptul că incendiul a avut loc la Stația Turnului de Bază din M / s. Reliance Communication Ltd./Infratel Ltd., la sondajul nr. 14/1, Ribandar, Tiswadi-Goa în data de 19/01/2018 la ora 16.43 ”, a transmis pentru AFP Ajit K. Kamat, ofițer adjunct al diviziei pentru Direcția Servicii de Pompieri și Urgențe din Goa, într-un email pe 11 iunie 2021.

Testele 5G încep abia acum în India

La momentul incendiului din 2018, India nu permisese încă operarea turnurilor de telefonie mobilă 5G. Departamentul de Telecomunicații din India a dat permisiunea furnizorilor de servicii de telecomunicații pentru efectuarea de teste de utilizare și aplicare a tehnologiei 5G pe 4 mai 2021, potrivit unui comunicat de presă din aceeași zi.

Potrivit guvernului indian, experimentele 5G vor dura o perioadă inițială de șase luni, inclusiv două luni pentru procurarea și configurarea echipamentului. India a declarat că a dat permisiune ca studiile să se desfășoare „în medii rurale și semi-urbane, de asemenea, în plus față de mediile urbane, astfel încât beneficiul tehnologiei 5G să prolifereze în toată țara și să nu se limiteze doar la zonele urbane”. Obiectivul experimentelor este testarea telefoanelor și dispozitivelor 5G, precum și aplicarea tehnologiei în domenii precum tele-medicină, tele-educarea, realitate augmentată / virtuală și monitorizare agricolă bazată pe drone, potrivit ministerului.

În 2018, când a avut loc incendiul, India avea în principal servicii de date 2G și 4G și nu avea deloc 5G, așa cum un raport din mai 2019 al GSMA Intelligence - o sursă definitivă de date, analize și prognoze globale ale operatorilor de telefonie mobilă - despre India pregătindu-se pentru 5G - arată aici (pagina 9).

Image
Captură de ecran cu raportul GSMA realizată pe 16 iunie 2021

Primele inițiative privind un plan de introducere a 5G în India au început în martie 2018, după ce incendiul a avut loc deja, când guvernul a lansat un program de trei ani intitulat „Construirea unui pat de testare 5G de la un capăt la altul” pentru a promova inovația și cercetarea în 5G, conform acestui document al unui comitet de conducere pentru guvern, prezidat de prof. A J Paulraj de la Universitatea Stanford din 23 august 2018.

Nu există legături între 5G și Covid-19

La scurt timp după ce Ministerul Comunicațiilor a anunțat că aprobă testele 5G pe 4 mai 2021, pe platformele de socializare au început să circule zvonuri că noua tehnologie alimentează răspândirea Covid-19 în India. Pe 7 mai 2021, companiile de telefonie au respins zvonurile, pe care le-au descris ca fiind „absolut false”. Asociația Operatorilor Celulari din India (COAI) - care reprezintă marile trei companii de telefonie din India, Bharti Airtel, Reliance Jio și Vodafone Idea - a adăugat că „nu au existat încă experimente 5G în India și nici nu au fost instalate turnuri 5G”, conform presei.

De asemenea, Ministerul Comunicațiilor a confirmat de mai multe ori în mai 2021 (aici, aici) că nu există legături între tehnologia 5G și răspândirea bolii Covid-19 în India. „Afirmațiile care leagă tehnologia 5G de pandemia Covid-19 sunt false și nu au nicio bază științifică. Mai mult, a fost declarat că testarea rețelei 5G nu a început încă nicăieri în India. Prin urmare, afirmația că experimentele sau rețelele 5G cauzează coronavirus în India este nefondată și falsă ”, a declarat ministerul pe 10 mai 2021.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clarificat, de asemenea, că nu există „nicio corelație” între tehnologia 5G și Covid-19. „Virușii nu pot călători pe unde radio / rețele mobile. COVID-19 se răspândește în multe țări care nu au rețele mobile 5G ”, a explicat OMS aici în iulie 2020. Mai mult, OMS a menționat anterior că niciun efect advers asupra sănătății nu a fost legat de expunerea la tehnologiile wireless.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne