Dan Barna nu a purtat sandale la o întâlnire cu Familia Regală a României

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare care pretinde că arată o imagine cu Dan Barna, vicepremier român și președintele partidului USR, purtând sandale la o întâlnire cu Familia Regală a României, a fost distribuită de peste 6,100 de ori pe Facebook din 12 aprilie 2021. Însă imaginea a fost modificată, iar afirmațiile sunt false. Mai multe poze originale de la întâlnirea care a avut loc în iulie 2018 pot fi găsite pe site-ul Familiei Regală și ele arată că Dan Barna purta pantofi formali.

„Eu de când am văzut poza asta cu Barna în costum și cu sandale cu degetele pe afară… nu-mi mai revin! Cum este posibil într-un cadru atât de solemn un ditai bărbatul sa se prezinte așa...? Acest personaj a vrut să fie Președintele României! L-am mai văzut în ipostaze de needucat, dar chiar așa… vă spun: nu-mi revin!!!”, spune utilizatorul care a postat aici poza cu Dan Barna pe Facebook.

Folosind numele vicepremierului și cuvântul cheie „sandale” într-o căutare pe Facebook, au fost găsite mai multe postări care au aceeași imagine (aici, aici, aici). Majoritatea au fost publicate recent și unii utilizatori foloseau aceeași descriere (aici), în timp ce alții au amintit că Barna a vrut să fie președintele României (aici).

Una dintre postările găsite de AFP este din 17 iulie 2019 și a fost publicată aici. Postarea pretindea că Dan Barna ar fi purtat sandale în timpul unei vizite la Casa Regală și menționa mai multe articole din presă privind averea sa, spunând că „cu bani poți să-ți cumpei orice, mai puțin șosete și cravată obligatorii”.

Captură de ecran a postării de pe Facebook care arată imaginea modificată realizată la 21 aprilie 2021

Imaginea îl arată pe Dan Barna, în prezent vicepremier și președintele partidului Uniunea Salvați România (USR), stând în picioare lângă Principesa Margareta, Custodele Coroanei României. Soția lui Barna, Olguța Dana Totolici, se află și ea în imagine, lângă Principele Radu, soțul Principesei Margareta.

În imaginea postată pe Facebook, Dan Barna poate fi văzut purtând un costum albastru și sandale în loc de pantofi, așa cum ar cere un cod vestimentar pentru o întâlnire oficială cu Familia Regală. Codul vestimentar preferat de Familia Regală din România pentru o întâlnire privată pentru bărbați este un costum gri închis în timpul zilei și un costum albastru închis cu cravată seara, după cum se menționează aici.

Capturi de ecran a fotografiei modificate postate pe Facebook (stânga) și a fotografiei originale postate pe site-ul Casei Regale (dreapta) făcute pe 20 aprilie 2021. Pantofii au fost încercuiți de AFP.

În timp ce unii comentatori au părut să creadă că fotografia este autentică, alții au observat că fotografia este falsă: „E un trucaj! Să fim serioși, o fi el needucat, dar nu i-ar fi fost permis niciodată să apară așa în această companie. Există reguli stricte la Casa Regală.”, a încercat să explice unul dintre ei. „Se vede de la o poștă că e o fotografie trucată… chiar atat de naivi sunteți sa puneți botul la toate prostiile”, a adăugat altul. Unul dintre ei a postat chiar o poză aproape identică în care îl arăta pe Dan Barna purtând încălțăminte formală în loc de sandale spunând „Nu mai distribuiți fake-uri”.

„Măriți poza”, insistă utilizatorul care a postat-o atât în caseta de descriere, cât și în comentarii, încercând să convingă publicul că imaginea este autentică. Dar poza a fost într-adevăr modificată. AFP a găsit mai multe poze de la același eveniment în care Dan Barna a purtat pantofi formali, nu sandale.

Dan Barna a ținut un discurs după ce a fost plasat pe locul trei la primul tur al alegerilor prezidențiale din România din 10 noiembrie 2019 la București. Lângă el (dreapta) este soția sa, Olguța Dana Totolici (AFP / Andrei Pungovschi)

O căutare pe Google utilizând atât numele lui Dan Barna, cât și numele Majestății Sale Margareta, a găsit un comunicat de presă pe site-ul Familiei Regale aici din 4 iulie 2018.

„Astăzi, miercuri, 4 iulie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și ASR Principele Radu au primit la Palatul Elisabeta pe dl Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România, și pe doamna Olguța Dana Totolici”, spune comunicatul de presă, adăugând că „Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au invitat musafirii la prânz”. 

Mai multe fotografii oficiale au fost, de asemenea, postate pe site-ul Familiei Regale. Ultima imagine postată este similară cu cea distribuită pe Facebook cu un singur detaliu diferit: Dan Barna a purtat pantofi formali în loc de sandale.

Președintele USR poate fi văzut purtând pantofi în toate fotografiile postate de Casa Regală.

Capturi de ecran ale fotografiilor originale postate pe site-ul Casei Regale realizate pe 20 aprilie 2021. Pantofii au fost încercuiți de AFP.

Nu este prima dată când pantofii lui Barna au fost discutați public. O pereche de pantofi albaștri „norocoși” cu carouri pe care președintele USR i-a purtat la un Congres al partidului au fost, de asemenea, în centrul atenției presei în 2019 (aici, aici) și au fost comentați de televiziunile de știri care i-au numit.

Dan Barna a fost, de asemenea, și candidat la alegerile prezidențiale din 2019. Președintele USR a fost numit oficial candidatul comun al Alianței 2020 USR + PLUS la alegerile prezidențiale pe 19 iulie 2019. El s-a clasat pe locul trei în primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc în noiembrie 10, 2019.