Nu, seringa conținea o doză de vaccin Pfizer BioNTech împotriva Covid-19

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 5 Ianuarie 2021, la 18:01
  • 5 minute de citit
  • De: AFP România
O postare, care conținea un videoclip care arată prima vaccinare împotriva Covid-19 din România, a fost distribuită de peste 79.000 de ori pe Facebook în mai puțin de 3 zile, susține că imaginile arată o seringă goală utilizată pentru vaccinare. Acest lucru este fals. Videoclipul arată procedura normală de vaccinare, care include schimbarea seringilor pentru egalizarea presiunii în flacon, potrivit unui specialist în boli infecțioase din București.  

Videoclipul a fost publicat pe Facebook la 3 ianuarie 2021. În această postare, distribuită de peste 79.000 de ori, textul care introduce videoclipul spune: „Că să vedeți cîta minciuna și falsitate este în sănătate ,,minte că și face vaccinul să păcălească lumea !!”
 

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, realizată pe 5 ianuarie 2021

Imagini filmate pe un ecran

Videoclipul este format din imagini cu un ecran care arată o transmisiune a primei vaccinări din România. Campania de vaccinare a început la spitalul Matei Balș din București, iar accesul video pentru transmisiunea în direct a fost limitat la o singură cameră video, aparținând Televiziunii Naționale Române, potrivit jurnaliștilor AFP prezenți la fața locului. Videoclipul din postarea de pe Facebook prezintă aceleași imagini: este filmat cu o cameră cu rezoluție mică îndreptată către un televizor. La un moment dat, la minutul 7 și 48 de secunde, marginea ecranului poate fi văzută în colțul din dreapta jos al cadrului.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, realizată în 5 ianuarie 2021

Asistenta Mihaela Anghel de la spitalul Matei Balș din București a fost primul pacient român care a primit o doză de vaccin Pfizer BioNTech, pe 27 decembrie 2020. Contactată de AFP, prin Whatsapp, conducerea spitalului „Matei Balș” a răspuns, pe 28 decembrie: „ Mihaela Anghel, asistent medical la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a spus că se află într-o stare generală foarte bună și are dureri ușoare doar la locul de administrare, ca în cazul oricărui vaccin.”

Etapele vaccinării

În videoclipul de pe Facebook, un bărbat vorbește despre filmările difuzate, susținând că cele două cadre medicale din imagini schimbă seringi pentru a o vaccina pe Anghel cu o seringă goală. „Se face că-l amestecă, îl dizolvă, pune sticluța jos, seringa cu care a extras vaccinul cu ser o pune sub masă, ia o altă seringă nouă, îi scoate dopul și acuma se face că trage vaccinul. Atenție mare! Pune dopul pe el, îi dă la cealaltă doctoriță și-i face vaccinul la doamna Anghel. Un vaccin mincinos! Uitați-vă bine! Nimic. Nimic n-a fost pe seringă.” Bărbatul pornește înregistrarea, dă înainte și înapoi, în încercarea de a-și demonstra punctul de vedere.
 

Schimbul de seringi este unul dintre pașii vaccinării. Contactat de AFP telefonic pe 4 ianuarie 2021, medicul Cătălin Apostolescu, specialist în boli infecțioase și purtător de cuvânt al spitalului Matei Balș, a respins afirmația din postarea de pe Facebook ca fiind falsă și a explicat procedura de vaccinare.

„Avem un flacon multidoză, care conține 5 doze, și în care se află emulsia pe care ne-o livrează producătorul. Această emulsie trebuie diluată cu 1.8ml de ser fiziologic. Prin urmare, în flacon se vor introduce 1.8ml. În pasul doi, pentru egalizarea presiunilor, din flacon se scot 1.8ml de aer. După aceea se schimbă seringa și din flacon se extrag doar 0.3ml, cantitatea care este administrată pacientului.” Seringa este schimbată și o seringă pentru insulină este utilizată pentru a extrage doar 0,3 ml din sticlă, cantitatea care se administrează pacientului.

„Cel care a făcut videoclipul a văzut că s-a scos ceva din flacon și a presupus că s-a scos întreg conținutul flaconului. De fapt, nu s-a scos decât aer din flaconul respectiv.” a adăugat doctorul Apostolescu.

Image
O asistentă pregătește o doză de vaccin Pfizer-BioNTech Covid-19 pentru Mihaela Anghel (stânga), 27 de ani, asistentă la spitalul de boli infecțioase „Matei Balș”, din București, pe 27 decembrie 2020. FOTO AFP / Daniel Mihăilescu

Pregătirea vaccinului presupune mai multe etape.
 

Image
Prima etapă: asistenta extrage 1,8 ml de ser fiziologic în prima seringă (4’20 ”).
Image
A doua etapă: asistenta introduce serul în flaconul care conține emulsia Pfizer BioNTech (5’19 ”)

 

Image
A treia etapă: asistenta folosește prima seringă pentru a extrage 1,8 ml de aer, pentru a egaliza presiunea din flacon (5’49 ”)
Image
A patra și ultima etapă de pregătire: asistenta folosește seringa de insulină, mai precisă, cu volum mic, pentru a extrage 0,3 ml din vaccinul preparat (7’03 ”)

 

Postarea falsă s-a răspândit rapid. În doar o zi, a ajuns la peste 79.000 de oameni. În mod surprinzător, au existat doar două comentarii. „Hai cobailor acum care urmează?” a întrebat un utilizator de Facebook.

Potrivit platformei guvernamentale de vaccinare, 25.508 de români au fost vaccinați din 27 decembrie 2020. În timp ce SUA, Marea Britanie și Israel au vaccinat mai mult de un milion de cetățeni fiecare, țările UE au rămas cu mult în urmă. Germania a început să imunizeze 200.000 și Franța, unde doar 500 de persoane fuseseră vaccinate pe 3 ianuarie și unde guvernul este criticat pentru ritmul lent, și-a accelerat programul de vaccinare.

Lipsa de încredere în vaccin există în România, unde medicii și profesorii și-au exprimat lipsa de încredere în vaccinul nou dezvoltat. Cu toate acestea, autoritățile medicale speră că oamenii se vor răzgândi pe măsură ce va continua campania de vaccinare. „Faptul că nu s-au raportat efecte secundare în prima zi de vaccinare a convins o parte din personalul medical indecis să solicite vaccinarea în următoarele zile.” a spus dr. Maria Nițescu, managerul spitalului Matei Balș, într-o convorbire cu AFP pe 28 decembrie.

Vaccinurile au devenit un subiect comun printre conspiraționiști. AFP a demitizat recent mai multe afirmații, inclusiv despre faptul că Raed Arafat ar fi pregătit seringi false sau despre un vaccin cu vaporizator fabricat în China sau despre o asistentă din SUA care a leșinat după ce a primit vaccinul.
 

 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne