(AFP / Joe Klamar)
Afirmația falsă conform căreia nu există Covid-19 nu aparține profesorului american Rob Oswald
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 12 februarie 2021, la 11:34
- Actualizat pe 12 februarie 2021, la 11:36
- 3 minute de citit
- De: AFP Germania, AFP Canada
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Una dintre postări a fost publicată pe Facebook pe 20 ianuarie 2021. În această postare, distribuită de peste 600 de ori, textul, care introduce o fotografie cu Rob Oswald, spune: „Ne vaccinăm pentru ce? Stanford, Cornell și alte cinci laboratoare universitare din California au anunțat nu au găsit virusul Covid-19, care, netrecând testul Koch, este fictiv. Aceste laboratoare plănuiesc să dea în judecată CDC pentru frauda Covid-19.” Autorul îl citează apoi pe Rob Oswald („doctor în virologie și imunologie”): „Deci, cu ce ne ocupăm acuma este doar o altă tulpină de gripă ca în fiecare an. Covid-19 nu există și este fictiv”.
Postări similare au apărut în engleză și germană și au fost dezmințite de AFP Canada și AFP Germania.
Contactat de AFP Canada luna trecută, Robert Oswald, profesor de medicină moleculară la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității Cornell din New York, a negat categoric că ar fi scris textul.
„Nu am avut nimic de-a face cu această postare ridicolă. Este o invenție a unei persoane necunoscute”, a spus el prin e-mail.
El a postat, de asemenea, o declarație pe pagina sa, pe site-ul facultății, în secțiunea de interese de cercetare, care spune: „COVID-19 este real. Orice postare pe Facebook care sugerează altfel este o farsă și nu este adevărată. Purtați o mască, practicați distanțarea socială și faceți vaccinul când acesta va fi disponibil. ”
Din aceeași pagină este de asemenea foarte clar că Oswald nu lucrează ca virolog, așa cum susțin postările, ci ca profesor de medicină moleculară la Institutul de Medicină Veterinară. Oswald are, de asemenea, diplome în biochimie, psihologie și chimie. Profilul său de pe pagină nu menționează niciun un rol de imunolog sau virolog, iar publicațiile sale științifice anterioare nu au în principiu nimic de-a face cu subiectul, care e menționat doar în cazuri individuale (găsiți aici lista articolelor sale).
Niciun proces
Atât Cornell, cât și Universitatea Stanford au respins afirmațiile potrivit cărora sunt implicate într-un proces împotriva CDC (Center for Disease Control - Centrul pentru controlul bolilor din SUA). E J. Miranda, director pentru relația cu mass-media de la Universitatea Stanford, a spus despre postări: „Acest lucru este fals”. La fel, Abby Butler, o purtătoare de cuvânt a Universității Cornell, a declarat prin e-mail că orice afirmație că „Universitatea Cornell dă în judecată CDC pentru fraudă, nu este exactă”.
Virus izolat
Unele dintre afirmațiile care circulă în limba română, precum aceasta, afirmă în mod fals că un cod genetic pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, nu a fost niciodată izolat. „Nu există nicio îndoială că SARS-CoV-2 există și a fost izolat în China la începutul lunii ianuarie și a fost complet caracterizat, iar genomul său complet a fost depus în bazele de date pe 10 ianuarie”, potrivit Heba Mostafa, profesor asistent de patologie la Johns Hopkins Medicine.
Codul genetic este publicat în GenBank, baza de date a secvențelor genetice ale Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, care include toate secvențele ADN care sunt disponibile public.
Un articol din martie 2020 în revista Nature a confirmat, de asemenea, că SARS-CoV-2 a fost al șaptelea coronavirus descoperit care a infectat oameni.
Nu doar o gripă
Atât Covid-19, cât și gripa, provoacă boli respiratorii și ambele sunt răspândite prin picături mici din nas și gură. Dar Dr. Michelle Murti de la Public Health Ontario a explicat că numărul de reproducere, sau numărul mediu de persoane către care o persoană infectată va transmite virusul, este mai mic pentru gripă decât pentru Covid-19.
Potrivit platformei oficiale de vaccinare a guvernului român, există un risc mai mare de „îmbolnăvire gravă” de la Covid-19 decât de la gripa sezonieră. Un studiu publicat în decembrie 2020 în revista medicală The Lancet care examinează datele din Franța confirmă riscul. Studiul a constatat că mortalitatea în spital pentru pacienții cu Covid-19 în martie și aprilie 2020 a fost de 16,9%, comparativ cu 5,8% pentru pacienții cu gripă dintr-o perioadă de timp comparabilă. De asemenea, durata medie a șederii în unitatea de terapie intensivă pentru Covid-19 a fost de două ori mai mare decât pentru gripă.
Alte postări care susțin aceleași afirmații circulă în limba engleză începând cel puțin de pe 8 decembrie, inclusiv o postare a unui grup pentru „libertatea de sănătate” din SUA, dar și postări în germană, cehă, slovacă, portugheză și spaniolă.
AFP Fact Check a respins sute de afirmații false și înșelătoare despre noul coronavirus, disponibile aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne