Seringi și fiole cu vaccin Covid-19 de la Pfizer-BioNTech la centrul de vaccinare Renown Health din Reno, Nevada, Statele Unite, pe 17 decembrie, 2020. (AFP PHOTO / Patrick T. Fallon) (AFP / Patrick T. Fallon)

Leșinul asistentei nu înseamnă că vaccinurile contra Covid-19 sunt periculoase

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 21 Decembrie 2020, la 15:25
  • Actualizat pe 22 Decembrie 2020, la 10:37
  • 3 minute de citit
  • De: AFP SUA
O postare care conține un videoclip în care o asistentă americană leșină, la câteva minute după vaccinarea împotriva Covid-19, a fost distribuită pe Facebook de peste 10 000 de ori în trei zile, împreună cu texte sau comentarii care spun că există îndoieli cu privire la siguranța vaccinului. Aceste afirmații sunt înșelătoare: asistenta însăși spune că deseori leșină, iar un medic a spus că nu există niciun motiv să credem că vaccinul în sine era cauza.

Videoclipul a fost publicat pe Facebook pe 18 decembrie 2020. În această postare, distribuită de mai mult de 6100 de ori, textul care introduce videoclipul spune: „A LEȘINAT DUPĂ CE A PRIMIT VACCINUL! Asistenta se prăbușește în timpul unui interviu în direct la WRCB 3 TV , la scurt timp după ce a primit vaccinul covid-19, în spitalul CHI Memorial Hospital - Chattanooga, Tennessee, USA. Promova vaccinarea și dorea să fie o asistentă medicală sexi.”

Mai jos, autorul ridică mai multe îndoieli asupra consecințelor vaccinării: „Să urmărim dacă această asistentă mai apare public, dacă nu cumva chiar a murit”.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, realizată pe 21 decembrie, 2020.


Altă postare despre incident a apărut pe Facebook în limba română. Unele dintre comentarii arată că oamenii cred că vaccinul este periculos, unii chiar speculează despre presupusa moarte a asistentei. „Acum ați văzut adevărul că alții vor suferi malformații genetice și vor cumpăra de la big farm toată viața.” comentează o femeie. „Această asistentă a murit, familia este amenințată să nu divulge.” adaugă o alta.

Postări similare au fost distribuite în mai multe limbi, inclusiv în sârbă și în engleză.

Aceste postări sugerează, incorect, că incidentul arată că vaccinarea Covid-19 ar putea fi periculoasă.

Imaginile video o arată pe Tiffany Dover, o asistentă medicală la CHI Memorial Hospital din Chattanooga, Tennessee, vorbind cu mass-media după ce a făcut vaccinul. Ea spune că „se simte amețită” în timp ce-și duce mâna la tâmplă, înainte să se prăbușească la podea, unde a fost ajutată de doi bărbați.

„Joi, 17 decembrie 2020, CHI Memorial a administrat primele doze de vaccin Pfizer Covid-19 la șase persoane - trei medici și trei asistente medicale”, a declarat administrația spitalului pentru AFP prin e-mail.

„La scurt timp după vaccin, în timp ce dădea un interviu pentru presă, una dintre asistente a amețit și a fost ajutată să se întindă pe podea. Nu și-a pierdut cunoștința și și-a revenit rapid”, spunea emailul. Aceeași declarație a fost postată ulterior pe contul de Twitter al spitalului.

Asistenta a spus că are antecedente cu leșinul.

„Am antecedente cu răspunsul vagal hiperactiv și astfel, dacă am dureri de la ceva - de la o unghie sau dacă mă lovesc la un deget, pot să leșin pur și simplu”, a spus Tiffany Dover, potrivit unui videoclip difuzat de canalul TV WRCB Chattanooga.

„Am leșinat probabil de vreo șase ori în ultimele șase săptămâni ... este normal pentru mine”, a spus Dover.

Dr. Jesse Tucker, medic specialist în terapie intensivă la CHI Memorial, care și-a făcut de asemenea vaccinul, a declarat în aceeași filmare că nu există „niciun motiv pentru a suspecta că acest lucru se datorează vaccinului”.

Este „ca și cum ai fi fost la medic și ți-ai fi făcut analizele, unii oameni devin puțin amețiți când văd acul care intră în pielea lor - este același tip de reacție”, a spus Tucker.

Potrivit neurologului Avram Gabriel, leșinul „poate fi declanșat de o varietate de factori: imagini neplăcute (vederea sângelui), puncţie venoasă, durere, emoţii puternice, căldură, oboseală”.

Vaccinarea Covid-19 a început în SUA pe 14 decembrie 2020, după cum a relatat AFP aici. Boala a ucis peste 317.000 de oameni în Statele Unite, dar unii încă ezită să fie vaccinați, deși numărul celor care spun că sunt dispuși să facă acest lucru este în creștere.

În România, aproape 14.400 de oameni și-au pierdut viața din cauza coronavirusului. Guvernul român a anunțat recent că vaccinul produs de BioNTech și Pfizer va ajunge în țară în perioada 26-31 decembrie 2020.

Unele postări - precum și un grup de Facebook intitulat „Justiția pentru Tiffany Pontes Dover RIP” - susțin că asistenta a murit după ce a primit vaccinul. Acest lucru este, de asemenea, fals.

„Tiffany e bine. A cerut să i se respecte intimitate ”, a declarat administrația spitalului prin e-mail pe 21 decembrie.

Spitalul a publicat, de asemenea, un videoclip cu Dover înconjurată de colegi, pe 21 decembrie.

AFP Fact Check a demitizat și alte exemple de informații inexacte despre vaccinurile Covid-19, inclusiv faptul că acestea ar fi fost făcute cu ajutorul armatei în Mexic sau că ar schimba ADN-ul pacienților.

ACTUALIZARE: Acest articol a fost actualizat pe 22 decembrie 2020 pentru a adăuga un videoclip cu asistenta.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne