Nu, vaccinarea vicepreședintei Kamala Harris a fost reală

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

Mii de utilizatori Facebook au distribuit o postare care conține un videoclip cu vaccinarea viitorului vicepreședinte american Kamala Harris de la sfârșitul lunii decembrie. Se presupune că demonstrează că și-a prefăcut vaccinarea. Un prim-plan arată o presupusă seringă fără ac și cu un mecanism ciudat de pliere. Dar alte imagini arată clar că Harris a fost de fapt vaccinat și că dispozitivul de pliere este doar capacul de protecție al unei seringi.

Videoclipul a fost publicat pe Facebook aici pe 3 ianuarie 2021, dar și aici, unde a fost distribuit de peste 5,000 de ori. În aceste postări, textul care introduce videoclipul spune: „Pacienta e vicepresedinta SUA (in echipa lui Biden). A fost prima care s-a vaccinat. Acul era rabatabil, ceea ce demonstrează ca de fapt nu s-a vaccinat. După ce a făcut vaccinul asistenta încearcă să întindă acul in poziția normală ca să arate a seringă cu care poți face injecții.”
 

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook realizată pe 27 ianuarie, 2021

Videoclipul prezintă un moment la scurt timp după vaccinare, când asistenta pare să ascundă seringa pe scaunul lui Kamala Harris cu o clapetă. Materialul apare și în engleză, franceză și germană. AFP a mai dezmințit postări similare aici, aici și aici.
 
Videoclipul distribuit are o rezoluție slabă. Nu este posibil să facem o evaluare precisă, deoarece pe imagine nu se vede clar dacă seringa are un capac de plastic în loc de ac.
 
Prin urmare, AFP a căutat alte imagini cu vaccinarea lui Kamala Harris, despre care s-a scris că a avut loc pe 29 decembrie 2020, la „Centrul Medical United” din Washington.
 
Acul poate fi văzut clar în imaginile de înaltă rezoluție de la agenția de știri Associated Press, pe care Los Angeles Times le-a distribuit pe canalul său de YouTube. Acul se vede clar în video la secunda 14 și 29.

Captură de ecran de pe YouTube, realizată pe 27 ianuarie, 2021
Captură de ecran de pe YouTube, realizată pe 27 ianuarie, 2021

Capacul din videoclip, care a provocat și confuzie în rândul utilizatorilor de Facebook, este un mecanism comun de siguranță conceput pentru a proteja pacienții și vaccinatorii de leziuni.
 
AFP a întrebat despre presupusa vaccinare falsă a lui Harris la Centrul Medical United. Purtătorul de cuvânt Toya Carmichael a confirmat, pe 6 ianuarie, că Harris a primit prima doză de vaccin împotriva Covid-19 acolo. Ea a mai scris: „Folosim seringa BD Eclipse, care are o clemă de siguranță pentru a proteja împotriva înțepăturilor”. Carmichael a trimis un videoclip care arată cum funcționează mecanismul de protecție al seringii. Personalul medical poate închide clema roz peste ac după utilizare pentru a preveni înțeparea accidentală.
 
Într-un material publicat în 2016, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă, de asemenea, utilizarea unor astfel de capace de protecție pentru seringi. Capacul de siguranță al unei astfel de seringi BD Eclipse este clar vizibil pe o fotografie AFP de la momentul vaccinării.
 

Asistenta medicală Patricia Cummings administrează vaccinul COVID-19 vicepreședintei alese Kamala Harris, pe 29 decembrie 2020, la Centrul Medical United din Washington, DC. AFP FOTO / Alex Edelman

Videoclipul distribuit nu arată o vaccinare falsă. Acul și puncția pot fi văzute clar pe alte imagini. Dispozitivul de pliere este, de asemenea, normal, face parte dintr-un mecanism de siguranță care ar trebui să protejeze împotriva înțepăturilor accidentale de ac. VP Kamala Harris a primit a doua doză, pe 27 ianuarie.
 
De la începutul vaccinării împotriva Covid-19, militanții antivaccin au susținut de mai multe ori că politicienii se prefac doar că sunt vaccinați. AFP Belgrad a dezmințit o astfel de afirmație cu privire la un oficial israelian, în timp ce AFP a publicat un material despre acuzațiile similare aduse vicepreședintelui Mike Pence și președintei Congresului SUA, Nancy Pelosi, precum și despre premierul bavarez Markus Söder (CSU), aici . AFP România a dezvăluit și alte povești despre seringi, în conexiune cu vaccinarea împotriva Covid, aici și aici.
 
Conform ultimelor cifre oficiale, 487,711 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid în România, unde 718,612 au fost infectate cu virusul și peste 18.000 și-au pierdut viața.
 

Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE