Nu, Pfizer nu are un astfel de produs și aceasta este o farsă
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 23 Decembrie 2020, la 17:25
- Actualizat pe 23 Decembrie 2020, la 17:25
- 4 minute de citit
- De: AFP România
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Fotografia a fost publicată pe Facebook pe 22 decembrie 2020. În această postare, distribuită de mai mult de 2 500 de ori, textul care introduce fotografia spune: „Da, am avut dreptate din pacate! Frumusetea asta salvatoare de vaccin anticovid este fabricat in....CHINA! Virus chinezesc, vaccin chinezesc, desi in China virusache a disparut FARA VACCINARE!
Doamne in ce hal a intunecat Satan mintile oamenilor!”.
Începerea vaccinărilor împotriva virusului Covid-19 în mai multe țări a generat o creștere a postărilor false de pe rețelele de socializare, îndreptate împotriva vaccinărilor.
Trucaj
Fotografia din postarea de pe Facebook conține indicii care duc spre ideea de trucaj. La o inspecție atentă, putem observa că sub sigla Pfizer se află un text în limba engleză care scrie: „Cei care au făcut pilula pentru erecție”. Aceasta este o aluzie ironică la Viagra, un medicament eliberat pe bază de rețetă creat de Pfizer pentru a trata disfuncția erectilă. Compania nu folosește această expresie în comunicarea publică.
O astfel de manipulare a imaginii poate fi făcută cu ușurință cu softuri de editare foto. În acest caz, de exemplu, ar fi nevoie doar de ștergerea textului din fotografia originală și adăugarea siglei Pfizer, care poate fi găsită online, și a unui text nou dedesubt.
Un purtător de cuvânt al Pfizer, contactat de AFP prin e-mail și care a văzut fotografia din postarea de pe Facebook, a spus: „Imaginea nu este un produs real”.
Dispozitivul prezentat în fotografie seamănă foarte mult cu un cartuș de rezervă pentru vaporizatoarele folosite la fumat, după cum arătăm într-o comparație mai jos.
Mai mult, textul de pe ambalaj spune: „Doză unică”. Potrivit acestui comunicat de presă dat de Pfizer în 9 noiembrie 2020, vaccinul Covid-19 se administrează în 2 doze, ceea ce înseamnă că vaccinarea este completă atunci când au fost făcute două injecții.
Vaccinul Pfizer
Un vaccin dezvoltat de compania americană Pfizer împreună cu germanii de la BioNTech se numără printre cele trei vaccinuri despre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spunea în 12 decembrie că aveau deja autorizații regionale de utilizare, celelalte două fiind dezvoltate de Moderna și AstraZeneca.
Vaccinul Pfizer BioNTech a primit aprobarea Agenției Europeane a Medicamentului, pentru a fi utilizat de publicul larg în Uniunea Europeană, la 21 decembrie 2020. Acest vaccin nu este un vaporizator. Este o fiolă care conține mai multe doze, care trebuie diluate înainte de a fi injectate.
Conform acestor informații de pe site-ul Pfizer, vaccinul este fabricat în Statele Unite și Belgia și nu în China, așa cum se susține în fotografia manipulată.
China își dezvoltă propriile vaccinuri, fără implicarea Pfizer, și până la sfârșitul lunii noiembrie a vaccinat deja mai mult de un milion de persoane, potrivit acestui articol.
Coronavirusul a fost detectat pentru prima dată în orașul Wuhan din China la sfârșitul anului 2019, unde a atins vârful de infectare în februarie, potrivit acestor date de la Johns Hopkins Coronavirus Resource Center. Controlul răspândirii virusului în China a venit după perioade lungi de carantină, care au ținut milioane de oameni în interior, și cu mult înainte de dezvoltarea vaccinurilor.
Virusul s-a răspândit pe tot globul și a fost ucis peste 1,7 milioane de oameni până pe 23 decembrie.
Vaccinările în România
Potrivit unei declarații de presă a premierului interimar român, Nicolae Ionel-Ciucă, făcută pe 21 decembrie 2020, România va începe campania de vaccinare pe 27 decembrie: „Avem tot ceea ce ne trebuie astfel încât să putem demara campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie şi folosesc acest prilej pentru a-i îndemna pe toţi cetăţenii ţării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituţiile statului.”
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne