
Experimentul înșelător nu arată cu adevărat că testele pentru Covid-19 au ieșit pozitive la Coca-Cola
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 13 Ianuarie 2021, la 17:57
- Actualizat pe 13 Ianuarie 2021, la 17:58
- 6 minute de citit
- De: Eva WACKENREUTHER, AFP Germania
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Articolul a fost publicat pe Facebook pe 23 decembrie 2020. În această postare, distribuită de mai mult de 400 de ori, textul care introduce materialul spune: „Asta înseamna testul PCR”.

Deși autorul postării de pe Facebook vorbește de un test PCR, iar articolul se referă la acesta ca un test „PCR rapid”, povestea este de fapt despre un test rapid antigen. Articolul spune: „Secretarul general al FPÖ (Partidul Libertății, în română), Michael Schnedlitz, nu numai că a atacat violent politica Coronavirus guvernamentala, dar a facut în fața parlamentarilor, după ce s-a dus la pupitru și și-a început discursul, un test rapid corona cu câteva picături de cola. Trei minute mai târziu, testul a arătat un rezultat: a fost pozitiv. Deci Coca-Cola a declanșat un astfel de rezultat.”
Alte postări precum aceasta au prezentat videoclipul cu experimentul, spunând „Sa mai spuna cineva ca testele covid nu sunt bune. Intr-adevar, sunt bune de aruncat la gunoi împreună cu cei care ne manipulează cu ajutorul lor.” Videoclipul lui Schnedlitz a fost distribuit și în multe alte limbi, cum ar fi engleza (pe Facebook, Twitter și Instagram) , germană, olandeză, franceză, poloneză sau cehă.
Ce este în videoclip?
Videoclipul îl arată pe Michael Schnedlitz, membru al Partidului Libertății din Austria (FPÖ, populist de dreapta), folosind Coca-Cola pe un test rapid antigen, în Consiliul Național al Austriei din 10 decembrie 2020, într-o încercare de a demonstra că testul nu este fiabil în detectarea COVID-19.
În timpul discursului său, Schnedlitz a folosit un bețișor înmuiat în Coca-Cola pentru un test antigen, spunând că vrea să arate „cât de inutile și înșelătoare sunt aceste teste de masă”. După câteva minute, a ridicat testul și a spus: „Domnule Președinte, s-ar putea să avem o problemă aici. Avem un test pozitiv de coronavirus în parlament, deoarece această Cola a dus la un test pozitiv de coronavirus.” Între timp, rezultatul testului nu este vizibil în videoclip.
Austria folosește teste rapide antigen de la începutul lunii decembrie ca parte a testării în masă pentru noul coronavirus, așa cum menționează acest articol al AFP. În România, testele rapide antigen au fost disponibile la vânzare, exclusiv online, de la finalul anului trecut, dar nu fac parte dintr-o testare în masă organizată de către guvern.
Ce demonstrează experimentul politicianului?
Nimic. Afirmația că testele rapide antigen nu sunt fiabile, deoarece testul cu Coca-Cola a ieșit pozitiv, e falsă.
Rapiditatea rezultatului indică faptul că Schnedlitz a folosit un test antigen. Spre deosebire de testul PCR, care este capabil să identifice materialul genetic al coronavirusului, testul antigen verifică proteinele din jurul virusului. Dacă sunt detectate, aceste proteine se leagă de anumiți anticorpi din mostră, ducând la un rezultat pozitiv. Deși calitatea diferitelor teste poate diferi, cele mai multe sunt destul de exacte, potrivit unui studiu publicat de Clinica Universității Charité din Berlin.
Bert Niesters, profesor de microbiologie medicală și șef al secției de virologie clinică la Centrul Medical Universitar Groningen, a declarat pentru AFP într-un e-mail din 14 decembrie 2020 că în videoclip este într-adevăr vorba de un test antigen. "Am văzut că unele lichide ... pot produce un semnal pozitiv", a spus el. Totuși, asta nu dovedește nimic, a adăugat el, deoarece testul a fost folosit „în afara regulilor permise”.
Pentru a ilustra punctul său de vedere, el a comparat situația cu bărbații care fac testul de sarcină. "Dacă utilizați un test de sarcină la bărbați, veți obține unele rezultate pozitive", a spus profesorul. Aceasta demonstrează că, folosind un test în afara scopului strict definit pentru care a fost conceput, „nu obțineți niciodată un rezultat fiabil”.
Profesorul Peter Collignon, microbiolog și specialist în boli infecțioase la Spitalul Canberra, este de acord. „Dacă nu utilizați niciun test conform instrucțiunilor, veți obține mai multe rezultate eronate, fie pozitive false, fie negative”, a spus el într-un e-mail pe 23 decembrie 2020. „Deci, nu mă surprinde că experimentul Coca-Cola dă un rezultat fals pozitiv. Multe dintre cele mai recente teste rapide sunt foarte bune, cu o sensibilitate și specificitate mai mari de 90%. Nu la fel de bun ca testarea PCR, dar destul de bun și rapid. "
Collignon a continuat spunând că, chiar dacă nu a existat nicio reacție la acid, Coca-Cola conține alte substanțe chimice care ar putea schimba culoarea unui indicator, producând rezultate fals pozitive. „Concluzie: utilizați un test care are performanțe bune, după cum a apreciat FDA etc. și urmați instrucțiunile producătorului cuvânt cu cuvânt (și pariez că niciunul nu a folosit Coca-Cola în instrucțiunile lor!)” a spus el. FDA reprezintă Agenția federală pentru alimente și medicamente din Statele Unite.

Testele rapide antigen nu sunt făcute pentru a fi testate pe alimente
Afirmațiile că testele Covid-19 nu sunt fiabile deoarece arată pozitiv atunci când sunt folosite alte substanțe au fost făcute în mod repetat, de exemplu aici sau aici, unde testul arată un rezultat pozitiv după ce un test antigen de la producătorul MEDsan a fost făcut cu sos de mere. AFP a dezmințit acele postări aici sau aici.
Contactați de AFP, experții din domeniile imunologiei și biochimiei au declarat că testele pot produce rezultate valide numai dacă sunt aplicate corect. Thomas Decker, profesor de imunobiologie la Universitatea din Viena, a declarat într-un e-mail din 10 decembrie 2020: „Nu este dificil să falsifici condițiile unui astfel de test încât să dea rezultate false. Testul este conceput pentru condiții care sunt adecvate pentru a permite legarea unui anticorp de antigeni, nu pentru reacții din mâncăruri cleioase. În mod similar, ne-am putea plânge că o mașină nu va funcționa dacă puneți compot în rezervorul de benzină. "
Annette Beck-Sickinger, profesor de biologie la Universitatea Leipzig, a fost de acord: „Un test poate funcționa numai dacă este efectuat în condiții corecte”, a declarat ea pentru AFP într-un e-mail din 10 decembrie 2020.
În cazul testului antigen, aceste condiții corecte sunt asigurate, printre altele, de soluția tampon. Aceasta este soluția în care este așezat frotiul, proba. „Nu este, desigur, capabilă să neutralizeze cantități mari de acid (ca la mere sau la mango)”, a scris Beck-Sickinger. Dacă se modifică condițiile funcționale ale testului, cum ar fi pH-ul acestuia, anumiți ioni, sau temperatura, acest lucru ar putea determina „anticorpii să se precipite nespecific (și apoi să apară drept pozitivi), să se denatureze sau să adere nespecific la anticorpi”, scrie profesorul. Pe scurt: testul utilizat greșit arată un rezultat fals, indiferent dacă spune „pozitiv” sau „negativ”.
Ca răspuns la afirmația înșelătoare a lui Schnedlitz, Dialab, producătorul testului rapid antigen, a spus că politicianul nu a efectuat testul corect.
Compania a postat pe 12 decembrie 2020 un videoclip pe Facebook al unui test rapid antigen pentru Coca-Cola, care a dat un rezultat negativ.
„Într-un test executat corespunzător, proba este întotdeauna agitată mai întâi într-un lichid (tampon) care menține pH-ul constant”, se arată în postare.
„Astfel de teste ar trebui să fie întotdeauna efectuate de personal spitalicesc sau efectuate de persoane instruite, pentru a evita astfel de rezultate și reprezentări”, se arată în post.
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a emis o declarație, pe 13 noiembrie 2020, privind testele antigen. Se menționează în mod specific că „testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat.”
Conform ultimelor cifre oficiale, peste 680.000 de persoane au fost infectate până în prezent și 16.969 de persoane și-au pierdut viața în România din cauza pandemiei Covid-19.
AFP București a dezmințit deja mai multe afirmații false despre Covid-19 și despre vaccinuri, care circulă pe rețelele de socializare. De exemplu, nu este adevărat că tampoanele de testare Covid pot sparge bariera hematoencefalică, că laureatul premiului Nobel Tasuku Honjo ar fi spus că virusul a fost creat în China sau că aceste fotografii ar arăta armata mexicană ajutând la vaccinările Covid-19.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne