
Aceste fotografii arată vaccinarea împotriva difteriei în Peru, nu împotriva Covid-19 în Mexic
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 19 Noiembrie 2020, la 17:39
- 3 minute de citit
- De: AFP România
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Postarea a fost publicată pe Facebook aici, pe 4 noiembrie, 2020, și distribuită de peste 1.300 de ori de atunci. Imaginile sunt precedate de următorul text: „#MEXIC, Cancun Noiembrie 2020 Vaccinarea anti-COVID se face cu armata.”

Afirmația este falsă. O căutare inversată a imaginilor pe Google a rezultat într-o postare pe Facebook, pe contul oficial al Ministerului Sănătății din Peru pe 28 octombrie, 2020. Pare să fie prima oară când imaginile au fost publicate pe Facebook.
Textul explică: „În această dimineață, 50 de brigăzi ale Minsa efectuează verificări din casă în casă și acțiuni de vaccinare în zona Manzanilla, în La Victoria, unde un caz de difterie a fost înregistrat. Specialiștii încearcă să identifice oameni nevaccinați și cazuri suspecte de boală.” Minsa este un acronim pentru Ministerio de Salud del Perú, adică Ministerul Sănătății din Peru. Zona Manzanilla este în capitala Lima.
Ministerul Sănătății din Peru a lansat o alertă epidemiologică națională pe 27 octombrie și a început o campanie de vaccinare pe 28 octombrie, după ce a detectat primul caz de difterie din ultimii 20 de ani, o fetiță în vârstă de cinci ani din Lima care a fost infectată. Difteria e o boală extrem de contagioasă și potențial fatală care afectează în principal nasul și gâtul, dar uneori și pielea.
Ministrul Sănătății din Peru a declarat pe 6 noiembrie că focarul de difterie din țară e sub control, indicând că a fost vorba de un focar restrâns. Două dintre victime au decedat, inclusiv fetița de cinci ani care fusese vaccinată la naștere dar nu primise vaccinurile ulterioare de completare care ar fi imunizat-o pe o perioadă de zece ani.
Redacția AFP din Peru transmite că, potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății într-o conferință de presă și confirmate de imagini video din timpul procesului de vaccinare și de fotografii AFP de la fața locului, prezența militarilor alături de echipele medicale a fost necesară pentru a evita aglomerările și răspândirea Covid-19. Peste 35 000 de oameni și-au pierdut viața din cauza virusului în țară, potrivit unei monitorizări făcute de AFP pe baza cifrelor oficiale.
Fotograful AFP Luka Gonzales a fost de față când echipe mixte de medici și soldați au participat la campania de vaccinare din ușă în ușă.

O declarație de presă a Ministerului Sănătății din Peru pe tema acțiunii de vaccinare contra difteriei din 28 octombrie explică prezența militară. Activitatea „a avut susținerea Forțelor Armate și a Poliției Naționale din Peru, care au asigurat securitatea pentru măsuri sanitare prompte și eficiente”, a scris ministerul.
Difteria este o boală infecțioasă provocată de bacteria Corynebacterium diphtheria, care infectează în principal gâtul și căile respiratorii superioare și produce o toxină care afectează alte organe, după cum descrie site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății pe site-ul oficial.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne